Trys premjeros laužys nusistovėjusius operos rėmus

Šį sezoną bohemiečiai ir Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras (LVSO) parengė net tris premjeras, skirtingai laužančias nusistovėjusius operos rėmus.  Operos žanras Lietuvoje išgyvena sprogimą, ji tampa netikėta, atvira ir įdomi visiems.

Pirmoji naujiena – unikalus amerikiečių kompozitoriaus Stepheno Sondheimo muzikinis trileris „Svynis Todas: Demonas kirpėjas“. Šis operiniam balsui skirtas kūrinys apverčia aukštyn kojom miuziklo žanrą. „Jei manęs papryšytų Sondheimo siužetą palyginti su kinu – sakyčiau jis artimas Quentino Tarantino ar gangsterių filmams, bet vyksta industriniame Viktorijos laikų Londone“, – sako režisierė Dalia Ibelhauptaitė.
 
Pagrindinius vaidmenis atliks Dainius Stumbras ir Asmik Grigorian, juos ir kitus solistus išvysime kitokiuose amplua nei įprasta. Operoje „Svynis Todas: Demonas kirpėjas“ kūrybinį bohemiečių trio palaiko ir kostiumų dizaineris Juozas Statkevičius. Šis kūrinys Rytų Europoje stratomas pirmąjį kartą, jo premjera – vasario 19 d.

Antrasis šį sezoną pristatomas spektaklis – į sceną grįžtantys Ruggiero Leoncavallo „Pajacai“ – bohemiečiams kelia ypatingus sentimentus. Ši kartu su Baltijos cirku statoma opera primena  studentiškų laikų dvasią, kuomet trumpai scenoje gyvenę „Pajacai“ buvo kuriami minimaliomis lėšomis ir maksimaliu užsidegimu. Ši opera žaižaruoja muzikalumu, ryškiais personažais, spalvingais J.Statkevičiaus kostiumais, akrobatais ir žonglieriais. Ypač svarbi rolė tenka tikrų tikriausiai meškai. Atgimusių „Pajacų“ premjera – jau lapkritį.

Trečiasis naujojo sezono darbas – Jules Massenet opera „Verteris“, parašyta pagal W.Goethe’s romaną „Jaunojo Verterio kančios“. „Tai kamerinis, psichologiškas kūrinys su didžiuliu emociniu krūviu, giliu vidiniu turiniu – aukštoji opera, aukštoji muzika. Tai minimalistinis, intymus pastatymas, kuris mums yra naujas iššūkis“, – sakė režisierė

Pagrindinius vaidmenis „Verteryje“ atliks solistai Edgaras Montvidas ir Liora Grodnikaitė, ryškiausi Lietuvos jaunieji operos talentai iš karališkosios “Covent Gardeno” operos Londone, padarę ryškias karjeras pasaulio scenose. Edgaras Montvidas neslepia, Verterio vaidmens laukęs visą dešimtmetį. Kameriniame „Verterio“ pastatyme iš viso išvysime tik septynis solistus, lydėsiančius žiūrovus į muzikos ir meilės gelmę.                    

Kartu su bohemiečiais šį sezoną dirba šviesų dailininkas iš Londono Peteris Mumfordas, ką tik grižęs iš naujų pastatymų Niujorko Metropoliteno operoje, bei scenografas Dickas Birdas. Abu menininkai Lietuvos publikai žinomi iš ankstesnių bohemiečių darbų – Giacomo Puccinio „Bohemos” ir W.A.Mozarto „Užburtosios fleitos”.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių