„Tyrėjų naktis“ - laikas skirtas atradimams

Nebūtina gimti Einsteinu, kad kas dieną atrastum ką nors nauja. O šiandiena kaip tik skirta jūsų atradimams! Organizatoriai mažus ir didelius šiandien kviečia į beveik 90 „Tyrėjų nakties“ renginių Vilniuje.

Renginiai kavinėse ir kino teatre

Šiandien dešimtys laboratorijų ir aukštųjų mokyklų fakultetų didžiuosiuose Lietuvos miestuose atveria duris „Tyrėjų nakties“ dalyviams ir yra pasirengę pristatyti dažnai nežinomas mokslo pasaulio paslaptis ir atradimus.

Aštuntą kartą vyksiančioje „Tyrėjų naktyje“ šiemet dar daugiau renginių vyks viešose, netradicinėse mokslui miesto erdvėse, kurios praėjusiais metais sulaukė itin didelio lankytojų susidomėjimo.

„Mes siekiame mokslininkus išvesti iš universitetų į viešas erdves, kad kuo daugiau renginių vyktų būtent viešose erdvėse. Ne visi nori į universitetus, laboratorijas. Ir patalpos ten labai mažos, ir žmonių skaičius visada ribotas“, - sakė viena renginio organizatorių dr. Vilmantė Pakalniškienė.

Nemažai renginių vyks sostinės kavinėse „Coffee Inn“. Jose bus pristatomas diskusijų ciklas ir cheminiai bandymai. Didžioji dalis mokslininkų, pašnekovės teigimu, kviečiami vakare atvykti į „Pasakos“ kino teatrą. Ten vyks diskusijos, pokalbiai su žmonėmis, bus išrinkti moksleivių trumpų filmų konkurso „Distiliuotos idėjos“ nugalėtojai ir rodomi praėjusio amžiaus pradžioje kurti juodai balti mokslinės fantastikos filmai. „Pačios „Tyrėjų nakties“ idėja yra parodyti, koks yra tas mokslininkas, jo darbas ir gyvenimas. Jis toks pat normalus kaip ir visi kiti“, - teigė dr. V.Pakalniškienė ir kvietė vilniečius susipažinti su tuo iš arčiau, galbūt net ir prie taurės vyno.

Pažintis su technika

Pašnekovė teigė, kad organizatoriai kasmet stengiasi į projektą įtraukti kuo įvairesnių mokslininkų, mokslo atstovų, kad tą sąrašą sudarytų ne tik tikslieji mokslai. Pavyzdžiui, šiemet prisijungė Aleksandro Stulginskio universitetas, kuris, organizatorės teigimu, skiriasi nuo kitų, nes tai daugiau gamtos ir žemės ūkio mokslai.

Šįkart prie projekto prisijungė ir įmonės, kurios susijusios su mokslu arba dirba su mokslininkais. „Saulėtekio slėnyje“ vyks jų pristatymas.

Prisijungė ir Visagino atominė elektrinė, kuri įtraukė mokslininkus į diskusijas vienu aktualiausių šiandienių klausimų – apie energetiką. Jos vyks Rotušės aikštėje.

Iš viso Vilniuje kviečiama į 90 renginių. Skaičius išties įspūdingas, taigi pasirinkti tikrai bus iš ko. Į kokius renginius užsukti, priklauso nuo to, kuo domitės, kas jums patinka.

Vilniaus Gedimino technikos universitetas (VGTU) demonstruos VGTU sukurtą elektromobilį ir, dr. V.Pakalniškienės teigimu, net leis išbandyti, supažindins su lazerinio skenavimo technologijomis, kvies susitikti su laidos „Mokslo sriuba“ kūrėjais. Universitete taip pat bus galima dalyvauti kuriant miestą ar susipažinti su knygos gimimo procesais. „Tiems, kas domisi automobiliais, mechanika, tai yra gera proga ir pabendrauti su kūrėjais, ir pasisemti idėjų“, - apie renginius VGTU sakė projekto organizatorė.

Antano Gustaičio aviacijos institute lankytojai bus supažindinti su orlaivių navigacijos sistemomis ir galės tai išbandyti praktiškai skrydžių treniruoklyje. Pašnekovės teigimu, tai labai įdomus dalykas besidomintiems aviacija. „Tai smagu, ypač tiems, kuriems patinka žaidimai, kompiuteriniai žaidimai, tai yra panašu, tik dar viską jauti, atrodo, tarsi valdytum lėktuvą“, - sakė pašnekovė.

Mokys klonuoti augalus

Besidomintys gamta kviečiami užsukti į Vilniaus universiteto (VU) Botanikos sodą Kairėnuose. Ten bus galima klonuoti augalus ir išskirti DNR, taip pat bus rengiama ekskursija po žolinių dekoratyvinių augalų kolekcijas ir ekspozicijas. Knygyne „Mint Vinetu“ vyks interaktyvios paskaitos apie kūrybingumą. Be minėtų renginių, daug jų ir įvairių vyks VU ir VGTU fakultetuose.

„Manau, kad vakare jaunimas nusės kavinėse. Praėjusiais metais jose vyko daugybė chemijos ir fizikos bandymų. Šiemet laukia diskusijos ir daugybė pranešimų įvairiausiomis temomis“, - linksmą ir įdomią aštuntąją „Tyrėjų naktį“ prognozavo dr. V.Pakalniškienė.

Renginių maratonas prasidės 10 val. ryto ir kupinas intriguojančių bei netikėtų atradimų tęsis iki vėlyvo vakaro. Visi jie – nemokami.

„Tyrėjų naktyje“ dalyvauja daugiau nei 30 Europos šalių, t. y. daugiau nei 300 Europos miestų. „Tyrėjų naktis“ yra Europos Komisijos iniciatyva. Lietuvoje šiemet didžioji dalis renginių, be Vilniaus, vyks Kaune, Panevėžyje, Šiauliuose ir Molėtų observatorijoje.


Šiame straipsnyje: Tyrėjų naktis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Z I ABEJOTOJAS

Z I ABEJOTOJAS portretas
Tyrimus parodų bei aukštųjų mokyklų ( universitetas, dailės akademija ) Vilniuje tęsiu jau > kaip 20 metų. Labai nuvilia dabartinių mergiočių teplionės galerijoje Kairė - Dešinė, Latako Nr.3, kai kurios ,,tyrėjų", pasak kuratorių, fantazijos Pamėnkalnio dailės galerijoje. Kartą maniau, kad šoferio aplieta tepalu bezdžionė pasivoliojo ant drobės, tą drobę bruka mums žiūrėti kaip filosofinį ,,meno kūrinį". // 2012 rugsėjo 28 ,,Vilniaus diena" Nr. 227 (vos įžiūrimas numeris) siūlo Štelmano nupieštus namelius,kastuvus, skėčius, kibirus iššifruoti, turinčius ,,giluminį klodą". Turi teisę gal nesveikuojantis autorius garbinti žvakes ir kastuvus, bet mes turime teisę ,,Meno nišose" matyti tikro, suvokiamo, Lietuvai pažangaus M E N O kūrinius. Kur jie ???

ZI ABEJOTOJAS

ZI ABEJOTOJAS portretas
Z I ABEJOTOJAS, SU PATAISOMIS. Tyrimus parodų bei aukštųjų mokyklų ( universitetas, dailės akademija ) patalpose Vilniuje tęsiu jau > kaip 20 metų. Labai nuvilia dabartinių mergiočių teplionės galerijoje Kairė - Dešinė, Latako g.Nr.3; ir kai kurios ,,tyrėjų", pasak kuratorių, fantazijos Pamėnkalnio dailės , ,,Vartų" galerijose. Kartą maniau, kad šoferio aplieta tepalu beždžionė pasivoliojo ant drobės, tą drobę bruko mums žiūrėti kaip filosofinį ,,meno kūrinį". Kartais žinomo menininko giminaitė... // 2012 rugsėjo 28 ,,Vilniaus diena" Nr. 227 (vos įžiūrimas numeris) siūlo A. Štelmano nupieštus namelius, kastuvus, skėčius, kibirus iššifruoti, turinčius ,,giluminį klodą". Turi teisę gal nesveikuojantis autorius garbinti žvakes ir kastuvus, bet mes turime teisę ,,Meno nišose", dailės galerijose matyti tikro, suvokiamo, Lietuvai pažangaus M E N O kūrinius. Kur jie ???
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių