Už pašalpas reikės dirbti ilgiau

Seniūnijos nori duoti daugiau darbo asmenims, gaunantiems socialines pašalpas ir vienkartines išmokas.

Iš savivaldybės biudžeto finansinę paramą gaunantys asmenys už tai turi atidirbti. Miesto politikams siūloma keisti pernai liepą patvirtintą gyventojų telkimo visuomenei naudingiems darbams tvarkos aprašą. Jeigu politikai pritars siūlymui, vienkartines ir socialines pašalpas gaunantys kauniečiai privalės atidirbinėti ilgiau.

Iki šiol už vienkartinę pašalpą iki 100 litų asmuo privalėjo dirbti 4 al. Įsigaliojus naujai tvarkai, iki 300 litų pašalpą iš savivaldybės norintis gauti žmogus privalės savo seniūnijoje dirbti 4–24 val. Visuomenei naudingo darbo trukmė ilginama ir socialines pašalpas gaunantiems miestiečiams.

„Pašalpas ir vienkartines išmokas gaunantys žmonės komisijos sprendimu siunčiami į seniūnijas pagal gyvenamą vietą. Tik atidirbę nurodytą valandų skaičių gali gauti pinigus“, – paaiškino Socialinės paramos skyriaus vyriausioji specialistė Egidija Abeciūnienė. Anot jos, pasitaiko tokių paramos prašytojų, kurie nenori dirbti. Tokiu atveju jie negauna ir pinigų.

Pasak E.Abeciūnienės, visuomenei naudingus darbus dirbančių žmonių nėra labai daug. „Per tris mėnesius mieste dirbo iki 100 žmonių, prašiusių vienkartinės pašalpos“, – informavo specialistė.

Varganai gyvenantys žmonės už pašalpas prižiūri gėlynus, šienauja pakeles ir griovius, sodina medelius, renka šiukšles, gelbsti neįgaliesiems ar garbino amžiaus sulaukusiems vienišiems žmonėms. Jeigu seniūnijoje yra vandens telkinių, seniūnija gali siųsti tvarkyti pakrančių, paplūdimių. Už pašalpą gali tekti kapinėse iškasti duobę vienišam asmeniui palaidoti. „darbai tokie, kur nereikia specialaus pasirengimo ar tam tikros kvalifikacijos“, – patikslino E.Abeciūnienė.

Jos teigimu, seniūnijos turi darbo, tačiau pagal galiojančią tvarką finansinę paramą gaunantys žmonės nespėja jų atlikti per ana trumpą laiką. Tai ir paskatino keisti gyventojų telkimo visuomenei naudingiems darbams tvarkos aprašą.

Naujoji tvarka:

4–24 val. – jei gaunama iki 300 Lt pašalpa (kompensacija) per mėnesį;

12–40 val. – jei gaunama 300–700 Lt pašalpa (kompensacija) per mėnesį;

24–52 val. – jei gaunama 700–1150 Lt pašalpa (kompensacija) per mėnesį;

36–64 val. – jei gaunama 1150–1500 Lt pašalpa (kompensacija) per mėnesį;

 52–84 val. – jei gaunama 1500 Lt ir daugiau pašalpa (kompensacija) per mėnesį.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių