Tyrimas: net trečdalis klaipėdiečių nesimankština dėl laiko stokos

Trečdalis klaipėdiečių rūko, daugiau kaip 40 proc. jų bent kartą bandė mesti šį žalingą įprotį. Nemalonius kvapus jaučia bemaž kas antras klaipėdietis, o triukšmas naktimis kamuoja ketvirtadalį gyventojų. Sėdimą ar stovimą darbą dirba beveik pusė klaipėdiečių, visiškai nesimankština beveik penkiasdešimt procentų miesto gyventojų, net trečdalis jų nurodė sportui laiko nerandantys tiesiog dėl laiko stokos. Tokius duomenis atskleidė Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuro užsakymu atliktas gyventojų gyvensenos tyrimas. Jo tikslas – išsiaiškinti, kokie yra klaipėdiečių gyvensenos ypatumai, koks jų požiūris į sveikatą ir jos priežiūrą.

„Klaipėdiečiams buvo pateikiama galybė klausimų, pradedant sveikatos problemomis, požiūriu į gydymo įstaigas, mitybos kultūrą, žalingus įpročius, triukšmo, nemalonių kvapų įtaką miestiečių gyvenimui, baigiant jų požiūriu į atšvaitus, saugos diržus, naudojimąsi viešuoju transportu .

Tyrimas pateikė išties įdomios informacijos, kurią mes tikimės panaudoti planuojant savo veiklas, kurios būtų nukreiptos į vienokias ar kitokias problemas, susijusias su sveika gyvensena. Tyrimo metu viso buvo apklausti 1062 Klaipėdos miesto savivaldybėje gyvenantys žmonės, vyresni nei 18 metų“ , - pasakojo Visuomenės sveikatos biuro specialistė Dainora Bielskytė.

„Iš įdomesnių faktų apie Klaipėdą, galima paminėti tai, jog per pastaruosius aštuonerius metus Klaipėdos mieste gyventojų sumažėjo 28 406 gyventojais arba 15 procentų. Nors gyventojų mažėja, tačiau uostamiestis, palyginti su LR vidurkiu, gali pasigirti geresniu gimstamumo rodikliu.

Tačiau verta sunerimti dėl ligų, kurios baigiasi mirtimi. Higienos instituto Sveikatos informacijos centro duomenimis, kraujotakos sistemos ligos, piktybiniai navikai ir išorinės mirties priežastys – pagrindinės ne tik Klaipėdos, bet ir Lietuvos gyventojų mirties priežastys. Minėtos priežastys Klaipėdoje 2011 m. sudarė 81,3 proc. visų mirties priežasčių“ , - pasakojo D. Bielskytė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių