Tuoktis bus galima ne tik Rotušėje

Bangas į krantą gena jūra, po basomis kojomis gurgžda baltas smėlis, apnuogintus nuotakos pečius glosto švelnus vėjas, o jaunieji prisiekia būti amžinai kartu. Tokį tik iš kino filmų pažįstamą vedybų scenarijų nuo rudens galės įgyvendinti ir Lietuvos įsimylėjėliai. Deja, ne visus besituokiančiųjų norus bus galima įgyvendinti.

Tuoktuvės ant stogo

Nuo rudens jaunavedžiai galės laisviau pasirinkti santuokos sudarymo vietą - bus leidžiama tuoktis ne tik Santuokų rūmuose, bet ir reprezentacinėse vietose, pavyzdžiui, parkuose.

Ceremonija norintiems susituokti netradicinėje vietoje kainuos 210 litų - triskart daugiau nei tuokiantis Santuokų rūmuose. Tokį Teisingumo ministerijos pasiūlytą rinkliavos dydį trečiadienį patvirtino Vyriausybė. Reprezentacines vietas santuokoms turės nustatyti savivaldybės.

Pasak Civilinės metrikacijos biuro vedėjo Kęstučio Ignatavičiaus, šiuo metu Kauno rotušėje santuokas registruoja 3 darbuotojai. „Teks pertvarkyti darbo sistemą: stebėsime, kiek bus norinčiųjų tuoktis ne Rotušėje. Jeigu tą dieną daug santuokų bus tvirtinama Rotušėje, tuomet bus mažiau galimybių tuokti jaunavedžius kitose miesto vietose“, - pabrėžė biuro vedėjas.

Pasak jo, Kaune yra kelios vietos, kuriose kauniečiai galėtų tuoktis vasaros metu. „Prasminga ir graži vieta - Santakos parkas. Nemunas ir Neris - vyras ir moteris, unikali vieta Kaune, kur sudega dvi didžiulės upės. Pačiame Santakos smaigalyje yra aukuras, prie kurio ir vyktų ceremonija. Galbūt jaunavedžiai norėtų įžiebti šeimos židinio ugnį?“ - pasiūlymus vardija K.Ignatavičius.

Kitos vietos, kuriose galėtų vykti civilinės santuokos įtvirtinimas - Botanikos sodas, Aleksoto apžvalgos aikštelė. „Teko girdėti pasiūlymų, kad kauniečiai norėtų tuoktis ir ant Prisikėlimo bažnyčios stogo. Jeigu bažnyčia sutiktų, tai galima būtų santuoką tvirtinti ir ant stogo įrengtoje apžvalginėje aikštelėje“, - pasakojo K.Ignatavičius.

Visgi Civilinės metrikacijos biuro vedėjas neabejoja, kad Kauno rotušė, net ir atsiradus galimybei tuoktis kitur, išliks populiariausia vieta, kurioje jaunavedžiai norės sumainyti aukso žiedus.

Miške kąs uodai

„Gali atsitikti taip, kad civilinės metrikacijos biurų darbuotojams su savo knygomis ir sąrašais teks lakstyti po Lietuvos miškus, pajūrio kopas, paežeres ir dar kur nors“, - naujosios vedybų registravimo tvarkos trūkumus pastebi garsi vedybų planuotoja Kristina Kaikarienė.

„Kauno dienai“ ji teigė nepritarianti naujai santuokos registravimo tvarkai. „Labai nedaugelis porų įsivaizduoja realiai tą vietą, kurioje jie norėtų matyti registruojamą savo santuoką. Tarkim, jaunuolis pasipiršo savo mylimajai prie kažkokio ežero, šviečiant mėnuliui ir lyg ir norėtų tą pačią situaciją pakartoti registruojant santuoką. Tačiau yra techninių dalykų, kurių jaunavedžiai neapgalvoja“, - pabrėžė K.Kaikarienė.

Ji pastebi, kad lietuviai išradingi žmonės ir gali prisigalvoti įvairių vietų, kuriose galima tuoktis, tačiau Kauno rotušė tradiciškai traukia jaunuosius, todėl kažin, ar jaunavedžiai ras ką nors geriau už šią vietą.

Rotušė be konkurencijos

Ne vieną dešimtmetį vestuves fotografuojantis profesionalus fotografas Anatolijus Mongirdas tikina, kad tuoktuvių ceremonijos grožis, išliekantis nuotraukose, daugiau priklauso nuo fotografo gebėjimų, o ne nuo vietos: „Pro fotoobjektyvą stebėdamas vestuves tikrai išmokau būti lankstus, todėl jei reikia, galiu fotografuoti ir miške. Kita vertus, kauniečių itin pamėgtos vietos - pavyzdžiui, prie Vytauto bažnyčios - jau pabodo, todėl norisi paieškoti kitų „kampų“, - tvirtina jaunavedžių gražiausias gyvenimo akimirkas fiksuojantis Anatolijus.

Jis pastebi, kad besituokiantiems jauniesiems derėtų nepamiršti paskaičiuoti, kiek pabrangs vestuvės, jei nuotaka arba jaunikis užsimanys civilinę metrikaciją registruoti kur nors miške ar paežerėje.

„Net kuras kainuos daugiau, todėl ir mano paslaugos bus brangesnės“, - priduria A.Mongirdas. Visgi fotografas spėja, kad Rotušė išliks patraukliausia vieta sumainyti aukso žiedus.

Tą patį tvirtina ir įmonės „Vėberis“, įsikūrusios Kauno rotušėje ir vestuvines paslaugas teikiančios firmos, vadovas Viktoras Vėberis.

Per 33 veiklos metus V.Vėberis spėja, kad Kauno rotušė neturės konkurentų. „Pastaruosius penkerius metus matome, kad norinčiųjų susituokti Rotušėje vis daugėja. Todėl kažin, ar kokios kitos vietos bus patrauklesnės. Yra nemažai atvejų, kai kituose miestuose gyvenančios poros deklaruoja savo gyvenamąją vietą Kaune pas gimines, kad tik galėtų susituokti Rotušėje“, - savo pastebėjimais dalijasi vestuvių organizatorius.

„Jeigu kam nors Rotušė netinka, tai dar turime gražius Prezidentūros rūmus, dar Kauno pilies prieigose galima ceremonija, tik ten kol kas neįrengta ir viskas apleista“, - apgailestauja V.Vėberis.

Trūkumų yra

„Įsivaizduokit, atvykstam į Botanikos sodą: viskas išpuošta, parengta ceremonijai, ir jaunoji sugalvoja neimti vyro pavardės ir pasilikti savo. Mūsų darbuotojai jau turi rankose iš anksto parengtus liudijimus, kuriuose įrašyta vyro pavardė. Vadinasi, reikia skubiai viską perrašyti - mūsų darbuotojas su savimi privalės vežiotis nešiojamąjį kompiuterį, kur galėtų perrašyti pavardę. Be to, kaip Botanikos sode atspausdinti naują liudijimą?“ - naujosios tvarkos trūkumus vardijo K.Ignatavičius.

Kaip ir iki šiol, dokumentus norintys susituokti kauniečiai turės atsinešti į Kauno rotušėje veikiantį Civilinės metrikacijos biurą, kur reikės parašyti ir pareiškimus. Atėję į biurą būsimieji jaunavedžiai ir galės pareikšti norą dėl civilinės santuokos registracijos vietos.

Teisingumo ministro Remigijaus Šimašiaus teigimu, jaunųjų norai nebus privalomi civilinės metrikacijos darbuotojams - jie galės atsisakyti registruoti santuoką, jei jaunųjų pasirinkta santuokos vieta prieštaraus viešajai tvarkai ir „gerai moralei“, kels grėsmę visuomenės ir ceremonijos dalyvių gyvybei ar sveikatai.

„Kauno diena“ kauniečius kviečia siūlyti savo santuokos vietą. K.Ignatavičius pažadėjo, kad bus atsižvelgta į gyventojų nuomonę, o iš pasiūlytų vietų sudarytas sąrašas bus pateiktas tvirtinti miesto tarybai. 


Šiame straipsnyje: vestuvės kauno rotušėje

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių