Už Baltijos šalių aneksijos nepripažinimą - paminklinė lenta

Vilniuje penktadienį Vašingtono skvere atidengta paminklinė lenta, skirta JAV pareiškimui, kuriuo nepripažinta Baltijos šalių aneksija, atminti.

Renginyje dalyvavo premjeras Andrius Kubilius, pirmasis faktinis Lietuvos vadovas atkūrus nepriklausomybę, tuometinės Aukščiausios tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininkas, europarlamentaras Vytautas Landsbergis, kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus, JAV ambasadorė Lietuvoje Anne Elisabeth Derse, Ministrų kabineto, Seimo nariai, Pasaulio ir JAV lietuvių bendruomenių atstovai, vilniečiai ir miesto svečiai.

"Šios dienos įvykis tik dar kartą patvirtina Amerikos demokratijos principus, paskelbtus prieš keletą šimtų metų. S.Welleso deklaracijos paskelbimas dėl Lietuvos okupacijos nepripažinimo buvo tų tradicijų tęstinumas", - sakė ilgus metus JAV gyvenęs kadenciją baigęs prezidentas V.Adamkus.

Jis tvirtino, jog "šis paminėjimas mums yra paskatinimas tolesnių žingsnių, tolesnių artimų bendravimo ir bendrų tikslų siekimo su JAV, o jos visai tautai, visiems vadovams, visiems žmonėms tuo pačiu tariant "ačiū".

JAV ambasadorė A.E.Derse savo kalbą perskaitė lietuviškai.

"Ši deklaracija buvo pažadas niekuomet nepripažinti priverstinės Baltijos šalių aneksijos. JAV šį pažadą išlaikę per visus okupacijos metus. Baltijos šalių ambasados neprarado savo diplomatinio statuso Vašingtone, o Lietuvos trispalvė visuomet kabėjo Valstybės departamente", - sakė JAV ambasadorė.

Ji teigė, kad praėjus 70-čiai metų po deklaracijos paskelbimo džiaugiasi esanti JAV ambasadorė laisvoje ir nepriklausomoje Lietuvoje, o Lietuvą sakė esant "Europos šalimi lydere žmogaus teisių ir demokratijos įgyvendinimo srityje".

Ambasadorė perskaitė JAV valstybės sekretorės Hillary Clinton kreipimąsi, kuriame ši sako reiškianti Baltijos šalims pagarbą kaip svarbiems NATO sąjungininkams ir stipriems partneriams Europoje.

"Prezidento B.Obamos ir JAV žmonių vardu prisidedu prie Estijos, Latvijos ir Lietuvos vyriausybių ir visuomenės, liepos 23 dieną mininčių septyniasdešimtąsias Welles deklaracijos metines, taip dar kartą patvirtindama stiprius ryšius tarp mūsų valstybių", - rašoma H.Clinton kreipimesi.

Renginį baigė Seimo narys Vytautas Grubliauskas, Lietuvos džiazo pasaulyje žinomas Kongo pseudonimu, atlikęs vieno žymiausių JAV džiazo muzikanto Louiso Armstrongo kūrinį "What a Wonderful World".

1940 metų liepos 23 dieną JAV valstybės sekretoriaus pavaduotojas, tuo metu laikinai ėjęs valstybės sekretoriaus pareigas Sumneris Wellesas paskelbė oficialų JAV Valstybės departamento pareiškimą dėl padėties Baltijos valstybėse. Jame pabrėžta, kad JAV nepripažįsta ir nepripažins Baltijos valstybių - Estijos, Latvijos ir Lietuvos - aneksijos.


Šiame straipsnyje: paminklinė lenta

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių