Uostamiesčio guvernantės lieka pogrindyje

Klaipėdoje oficialiai yra vos dvylika moterų, kurios turi verslo liudijimus dirbti auklėmis. Šios profesijos atstovių yra gerokai daugiau, tačiau jos dirba nelegaliai.

Svarbiausia – patirtis

58 metų klaipėdietė Rasa aukle dirba jau ne vienus metus, šeimose prižiūri mažus vaikus. Ji mano, kad jaunos merginos tokio darbo dirbti nelabai galėtų, nes prižiūrėti vaikus reikia patirties, tai – labai atsakingas darbas.

„Viena šeima, kurioje prižiūrėjau trejų metukų mergytę, išsikėlė gyventi į Dubliną, tokių darbdavių turbūt daugiau nebeturėsiu. Labai susibičiuliavome, bendraujame iki šiol, gaila, kad jie išvažiavo“, – pasakojo patyrusi auklė, kuri darbą lig šiol gauna rekomenduojama žmonių, pas kuriuos anksčiau dirbo.

Tačiau dažnu atveju auklės ieškoma interneto skelbimų svetainėse. Vienoje jų – apie 2 tūkst. moterų ir merginų siūlosi dirbti auklėmis.

Štai 19 metų mergina nurodo, kad turi 5 metų auklės darbo patirtį. Galima spėti, kad ji dar būdama paauglė prižiūrėjo savo jaunesnį broliuką ar sesutę. Pretendentė mano, kad tai pakankama auklės patirtis prižiūrėti svetimą vaiką.

Julija Loiterytė, kuri administruoja šį internetinį darbo skelbimų tinklalapį, negalėjo atsakyti, ar patikimi ir atsakingi žmonės siūlosi prižiūrėti vaikus.

Atlyginimų skirtumas

Lietuviškame interneto tinklalapyje būsimos auklės nurodo savo valandos įkainius, kurie siekia nuo 3 iki 10 litų.

Už mėnesio darbą norima nuo 200 iki 1,5 tūkst. litų. Vidutinė būsimųjų auklių darbo patirtis 2–3 metai, auklių amžius – nuo 17 iki 62 metų.

„Įkainius nustato patys skelbimus įdedantys asmenys. Jei klientai lieka patenkinti, tinklalapyje jie palieka komentarą, kitais atvejais atgalinio ryšio, ar pasiteisino konkrečios auklės pasirinkimas, beveik nebūna“, – pasakojo J.Loiterytė.

Skelbimas „Londonietyje“ liudija, kad Jungtinėje Karalystėje į auklės darbą žiūrima atsakingiau: „Lietuvė iš Lietuvos, 46 m. kalbanti ir rusiškai, turinti Anglijoje gyvenančių šeimų, kuriose dirbo, rekomendacijas, tvarkinga, rami, gerai jaučianti vaikučių nuotaikų kaitas, todėl sugebanti susitarti ir su labai kaprizingais vaikučiais, Lietuvoje dirbusi vaikų darželyje, ieško naujų auklėtinių. Atlyginimas nuo 260 svarų per savaitę“, – rašoma darbo skelbime Anglijoje.

Nemokama pagalba mamoms

Ypatingais atvejais auklės į namus Klaipėdoje galima sulaukti ir nemokamai. Tokią savanorių praktiką taiko Informacijos ir paramos gausiai šeimai centras, įkurtas prieš 16 metų.

Organizacijoje dirba 4 darbuotojos, keliasdešimt savanorių. Organizacija vienija 520 gausių šeimų, auginančių 3 ir daugiau vaikų.

„Pasitaiko, padejuoja mamos, kad nespėja pačios susitvarkyti, tada siunčiame savanorius į namus. Turime įkūrę organizaciją, kuri ruošia savanores. Tas tinklas veikia visoje Europoje“, – teigė Paramos gausiai šeimai centro direktorė Regina Ševelkaitienė.

Savanorės 2–3 valandas per savaitę gali ateiti ir padėti mamai susitvarkyti namuose, pažaisti su vaikais, pasikalbėti, patarti. Tai dažniausiai vyresnio amžiaus, turinčios gyvenimo patirties moterys. Jos savanorėmis dirba be atlygio.

Kas gali prižiūrėti vaiką?

R.Ševelkaitienė abejoja, ar galima patikėti prižiūrėti vaiką jaunam žmogui. Esą reikėtų labai gerai išvystyti rekomendacijų ir gal net slapto sekimo sistemą bent pradžiai, kol auklė įgyja tėvų pasitikėjimą.

„Turint tokią patirtį, pradedant pedofilija ir baigiant vaikų mušimu, nerimta būtų priimti žmogų prižiūrėti mažą vaiką be rekomendacijų. Auklių labai reikia, bet reikėtų ir daugiau saugiklių“, – mano R.Ševelkaitienė.

Socialinės paramos centro vadovė Diana Stankaitienė priminė, kad prieš 7 metus buvo įgyvendintas ES projektas ir jų centre paruoštos auklės.

„Jos mokėsi pagal auklės-socialinio darbuotojo padėjėjos programą, tai yra dirbti su vaikais ar senais neįgaliais žmonėmis. Didžioji dalis tų moterų, kurios mokėsi pas mus, dirba“, – teigė D.Stankaitienė.

Mokėsi 48, kursus pabaigė 46 moterys. Pusė jų pagal įgytą profesiją dirba paramos centruose. Tačiau auklių Klaipėdoje daugiau niekas neruošia.

Įteisinti veiklos neskuba

Akivaizdu, kad auklių poreikis yra. Vis dėlto Mokesčių inspekcijoje asmenų, įteisinusių šią veiklą, mažai.

„Mūsų duomenimis, tokią individualią veiklą su pažyma apskrityje registravo 8 gyventojai (Klaipėdos mieste – 4), verslo liudijimus minėtoms veikloms apskrityje šiemet yra įsigiję 28 gyventojai, iš jų Klaipėdoje – 8“, – patvirtino Klaipėdos apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos Mokestinių prievolių departamento direktorė Edita Cibienė.

Tačiau teigiama, kad šiemet, palyginti su praėjusių metų sausio pabaiga, minėtų veiklų verslo liudijimai yra paklausesni, jų įsigyta daugiau. Auklių, vaikų priežiūros paslaugas gali teikti ir įmonės.

Dėl galimai neregistruotos auklių veiklos mokesčių administratorių pasiekia tik pavieniai pranešimai. Pernai Klaipėdos apskrities mokesčių inspekcijos pasitikėjimo telefonu 1882 gautas vos vienas toks gyventojo skundas.

Gautieji pranešimai visais atvejais yra registruojami ir nagrinėjami.

Už neregistruotos veiklos vykdymą gresia administracinė atsakomybė – bauda nuo 500 iki 1 tūkst. litų.


Šiame straipsnyje: auklėguvernantė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių