„Tyrėjų naktis“ kviečia į laboratoriją smalsuoliams

 

 

Mokslininkas – tai kabinete užsidariusi paniurusi būtybė, o jo darbas paprastiems žmonėms – visai nežinomas. Maždaug toks daugumos sąmonėje glūdi mokslininko ir jo aplinkos stereotipas. Iš arčiau pažvelgti į mokslininkus ir mokslo paslaptis, laužyti šią įsisenėjusią nuomonę padės rugsėjo 23 d. vyksiantis renginys „Tyrėjų naktis 2011“, nestokosiantis ne tik paslapčių, bet ir pokštų.

„Vilniaus dienai“ apie jį išsamiau pasakoja vienas renginio organizatorių – Lietuvos jaunųjų mokslininkų sąjungos vicepirmininkas fizikas teoretikas Tomas Žalandauskas.

– Rugsėjo 23-iosios naktį Vilnius ir vėl nemiegos. Koks šio renginio tikslas?

– Norime supažindinti plačiąją visuomenę su mokslu, mokslininkais ir tyrimais, kurie atliekami Lietuvoje. Daug renginių vyks ir dieną, ne tik naktį. Pavadinimas „Tyrėjų naktis“ – sąlyginis.

– Kam kilo mintis apie tokį renginį?

– „Tyrėjų naktis“ – tai Europos Komisijos kūrinys. Tą pačią dieną ir naktį visos Europos aukštosiose mokyklose vyksta renginiai, skirti mokslui populiarinti ir mokslininkams pristatyti. Lietuvoje tą naktį smalsuoliai nemiegos jau septintus metus. Pernai ir šiemet pagrindiniai renginio organizatoriai – Lietuvos jaunųjų mokslininkų sąjunga kartu su įvairiais šalies institutais bei universitetais.

– Kuriuose miestuose vyks „Tyrėjų naktis“?

– Pagrindiniai renginiai – Vilniuje, Kaune, Panevėžyje, Šiauliuose ir Klaipėdoje. Kiekvienas lankytojas ras tai, kas jį domina: botanika, chemija, fizika, inžinerija. Vilniuje renginyje dalyvauja Gedimino technikos ir Vilniaus universitetai. Renginių – daugybė, visų ir neišvardysi.

– Mokslininkai savo svečiams pademonstruos ne tai, kas jiems užeis ant seilės, o konkretų rimtą laboratorinį darbą, kurį jie jau yra įvaldę?

– Taip, ir demonstruos tai, ką yra padarę, atradę, ir papasakos. Tačiau tai, ką patys žmonės galės pabandyti, nebus koks nors rimtas mokslinis tyrimas, o tiesiog demonstracinis bandymas. Žmonėms bus leidžiama patiems pabandyti įlįsti į mokslininkų kailį. Vilniaus universiteto Chemijos ir Fizikos fakultetuose smalsuoliams bus rengiamos ekskursijos po laboratorijas.

Fizikos fakultete vyks paslaptingi eksperimentai – lankytojus masins lazeriai, tamsusis kambariukas, šaltis ir karštis. Čia ir yra pats įdomumas, kad žmonės galės ateiti į laboratorijas, kur galės ne tik klausytis paskaitų, bet ir dalyvauti bandymuose.

Vilniaus universiteto Botanikos sodas intriguoja savo siūlymu patiems pasigaminti augalų klonų. Laboratoriniai darbai sudomins ne vieną smalsuolį.

Antano Gustaičio aviacijos instituto „Tyrėjų naktis“ vyks Kyviškių aerodrome. Bus galima iš arti apžiūrėti lėktuvus, o Rodūnės kelyje esančiose instituto patalpose – išbandyti skrydžių treniruoklius.

– Kuri mokslo įstaiga per „Tyrėjų naktį“ sulaukia daugiausia lankytojų?

– Molėtų observatorija. Tradiciškai ten važiuoja daugiausia moksleivių ir mokytojų. Observatorijoje vyks populiarios paskaitos, per teleskopus, jei bus geras oras, bus galima žvelgti į žvaigždes, klausytis mokslininkų pasakojimų apie jų darbą.

Pernai pasiteisino „Tyrėjų nakties“ renginiai, ypač rengti psichologų, vykę Vilniaus universiteto Filosofijos fakultete. Vyko ir paskaitos, ir psichofiziologiniai eksperimentai buvo demonstruojami. Atrodė, gal tokie sunkūs dalykai žmonių netrauks, tačiau prigužėjo pilnas fakultetas.

– Kokie lankytojai paprastai atvyksta į tuos renginius – studijuoti besiruošiantys moksleiviai, patys studentai, šeimos su paaugliais vaikais, vyresni žmonės?

– Labai įvairūs. Viskas priklauso nuo renginio. Daug kur, iš anksto susitarę, autobusais atvažiuoja moksleiviai su mokytojais. Dažniausiai – į Molėtų observatoriją, Vilniaus universiteto Botanikos sodą Kairėnuose. Kita vertus, Botanikos sodas pritraukia ir nemažai vyresnio amžiaus žmonių, besidominčių augalais, užsiimančių sodininkyste. Ten jie daug ko pamato, taip pat ir pasikonsultuoja.

Antrus metus iš eilės kviečiame prisijungti ir bendrojo lavinimo mokyklas – tą pačią dieną, vakarą ar naktį savo mokykloje rengti įvairius renginius. Mūsų interneto puslapyje jau užsiregistravo per 100 mokyklų iš visos Lietuvos.


Šiame straipsnyje: Tyrėjų naktis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Gerbeja

Gerbeja portretas
Nuostabus renginys! Dalyvavome ir dalyvausime.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių