Užterštumas mieste pavojingai didėja

Šiemet oro užterštumas Kaune normas viršijo jau 12 dienų, iš viso tokių dienų per metus gali būti 35. Aplinkosaugininkai ragina mažiau važinėti automobiliais, o į šildymo katilus ir krosnis negrūsti kas papuola.

Ketvirtadienį oro užterštumas kietosiomis dalelėmis, palyginti su trečiadieniu, sumažėjo perpus - iki 32 mikrogramų kubiniame metre. Tačiau džiūgauti nėra ko. Pasak viešosios įstaigos „Kauno aplinkos kokybės tyrimai" direktoriaus Juozo Kamenecko, šiemet itin šalta žiema, todėl gyventojai daugiau kūrena savo namus.

„Tai - vienas iš užterštumo faktorių. Kauniečiai meta į katilus ne tik malkas, todėl per kaminus į Kauną paleidžiama daug kietųjų dalelių, kurios itin kenkia sveikatai. Jeigu dulkių labai daug, tai po miestą vaikščioti gali tik labai geros sveikatos žmonės“, - perspėja aplinkosaugininkas.

Pasak jo, labiausiai užterštas miesto centras. „Jis išsidėstęs žemumoje, todėl visos dalelės ir „sėda“ būtent centrinėje miesto dalyje. Žaliakalnyje, Aleksote ir Šilainiuose padėtis geresnė“, - pasakojo J.Kameneckas.

Jis ragina miestiečius saugoti savo aplinką, mažiau važinėti savo automobiliais, daugiau naudotis viešuoju miesto transportu. „Sniegas visus nervina, tačiau kita vertus, daugelis kauniečių automobilius dėl sniego palieka daugiabučių kiemuose ir pasirenka autobusus, troleibusus ar kitą transportą. Troleibusai tikrai mažiau teršia aplinką“, - rūpintis švariu oru skatina J.Kameneckas.

Sinoptikai prognozuoja, kad artimiausiomis dienomis oras bus palankus teršalams išsisklaidyti. „Pūs stipresnis nei 3 metrų per sekundę vėjas, kuris padeda išsklaidyti dulkes“, - aiškino pašnekovas.

Jis prognozuoja, kad šiais metais kauniečiai dažniau kvėpuos užterštu oru. „Paprastai didžiausią užterštumą fiksuodavome pavasariais, kai dar nebūdavo sužaliavę medžiai. Tuo tarpu tas trečdalis šiemet jau buvo pirmosiomis metų savaitėmis“, - nuogąstauja J.Kameneckas.

Gyventojų sveikatą gadins ne tik ore sklandančios kietosios dalelės, bet ir gausiai miesto gatvėse pilama druska. „Ji gi iš gatvių niekur nedings. Bus bėda, jeigu komunalininkai nespės nuplauti gatvių, kai nutirps sniegas ir atšils oras. Druska išdžius, jos dalelės kils į viršų, pakenks ne tik augalams, bet ir žmonių kvėpavimo takams“, - gąsdina pašnekovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių