Turkmėnams nepavyko išskristi į Vokietiją

Sekmadienį vakare Vilniaus oro uosto išvykimo salėje pasieniečiai sulaikė keturis Turkmėnistano piliečius, ketinusius lėktuvu vykti į Vokietiją.

Valstybinė sienų  apsaugos tarnyba (VSAT)pranešė, kad dokumentų kontrolės metu nustatyta, jog 40, du 37 ir 33 metų vyrai į Lietuvą legaliai atvyko traukiniu iš Kaliningrado srities. Jų turėti Turkmėnistano piliečių pasai ir Šengeno vizos pasieniečiams įtarimų nesukėlė, tačiau VSAT pareigūnai išsiaiškino, jog užsieniečiai turi lėktuvo bilietus ir ketina vykti vidiniu Šengeno reisu į Frankfurtą. Keliaujančiųjų tokiais reisais dokumentai paprastai netikrinami.

Tačiau keliautojų srautus nuolat stebintys ir rizikos faktorius analizuojantys VSAT pareigūnai tokius prevencinius tikrinimus atlieka dažnai - laukimo salėje asmenys patikrinami dar prieš registruojantis skrydžiui.

Informacija apie turkmėnams išduotas vizas buvo patikrinta turimose duomenų bazėse. Pasieniečiai nustatė, kad šie užsieniečiai Sovetske pateikdami prašymus gauti vizas melavo. Turkmėnai, pildydami privalomas anketas, pateikė tikrovės neatitinkančią informaciją nurodydami, jog neketina vykti tranzitu į kitą Šengeno erdvės valstybę, o galutinis jų kelionės tikslas yra Lietuva. Čia jie neva ketino įsigyti automobilių.

Nekart susidūrę su tokiais „pirkėjais" pasieniečiai keliautojus sulaikė.

VSAT pareigūnų apklausiami turkmėnai teigė dokumentus, reikalingus vizai gauti, tvarkę patys, o už vizas sumokėję po 60 eurų.

Paklausti, kodėl pildydami anketas nenurodė, jog ketina vykti tranzitu į kitą valstybę, turkmėnai teigė, jog tokiu atveju vizą gauti būtų daug sunkiau.

Pastebima, kad tokie keliautojai iš anksto planuoja Lietuvoje neužsibūti, tačiau vengia kreiptis į kitų šalių ambasadas žinodami, kad ten bus tikrinami jų kelionės tikslas ir priežastis. Pasak Vilniaus oro uoste dirbančių VSAT pareigūnų, pasitaiko atvejų, kuomet užsieniečių vizomis rūpinasi įvairūs tarpininkai ir kelionių agentūros. Jų darbuotojai pildo anketas vizai gauti ir už tai ima papildomą atlygį. Tuomet tadžikams, kirgizams ar turkmėnams už Šengeno vizą tenka pakloti net iki 500 JAV dolerių.

Pasieniečiai anuliavo sekmadienį sulaikytų keturių turkmėnų turėtas vizas bei įpareigojo juos išvykti iš Šengeno erdvės.

Tai ne pirmas atvejis pastaruoju metu, kuomet Vilniaus oro uoste pasieniečiams įkliūva užsieniečiai, apgaule gavę Šengeno vizas ir iš Lietuvos vykstantys į kitą Šengeno zonos šalį.

Lapkričio 26 d. oro uosto išvykimo salėje VSAT pareigūnai sulaikė keturis Kirgizijos piliečius, ketinusius vykti į Stokholmą. Vyrai, prašydami vizų Lietuvos ambasadoje Almatoje, pateikė melagingą informaciją bei nurodė, jog galutinis jų kelionės tikslas yra Lietuva. VSAT pareigūnų paklausti, kodėl jiems staiga prireikė vykti į Švediją, kirgizai tikino, kad šioje valstybėje „nusprendė nusipirkti automobilių".


Šiame straipsnyje: turkmėnasnelegalas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių