Už tuberkuliozės sanatoriją – apvali suma

 

Valstybės įmonei Turto bankui aukcione pavyko parduoti dar prieš septynerius metus ištuštėjusį vaikų tuberkuliozės sanatorijos pastatą ir šalia jo esantį sklypą. Aukcione dalyvavo vienintelis pirkėjas, kuris solidų pirkinį įsigijo už pradinę – pusantro milijono litų viršijančią sumą.

Kultūros vertybė

Mažieji ligoniai iš vaikų tuberkuliozės sanatorijos Giruliuose iškeldinti dar 2005 m. pavasarį, nors ta sanatorija čia veikė 60 metų.

Tada šis statinių kompleksas su puspenkto hektaro žemės sklypu perduotas Turto bankui, kad šį objektą parduotų aukcione.

Per tą laiką šio solidaus pirkinio niekas neįsigijo. O prieš trejus metus Nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo tarybos posėdyje 1930 m. statytas Luizės sanatorijos pastatų kompleksas įrašytas į Kultūros vertybių registrą.

Sanatorijos statinių kompleksui, kurį sudaro sanatorijos pastatas, pirmas ūkinis pastatas ir antras ūkinis pastatas, suteikta teisinė apsauga – kompleksas įrašytas į Kultūros vertybių registrą, apibrėžtos jo teritorijos ribos.

Pardavimai strigo

Prieš kelias savaites objektą Giruliuose – didžiulę gydyklą ir su ja jau nebe 4,5 ha, o 0,9 ha sklypą pagaliau pavyko parduoti aukcione.

„Mes nebaigėme sandorio, vyksta dokumentų tvarkymas. Galutinis atsiskaitymas ir turto perdavimas gali užtrukti iki 100 dienų po aukciono“, – teigė valstybės įmonės Turto banko Turto valdymo skyriaus viršininkas Dainius Juozėnas.

Pardavimas ilgą laiką nevyko dėl įvairių priežasčių – dėl labai nukritusių turto kainų. Esą tada buvo kiti lūkesčiai, o turtas įvertintas gerokai didesnėmis sumomis nei realios.

Teigiama, kad netikėtai pasikeitė sąlygos, atsirado aplinkybės, dėl kurių turėjo būti sustabdytas pardavimas. Dalis sklypo tada pateko į valstybinio miško teritoriją, o valstybinis miškas yra neprivatizuojamas, nes tai – išimtinė valstybės nuosavybė.

„Taip jau sutapo, kad valstybinių miškų tarnyba darė Klaipėdos miesto valstybinių miškų schemos korektūrą. O tą schemą tvirtino Vyriausybė. Iš tikrųjų ten buvo per daug pripaišyta valstybinių miškų, tai lietė ne tik mūsų parduodamą sklypą, bet ir gretimus sklypus“, – pasakojo D.Juozėnas.

Esą klerkai ir kelis krūmus paženklindavo mišku. Šių metų rugpjūtį Vyriausybė pritarė Klaipėdos miesto valstybinių miškų schemos korektūrai ir sklypas tapo nebe mišku. Jis priskirtas sanatorijos pastatui.

Vienintelis pirkėjas

Sanatorijos pastato bendras plotas – 410 kv. m. Bendra pradinė turto pardavimo kaina – 1,6 mln. tūkst. litų. Brangiausiai vertinamas visuomeninės paskirties beveik hektaro dydžio žemės sklypas, kuris įkainotas – 1,24 mln. litų.

Aukcione dalyvavo vienintelis pirkėjas, kuris ir nupirko prieškariu statytą pastatą su sklypu.

Aukcionas vyksta net tada, kai jame yra vienintelis dalyvis, tokia yra tvarka. Jei pardavėjas viešai iškelia pradinę pardavimo kainą, vadinasi, jį ši kaina tenkina.

Ar pirkėjas, naujasis sklypo ir pastato savininkas, yra įpareigotas deklaruoti, ką jis ten ketina daryti, ar jis turi teisę kad ir nugriauti tą statinį?

„Tai yra antroji kurorto apsaugos zona. Pastatas registruotas kultūros vertybių registre, jis statytas prieškariu, turi vertingų požymių. Bet tai jau yra naujojo savininko rūpestis, kaip teisėtai tvarkyti savo turtą“, – paaiškino D.Juozėnas.

Bendrabutis –  brangesnis

Turto bankas aukcione pardavinėjo ir bendrabutį Klaipėdoje, Taikos pr. 30, su 0,4 ha žemės sklypu.

Bendrabučio plotas beveik 5 su puse tūkst. kv. m.

Bendra pradinė šio turto pardavimo kaina – 3 mln. 400 tūkst. litų.

Kodėl taip skiriasi kainos? Nors bendrabučio sklypas perpus mažesnis nei Giruliuose, bet kaina dvigubai didesnė.

Esą šiandien galiojantis Klaipėdos miesto teritorinio planavimo dokumentas – Miesto bendrasis planas – nesuteikia Girulių sanatorijos pirkėjui jokių teisinių prielaidų pastatyti daugiau, nei šiandien yra, nežiūrint to, kad sklypas – beveik hektaras, bet jis turi likti beveik tuščias.

„Taikos prospekte parduodamam bendrabučiui priklauso gyvenamosios paskirties sklypas, pats pastatas gyvenamas, yra galbūt galimybė jį paaukštinti, gal todėl kaina didesnė“, – svarstė D.Juozėnas.


Šiame straipsnyje: Turto bankasaukcionaspastatas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Na

Na portretas
būkim tikslūs. Ne ištuštėjusį pastatą, o ar ne didžiojo mediko Anužio ištuštintą pastatą.

jooo

jooo portretas
kai buvo pirkėjų už 7 milijonus tuomet nepardavė, nesugebėjo.. dabar pusvelčiui.. super.. "šaunuoliai" valdininkai.. vėl kišenėlės papilnėjo:))

elena

elena portretas
baisi vagyste,baisiau nebegali buti,karti tokius pardavejus-vagis,Klaipedoscentre.
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių