Vaikų darželiai brangsta 33 litais per mėnesį

Lėšos mažamečių ugdymui darželiuose auga nuo 1 iki 2,5 lito dienai. Tėvų atstovai sako, kad taip valdžia pasmerks mažamečius sėdėti namuose.

Trūksta 13,5 mln. litų

Pagal naują tvarką, mokestis už vaiko išlaikymą ikimokyklinio ugdymo įstaigose per mėnesį vidutiniškai didės 33 litais – maždaug 20 proc.

Vadinasi, tėvams, visą mėnesį (22 dienas) leidžiantiems atžalas į lopšelio grupę, teks atseikėti 192,72 lito. Iki šiol mėnesinis mokestis siekė 159,72 lito. Leidžiant vaikus į darželio grupę, mažylių priežiūra kainuos 212,52 lito. Šiuo metu už tą pačią paslaugą tėvai atriekia 179,52 lito per mėnesį.

Tikimasi, kad padidinus mokestį už ugdymo proceso organizavimą pagerės ikimokyklinio ugdymo paslaugų kokybė. Be to, taip būtų užkamšomos miesto biudžeto deficito skylės.

„Priėmus biudžetą paaiškėjo, kad darželiams trūksta net 13,5 mln. litų. Ieškojome įvairių būdų: auklėtojoms siūlyta eiti nemokamų atostogų, jungti vaikų grupes ir pan., bet tokiomis priemonėmis lėšų poreikis sumažėjo tik 5 mln. litų, dar 8,5 mln. litų tenka surinkti kitais būdais“, - aiškino Švietimo departamento direktorius Gintaras Alfonsas Petronis.

Tėvai vaikus laikys namie

Vilniaus miesto savivaldybės lopšelius ir darželius lanko 22318 vaikų. Tėvų mokesčiai iki šiol siekė 18 proc. savivaldybės skiriamų lėšų ikimokyklinio ugdymo įstaigoms. Šių metų vasarį buvo atliktas tyrimas, kuriuo siekta sužinoti tėvų nuomonę apie darželiuose teikiamas maitinimo, ugdymo paslaugas, jų kokybę, išsiaiškinti lėšų, skirtų ugdymo reikmėms, panaudojimo efektyvumą. Rezultatai parodė, kad 67,2 proc. tėvų skiria papildomai lėšų ugdymo reikmėms – bent po 5-10 litų per mėnesį.

Iš pradžių siūlyta, kad nuo 1 iki 2,5 lito padidėjusį mokestį už ugdymo proceso organizavimą privalėtų mokėti visi tėvai. Tačiau nuspręsta socialiai remtinoms šeimoms dienos mokesčio nedidinti. Be to, socialiai remtinų šeimų vaikai ikimokyklinio ugdymo įstaigose maitinami nemokamai. Jiems išliks ir visos anksčiau galiojusios lengvatos už vaiko maitinimą.  

Tuo metu Lietuvos tėvo forumo pirmininkas Šarūnas Bagdonas atkreipė dėmesį, kad yra šeimų, kurių pajamos vos keliais litais didesnės už socialiai remtinų, tačiau jos lengvatų jau negauna.

"Sunkmečiu tėvams reikia gerinti jų vaikų užimtumo sąlygas, ne jas bloginti. Nepagerinant situacijos iš esmės ir neužtikrinant, kad surenkami pinigai nebus švaistomi, mokesčio didinimui prieštaraujame”, - kalbėjo Š.Bagdonas. 

Lėšas naudoja neskaidriai?

Lietuvos tėvų forumo tarybos narė Diana Jagminienė atkreipė dėmesį, kad vertėtų iš esmės atlikti auditą sostinės darželiuose dėl pinigų naudojimo. Esą ypač neūkiškai panaudomi jau surenkami pinigai. Tėvų teigimu, ypač neskaidri vaikų maitinimo sistema. Esą už maisto produktus dabartiniam tiekėjui permokama iki kelių milijonų litų tikslinių tėvų mokesčių per metus. 

Nors prašė, tėvų atstovai iki šiol nėra sulaukę informacijos apie tėvų mokesčius ir išlaidas produktams už 2008 metus bei situaciją su tiekėjais dabar.

Savivaldybės administracijos direktorius Vytautas Milėnas atkreipė dėmesį, kad didinti darželių dienos mokestį yra labai sunkus ir skausmingas, tačiau neišvengiamas sprendimas. Kitos išeities esą nėra, nes nedidinant mokesčio nebūtų iš ko mokėti darželių auklėtojams atlyginimų. 

Darželius ištiktų krachas 

Gerosios Vilties gatvėje įsikūrusio darželio "Aušrelė" direktorė Raimonda Šilalienė sakė, kad be finansinės tėvų paramos darželius iš tikrųjų ištiktų krachas.

"Savivaldybė mūsų visiškai neremia. Ji apmoka tik už šilumą, vandenį ir elektrą. Tačiau mes gauname sąskaitas ir už telefonus, ir už internetą. Šias paslaugas dengiame iš tėvų surinktų pinigų", - kalbėjo R.Šilalienė.

Vadinasi, už vaikų ugdymui reikalingą popierių, pieštukus ir kitas priemones tėvai mokės papildomai. Arba į darželius vaikus ves tik jau su iš anksto sukrautu kraiteliu.

"Na, bet ugdymas tai nėra tik laisvalaikis. Tai iš esmės auklėtinių gerovė. Juk reikia ir indų, baldų, patalynės", - dėstė "Aušrelės" direktorė.

Ji neatmetė galimybės, kad darželiui pabrangus vaikų grupėse apmažės. "Mūsų rajonas nėra turtingas, todėl jaučiame nuolatinę migraciją", - kalbėjo R.Šilalienė.

Ji darė prielaidą, kad branginti darželių miesto valdžia nebijo dėl to, kad turtingesniuose sostinės rajonuose darželiai vis dar perpildyti.

"Pas mus vietų yra. Galite nors ir rytoj atvesti vaiką. Tačiau kituose rajonuose situacija kitokia. Nemanau, kad mokesčių kilimas ten turės lemiamos įtakos", - svarstė R.Šilalienė.

Klaipėdoje - dar brangiau

Miesto tarybos sprendimas padidinti mokestį už vaiko išlaikymą ikimokyklinio ugdymo įstaigose turėtų galioti iki 2011 m. sausio 1 d.

Ugdymo reikmėms beveik visuose didžiuosiuose miestuose skiriama po 0,5 Lt per dieną. Marijampolėje šis mokestis siekia 1,2 Lt per dieną (3 Lt, jei vaikas lanko grupę, dirbančią pagal netradicines pedagogines-metodines sistemas), o Utenos r. – 15 proc. bazinės socialinės išmokos per mėnesį (šiuo metu – 19,5 Lt).

Kaune mėnesio mokestis už lopšelį siekia 150 Lt, už darželį – 165 Lt, Panevėžyje – atitinkamai 136 Lt ir 154 Lt, Klaipėdoje – 196 Lt ir 217 Lt, Šiauliuose – 140 Lt ir 157 Lt.

 


Šiame straipsnyje: darželiaiDarželinukai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių