Už mokesčių slėpimą kauniečiai sumokės 150 tūkst. litų

Kauno apskrities valstybinė mokesčių inspekcijai atlikus patikrinimą vienoje uždarojoje akcinėje bendrovėje nustatyta nemažai atvejų, kai įmonė, prekiaujanti dažniausiai JAV nupirktais naudotais automobiliais, deklaravo žymiai mažesnes pardavimo kainas, nei faktiškai už juos mokėjo pirkėjai.

Kauno mokesčių inspektoriai išsiaiškino, kad bendrovėje buvo neteisingai apskaitomos pajamos ir pridėtinės vertės mokestis, nedeklaruojami visi pardavimai.

Patikrinimas atliktas pagal įmonės pateiktas sąskaitas faktūras bei jų registrus, apmokėjimo dokumentus, mokesčių deklaracijas ir pirkimo–pardavimo sutartis.

Kadangi pirkėjai už automobilius dažniausiai atsiskaitydavo grynaisiais pinigais, tai nurodyti keletą kartų mažesnes pardavimo kainas, nei realiai sumokėta, buvo nesudėtinga. Pvz.., automobilio „Lexus LS460“ pardavimo dokumentuose nurodyta 16 tūkst. Lt kaina, bet savo paaiškinime jį įsigijęs asmuo rašo, kad sumokėjo beveik 10 kartų daugiau. Atlikus patikrinimą bendrovei priskaičiuota beveik 150 tūkst. Lt mokesčių, delspinigių bei baudų.

„Tais atvejais, kai mokesčių mokėtojas nevykdo arba netinkamai vykdo savo pareigas apskaičiuoti mokesčius ir dėl to neįmanoma nustatyti mokestinės prievolės dydžio įprastine tvarka, jam priklausanti mokėti mokesčių suma apskaičiuojama įvertinant visas reikšmingas aplinkybes, pasirinkus nustatytus vertinimo metodus. Tikrinant minėtą bendrovę naudotasi ne tik Kauno AVMI duomenų bazėje turima informacija, bet ir pirkėjų paaiškinimais, kurie buvo palyginti su įmonės buhalterinės apskaitos dokumentais,“ – sakė Kauno AVMI viršininkas Antanas Nesteckis.

Valstybinė mokesčių inspekcija paaiškina, kad šiuo atveju dėl įvairių apskaitos taisyklių pažeidimų nukenčia ne tik valstybės biudžetas, iš kurio skiriamos lėšos šalies gyventojų reikmėms tenkinti, bet ir patys automobilių pirkėjai, sutikę pirkimo dokumentuose nurodyti ne realią, bet gerokai mažesnę įsigijimo kainą.

Naujasis savininkas, nusprendęs parduoti automobilį rinkos kaina, privalės sumokėti 15 proc. gyventojų pajamų mokesčio nuo pirkimo ir pardavimo kainų skirtumo. Tuo tarpu įsigijimo dokumente nurodžius faktiškai sumokėtą sumą, pajamų mokesčio mokėti nereikėtų, kadangi dažniausiai automobilis būna parduodamas pigiau, negu perkamas.

Per pustrečių metų dėl automobilių prekybos Kauno AVMI atliko 30 tikrinimų. Mokesčių administratoriaus dėmesio sulaukė ne tik bendrovės (jų tikrinta daugiausiai), bet ir individualios įmonės bei fiziniai asmenys. Per šį laikotarpį už įvairius mokesčių įstatymų pažeidimus (dažniausiai nedeklaruojama dalis iš automobilių pardavimų gautų pajamų) priskaičiuota apie 3 mln. mokesčių. .


Šiame straipsnyje: mokesčių slėpimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių