Turguose – paskutiniai sezono grybai

Grybautojų šie metai nelepino. Miškuose aplink sostinę vilniečiams pavyko rasti daugiau nuotykių nei grybų, o ir sezono užbaigtuvės kuklios – turguose tik šen bei ten švyti žaliuokės ar pažaliuokės. O ir kainos nelepina – rinkos dėsniai diktuoja savo taisykles.

Grybų jau nebebus

„Tai jau paskutiniai grybai. Daugiau nebebus. Jie vieninteliai išsilaiko iki pat šalnų, tačiau sezonas baigiasi, ir su gamta nepasiginčysi“, – grybautoja Birutė tikino šiemet baigianti savo darbą miške. Kalvarijų turguje moteris siūlė keturis paskutinius kibirėlius pažaliuokių, po 3 litus už mažesnį ir dvigubai tiek už didesnį kibirėlį.

„Trys litai... O kiek bus, kai išvirsi? Šaukštas“, – nužvelgusi mažesnį kibirėlį sumurmėjo pirkėja. Tačiau kiek pamąsčiusi grįžo prie prekystalio ir išsitraukusi piniginę nesusilaikė – į namus iškeliavo tiek grybų, kad juos išvirus išeitų bent penki šaukštai.

„Žmonės perka. Bet nebuvo šiemet, ko rinkti. Sau tai dar šiaip taip galima buvo prisirinkti, bet parduoti tai reikia pasistengti, pavaikščioti“, – dėstė pašnekovė.

Ne baravykų metai

Kad ir kaip ten būtų, nors žaliuokių ir pažaliuokių turguje ne itin daug, to užtenka, kad grybų mėgėjų poreikiai būtų patenkinti. Dažnas turgaus lankytojas prisipažino, kad pirkdamas žaliuokes kompensuoja dar vasarą patirtą nusivylimą dėl vertingiausiais laikomų grybų – baravykų – trūkumo. Šių ne tik kad buvo mažai, bet ir vos išdygę bematant būdavo užpuolami miško parazitų.

„Baravykai pasirodė tik pačioje rugpjūčio pabaigoje. Paskui, tiesa, pradėjo augti gana greitai, tačiau visi sukirmiję. Net neverta buvo lenktis ir rauti. Nes kai būna truputį pakirmiję, kai kurie džiovina, o čia išvis suvalgyti nuo pagrindų“, – skundėsi vienas pardavėjų.

Užtat visą rugpjūtį puikiai derėjo gudukai, liaudiškai vadinami kalpokais ar vokietukais. „Tik jų vertė menka. Jie parduoti nelabai tinkami. Kituose Lietuvos regionuose net nelabai žinomi grybai, o čia žmonės paragavo, nemirė ir valgo. Kaina nedidelė, tai ir dėl to parduoti nelabai apsimoka rinkti. O štai gaminti visai skanūs. Grietinės įdedi, ir gerai“, – dėstė Birutė.

Rinko su nuotykiais

Pati Birutė ieškodama paskutinių šio sezono miško gėrybių neapsiėjo be nuotykių. Grybautoja pažaliuokių vyko į Pabradės miškus, besiribojančius su kariniu poligonu. Ir nors grybų moteris surinko nedaug, o ir tie, pasak rinkėjos, ne patys geriausi, netyčia tapo karinių mokymu liudininke.

„Šiaip į patį poligoną niekas neleidžia, ir aš ten neinu. Tačiau visuomet gali išgirsti kaip kur nors šaudo. O užvakar ryte renku sau ramiai grybus. Atsitiesiu, o visai šalia manęs vorele eina kareiviai. Veidus išsitepę, automatus atrėmę, vorelę kokie 20 žmonių. Ir taip tyliai, kad nė sureaguot nespėjau, kaip ėjo taip ir nuėjo, nei “laba diena„, nei “viso gero", – dalijosi įspūdžiais grybautoja.

Paėjusi keliolika metrų moteris pagaliau suprato, kad žaliuokių paieškos atvedė ją į tarptautinių karinių mokymų teritoriją.

„Ten tokios duobės, dar nuo tarybinių laikų likę apkasai, kai kur lentutėmis uždengti. Matau – kareiviai su uniformom sėdi. Galvoju, pakalbinsiu. Pasisveikinau – tyli. Sakau: “Jūs lietuviškai nemokat ar gimtąją kalbą pamiršot?„ Vėl tyli. Ir tik tada man šovė mintis: čia gi danai“, – pasakojo Birutė.

Geriausias derlius Kaišiadoryse

Vis dėlto geriausi šio sezono grybai į vilniečių namus atkeliauja ne iš Pabradės ir ne iš Varėnos, o iš Kaišiadorių rajone esančių Paparčių. Atrodė, kad ant močiutės prekystalio atklydo vidurvasaris. Vietoj žaliuokių čia puikavosi voveraitės, paberžiai ir lepšiai. Čia pat grybus dėliojantis vyriškis patikino – turguje tokių daugiau nerasite.

„Paskutinė diena. Viskas. Baigiasi sezonas. Voveraičių dar bus. Išvis jų šiemet daug buvo ir pigios gana. Vasarą po 3, daugiausia 4 litus už litrą galėdavai gauti. Dabar jau beveik dvigubai pabrango, nes niekur jų nematyti. Atseit sezonas baigėsi, bet kur tau – kas nori tas randa“,  – tikino prekiautojas, demonstruodamas keliolika litrų vertingų grybų.

Grybų kainos

Mažas kibirėlis žaliuokių – 3 litai

Litrinis stiklainis voveraičių – 7 litai

Krūvelė paberžių – 5 litai

Krūvelė lepšių – 10 litų.

Rūšių – tūkstančiai

Dabar pasaulyje žinoma apie 100 tūkst. grybų rūšių. Manoma, kad žemėje jų gali būti apie 1–1,5 mln. Lietuvoje randama apie 6500 rūšių grybų, priskaičiuojama beveik 400 rūšių maistui tinkamų grybų, iš jų ne mažiau kaip 50–70 rūšių tinka rinkti. Tačiau dėl neišmanymo, kai kurių grybų retumo, smulkumo, išvaizdos, kvapo ar skonio valgyti renkama tik apie 30 rūšių grybų. Dauguma grybautojų pažįsta ir renka labiausiai paplitusius 20–25 rūšių grybus.

Dažniausiai maistui renkami grybai:

Voveraitės, baravykai, raudonviršiai, lepšės, kazlėkai, ūmėdės.


Šiame straipsnyje: grybai

NAUJAUSI KOMENTARAI

zinovas

zinovas portretas
grybai isskyrus baravykus ir rudmese yra ubago maistas, jokios naudos is ju nera, o dar kaupia savyje visa mesla kuri mes miskuose paliekame. as valgau tik tuos grybus kuriuos pats surenku,o turguje is bomzu pirkti tai nesamone
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių