Už graffiti ant bažnyčios - 2 metai kalėjimo? (papildyta)

Užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis siūlo bausti už graffiti piešimą ant kultūros vertybių. Gatvės menininkams gresia iki 2 metų laisvės atėmimo.

Valstybei kainuoja milijonus

Tokius pasiūlymus A.Ažubalis jau įregistravo Seime, dabar laukiama, kada ministro teikiamos Baudžiamojo kodekso pataisos pasieks svarstymo stadiją.

Politiko teigimu, 2007-2009 metais užrašų ir piešinių šalinimas nuo saugomų objektų valstybei kainavo daugiau kaip 1,9 mln. litų. Esą bausmių sugriežtinimas padėtų valstybei sutaupyti. Mat dabar už graffiti ant kultūros paveldo objektų taikoma tik administracinė atsakomybė.

Politikas savo siūlymus pateikė po konsultacijų su paveldosaugininkais ir policijos atstovais. Išvados, kaip projekto aiškinamajame rašte pripažįsta pats ministras, buvo prieštaringos. Kultūros paveldo departamentas mano, kad vien bausmių sugriežtinimo nepakanka - esą reikia taikyti daugiau prevencijos priemonių. Policija, savo ruožtu, A.Ažubalio pasiūlymui nepritaria ir mano, kad dabar nustatytos bausmės yra pakankamos.

Menininkai: geriausia prevencija - daugiau erdvės

Graffiti mėgėjai pasisako prieš tokį A.Ažubalio pasiūlymą. Esą piešiniai ant kultūros paveldo objektų - blogas reiškinys, tačiau geriausia prevencija būtų ne griežtesnės bausmės, o daugiau erdvės jaunimo saviraiškai.

„Paišymas ant architektūros paminklų piešėjams nėra priimtinas. Galbūt kai kurie žmonės tai daro, bet Lietuvoje tai nėra masinis reiškinys. Nemanau, kad bausmes reikia griežtinti, pakanka ir administracinės atsakomybės. Nėra vietų, kur galėtų reikštis graffiti piešėjai. Kol kas Vilniuje yra galbūt tik dvi vietos, kur galima legaliai piešti“, - Diena.lt sakė graffiti entuziastas Julijus Gurevičius.

Anot jo, graffiti menininkams suteikus daugiau vietų saviraiškai, problemos mastas gerokai sumažėtų. O dabar esą būna ir tokių atvejų, kai policijos pareigūnai mėgina nubausti legaliai piešiančius žmones.

Pašnekovo teigimu, graffiti mėgėjų padėtis šalyje gerėja, tačiau ne taip sparčiai, kaip norėtųsi. „Stengiamės daryti kiek įmanoma daugiau renginių, graffiti kūrybines dirbtuves. Ir tai yra puiki prevencija. Vilniuje yra žmonių, kurie stengiasi tai daryti. Tikiuosi, kad su laiku bus rastas kompromisas“, - vylėsi J.Gurevičius.


Šiame straipsnyje: grafitaiGraffiti

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių