Trys karaliai spektaklyje nevaidins

Šiemet pirmą kartą Vilniuje per Trijų karalių šventę nevyks tradicinis spektaklis "Betliejus" – jam lėšų nebuvo skirta. Tačiau eisena senamiesčio gatvėmis vis tiek žygiuos – aktoriai sutiko dalyvauti nemokamai.

Dalies tradicijų atsisakė

Kiekvienais metais sausio 6-ąją dieną Vilniaus senamiesčio gatvėmis žygiuoja šventiška kaukėmis apsirėdžiusių aktorių eisena, su Trimis karaliais priešakyje. Pabendravę su miestiečiais jie eina nuo Aušros Vartų iki Katedros aikštės, kur vyksta spektaklis "Betliejus", po to dar užsuka nudžiuginti vaikų, susirinkusių Vilniaus mokytojų namų kiemelyje.

Šiemet Katedros aikštėje nei scenos, nei spektaklio nebus. "Tikimės, kad tai pirmi ir paskutiniai tokie metai. Visgi, tai tradicija, gyva daugiau nei dešimtmetį, šiemet pirmą kartą tenka ją keisti", – apgailestavo Vilniaus senamiesčio teatro vadovė Laima Trainavičienė.

Būtent šio teatro aktoriai kasmet slepiasi po daugeliui jau gerai pažįstamomis kaukėmis. "Tačiau eiseną padarysime savo jėgomis, nors mums neskyrė nė lito. Pašnekėjome su aktoriais, paaiškinau, kokia situacija, visi sutiko dalyvauti tiesiog iš patriotizmo", – sakė teatro vadovė.

Spektaklį keis fakyrais

Pasak L.Trainavičienės, aktoriai, dalyvaujantys šventėje, niekuomet nebūdavo "brangininkai", tačiau daugiausia išlaidų pareikalauja techninė spektaklio dalis. "Reikia sceną pastatyti, ją apšviesti, transportą nuomotis, viskas kainuoja", – kalbėjo ji.

Kad miestiečiai neliktų be šventinio reginio, Katedros aikštėje jie vietoj spektaklio jie galės stebėti fakyrų pasirodymą. Čia miestiečiai galės nusifotografuoti su eisenos dalyviais, o vėliau palydėti juos į Mokytojų namų kiemelį, kuriame vyks tradicinė šventė "Lik sveika, Kalėdų eglute".

Išveš Kalėdų eglutes

Atsisveikinimo su Kalėdų eglutėmis šventė Vilniaus mokytojų namuose rengiama jau beveik du dešimtmečius. Nupuošę namus puošusias žaliaskares vilniečiai atneša jas į kiemelį, kur su jomis atsisveikina šokiais, dainomis ir žaidimais, o vėliau visos eglutės išvežamos atgal į mišką.  

Šventės organizatoriai žada mažuosius ir jų tėvelius vaišinti blynais su karšta arbata, į sceną lips "Raganiukės" teatro aktoriai ir Vilniaus mokytojų namų populiariosios muzikos studijos "Mikrofonas" jaunieji dainininkai. Šventė tradiciškai baigsis čia atvykus Trims karaliams ir iššovus fejerverkams.

Renginiai (sausio 6 d)

"Lik sveika, Kalėdų eglute" - 17.30 Vilniaus mokytojų namų kiemelis

Trijų karalių eisena - 16.30 Aušros vartai, Katedros aikštė, Vilniaus mokytojų namai


Šiame straipsnyje: Trys karaliai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių