VAAT iš naujo nagrinės J.Tuvimo gatvės bylą

Vilniaus apygardos administracinis teismas (VAAT) pirmadienį nutarė atnaujinti administracinės bylos nagrinėjimą iš esmės dėl Vilniaus rajono savivaldybės tarybos sprendimo vieną Zujūnų seniūnijos gatvę pavadinti lenkų poeto Juliano Tuvimo vardu.

Į teismą kreipėsi Vyriausybės atstovas Vilniaus apskrityje, prašęs panaikinti savivaldybės tarybos šių metų balandžio 29 dieną priimtą sprendimą, pranešė VAAT.

Pasak pareiškėjo, priimdami nutarimą savivaldybės taryba nesivadovavo Pavadinimų gatvėms, pastatams, statiniams ir kitiems objektams suteikimo, keitimo ir įtraukimo į apskaitą aprašu. Vienas iš jo punktų įpareigoja pavadinant gatvę asmenybės vardu vadovautis jo nuopelnų Lietuvos valstybės ir krašto istorijai, mokslui, menui, kultūrai, politikai ir kitoms visuomeninio gyvenimo sritims kriterijais.

Pareiškėjas mano, kad tik tai, jog nuo gatvės atsiveria panašūs vaizdai, kuriuos galima rasti J.Tuvimo poezijoje, negali būti laikoma šio poeto nuopelnu nei Lietuvai, nei Vilniaus kraštui.

VAAT teisėjų kolegija, atsižvelgdama į tai, kad tikslinga ištirti naujus įrodymus, atnaujino, kaip minėta, administracinės bylos nagrinėjimą iš esmės.

Siekdamas išsiaiškinti J.Tuvimo nuopelnų reikšmę Lietuvai, teismas nutarė iš Lietuvos mokslo įstaigų išreikalauti duomenų apie poeto J.Tuvimo veiklą.
Bylos nagrinėjimas bus tęsiamas gruodžio 12 dieną.

Vilniaus rajono savivaldybės teigimu, vieną iš Zujūnų seniūnijoje esančio Balandiškių kaimo gatvių pavadinti lenkų rašytojo Juliano Tuvimo vardu nutarta gyventojų prašymu. Šiame sprendime esą jokios tautinės ar politinės potekstės nėra.
XX amžiuje rašęs ir išgarsėjęs J.Tuvimas yra vienas iš Lenkijos literatūros pasididžiavimų. Poeto motina kilusi nuo Lietuvos, o pats kūrėjas gimė Lodzėje, buvo trumpam emigravęs į Vakarus, mirė ir palaidotas Lenkijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių