Užupio turgaus kainos nesikandžioja

Mažasis gero maisto ir kultūros festivalis Užupyje, bendruomenės narių iniciatyva jau tapo kiekvieno ketvirtadienio tradicija, sutraukiančia vis daugiau vilniečių, vertinančių sveiką gyvenseną, gerą skonį, betarpišką, atvirą bendravimą ir kaimynystę.  Vilniausdiena.lt pasidomėjo, ar iš įvairiausių Lietuvos kampelių suvažiuojantys ekologiškos produkcijai pardavėjai ekologijos mėgėjams siūlo konkurencingas kainas.

Užupio ekologiškų kultūrų turguje savo produktus pristatys SOLidarūs gamintojai, patys parduodantys savo užaugintus ar pagamintus produktus, portalui vilniausdiena.lt teigė, kad kainos Tymo turguje drąsiai gali konkuruoti su neekologiškais produktais maisto prekių parduotuvėse.

Jų teigimu, ekologijos principas naudojamas ne tik gaminant ar auginant produktą, bet ir transportuojant, pakuojant bei parduodant, o kainos, prekiautojų teigimu - beveik tokios pačios kaip parduotuvėse.

Vilniausdiena.lt paskutinį ketvirtadienį vykusiame Užupio turguje išsiaiškino, kad laisvąja ekonomine zona paskelbtoje Tymo turgaus teritorijoje pigiau nei parduotuvėse galima nusipirkti nebent medaus.

Bitininkas iš ukmergės rajono Vytautas Markauskas portalui pasakojo, galintis pasiūlyti pienių, grikių, miško ir pievų medaus. Vidutinė medaus kaina Užupio turgelyje siekia 16 Lt/kg. Žemės ūkio ir maisto produktų rinkos informacinės sistemos duomenimis, vidutinė medaus kaina rugpjūtį yra 50 centų brangesnė - 16,5 Lt/kg.

Sūrių įvairove galinčiame pasididžiuoti Užupio turguje vidutinė sūrio kaina - 23 Lt/kg. Vidutinė varškės sūrio kaina parduotuvėse siekia 19 Lt/kg. Vis dėlto sūrių gamintojos iš Šiaulių rajono Nijolės Šopienės teigimu, tokių sūrių, kokiais prekiauja ji nerasime nei vienoje parduotuvėje, o jei ir rastume, tai kaina būtų tikrai būtų didesnė nei Užupio turguje.

„Su medaus, kmynų, aguonų, čili priedais gaminami karvės pieno sūriai yra unikalūs savo skoniu ir ekologiška gamyba, o kaina - tikrai nėra didelė. Beveik pusė kilogramo sūrio linksmai  pasiderėjus galima įsigyti ir už 10 Lt“, - savo nuolatinei kolegei pritarė kita sūrių gamintoja Stefa Strakšienė.

Daržovių kainos. lyginant su parduotuvių, vilniausdienos.lt atlikto tyrimo duomenimis, beveik nesiskyrė, nors pirkėjais ekologiškų ūkių savininkai nesiskundė dar nei veiną ketvirtadienį.

„Gamintojai suvažiuoja iš įvairiausių Lietuvos kampelių: Ukmergės, Šiaulių, Panevėžio, Alytaus ar net Šilalės rajonų. Jei patys gamintojai įveikę tokį kelią dar gali pasiūlyti konkurencingas kainas, vadinasi, Užupio turgus lankytojų neturėtų pritrūkti“, - prognozavo mažųjų gero maisto ir kultūros festivalių Užupyje iniciatorius, Užupio šerifas Vytautas Ratkevičius.

Užupio turgaus kainynas:

Medus 16 Lt/kg
Sūriai 23 Lt/kg
Duona 20 vnt./vnt.
Kopūstai 2 Lt/kg
Pomidorai 4 Lt/kg
Agurkai 2-3 Lt/kg
Svogūnai 3 Lt/kg
Burokėliai 2 Lt/kg
Morkos 3 Lt/kg
Bulvės 2,5 Lt/kg
Patisonai 5 Lt/kg
Salotos (paprastos)              10 Lt/kg
Pekino salotos 4 Lt/vnt.
Moliūgas 6 Lt/kg
Avietės 14 Lt/kg
Slyvos 5 Lt/kg
Gervuogės 7 Lt/250gr.
Jogurtas 1,5 Lt/125ml.
Dešrelės (š.r.) 36 Lt/kg
Dešra (š.r.) 28 Lt/kg



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių