„Tvarkiečiams“ leista mitinguoti prie Vilniaus rajono savivaldybės

Vilniaus miesto valdžia partijai „Tvarka ir teisingumas“ leido penktadienį rengti mitingą prie Vilniaus rajono savivaldybės.

Pasak protesto akcijos organizatorių, mitingu bus siekiama atkreipti „visų vilniečių bei rajono savivaldybės dėmesį į grėsmę, iškilusią lietuviškoms mokykloms Vilnijos krašte“.

„Per daugelį metų atsitiko taip, kad iš keliolikos aplink Vilnių veikusių lietuviškų pradinių mokyklų šiandien liko tik keletas. Tačiau ir joms kyla grėsmė sulaukti tokio pat likimo. Pavyzdžiui, neatsižvelgiant į gyventojų interesus ir skundus, siekiama sunaikinti Vilniaus rajono Veriškių pradinę mokyklą, kurioje mokosi 23 vaikai“, - pranešime cituojamas „tvarkietis“ Valentinas Mazuronis.

Politiko teigimu, rajono tarybos sprendimas dėl mokyklos reorganizavimo yra apskųstas teismui, tačiau nelaukiant jo verdikto, tarybos nariai pasielgtų teisingiausiai patys atšaukdami minėtą sprendimą.

Jau skelbta, kad penktadienio popietę kitas mitingas rengiamas prie Seimo. Jame lenkų bendruomenės atstovai numato protestuoti prieš Švietimo įstatymą, išplečiantį tautinių mažumų mokymą lietuvių kalba.

Vilniaus miesto savivaldybė yra išdavusi leidimą ir šiam mitingui.
Savo protesto akciją „tvarkiečiai“ rengia kaip atsaką į prie parlamento rengiamą mitingą. Beje, partijos „Tvarka ir teisingumas“ bei Lietuvos lenkų rinkimų akcijos nariai Seime dirba vienoje frakcijoje.

Vietos lenkai labiausiai kritikuoja dar pavasarį priimto naujojo Švietimo įstatymo nuostatas, kuriomis plečiamas dalykų dėstymas lietuvių kalba ir ketinama nuo 2013 metų suvienodinti lietuvių kalbos egzaminą. Lietuvos pareigūnai pabrėžia, kad pataisos atitinka Europos standartus, naujasis įstatymas praktiškai analogiškas daug metų veikiančiam Lenkijoje, o Lenkijos lietuviai teigia, kad net ir jas priėmus lenkai Lietuvoje turės geresnes sąlygas mokytis gimtąja kalba nei jie.


Šiame straipsnyje: tvarka ir teisingumasLenkai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių