Trijų vaikų mama: drabužėlių mugės – idealus verslas mamoms

Daugiavaikė mama Jurga Barbora Jauniškienė, auginanti tris vaikus, rado sprendimą, kaip gražiai aprengti savo atžalas, neišleidžiant visos uždirbtos mėnesio algos. Moters sumanymas virto savotišku verslu.

Pamatė Amerikoje

Vaikiškų rūbų mugės idėją 36 metų Lietuvos karininko žmona J.Jauniškienė parsivežė iš JAV, kur metus gyveno su visa šeima. Ten moteris pastebėjo, kad sezoniniai vaikiškų drabužių ir daiktų komisai labai populiarūs.

Esą nors nauji rūbai Amerikoje nebrangūs, amerikietės nevengia savo vaikams pirkti dėvėtų, nes taip – dar pigiau.

Be to, mamos suprato, kad apsipirkti per kelias valandas vienoje milžiniškoje mugėje – kur kas greičiau ir paprasčiau, nei medžioti nuolaidas skirtingose parduotuvėse ar derėtis dėl kiekvienų marškinėlių su internete prekiaujančiomis moterimis.

Mugė – ir Kaune, ir Klaipėdoje

Aprengti vaikus „minimumą“ uždirbančiai mamai, pasak J. Jauniškienės, sunkus uždavinys.

Tad moteris ryžosi organizuoti „Mamų muges“, kur ateina šimtai mamų, jos atneša parduoti nereikalingus vaikų daiktus ir kai kurios atgauna net po tūkstantį litų, kuriuos kažkada sumokėjo už tuos rūbus.

O kitos mamos reikiamus drabužėlius įsigyja gerokai pigiau nei prekybos centruose ar internetu.

„Mugė tikrai taupo ir laiką, ir pinigus. Šis komisas patrauklus net ir toms, kurios savo vaikus rengia tik naujais drabužiais – žinodamos, kad vėliau “Mamų mugėje„ galės atgauti 20–30 proc. daikto vertės. Jos drąsiau perka patikusį naują drabužėlį iš parduotuvės, o susigrąžintus litus vėl gali skirti naujiems pirkiniams“, – įsitikinusi J.Jauniškienė.

Pati J.Jauniškienė organizuoja tuos mainus. Mamos nebereikalingus rūbelius parduoda už simbolinę sumą, 20 proc. lieka organizatoriams, personalo išlaikymui, prekybos įrangai pirkti.

Tai, ko nepavyksta parduoti, aukojama labdarai. Talkina samariečių labdaros organizacija, ir drabužiai išvežami socialiai remtinoms šeimoms.

„Kadangi toks ažiotažas buvo Vilniuje, norime šį pavasarį mamų mugę organizuoti ir Klaipėdoje. Renginys vyks gegužės pradžioje Klaipėdos arenoje, kur mums patalpas suteiks nemokamai“, – teigė J.Jauniškienė.

Balandžio 25-27 dienomis jau antrą kartą Lietuvoje rengiama „Mamų mugė“ kvies pasiruošti pavasario-vasaros sezonui. Šįkart ji tuo pačiu metu šurmuliuos ne tik sostinėje, bet ir Kaune, o po poros savaičių persikels ir į dar du didžiuosius šalies miestus – Klaipėdą ir Panevėžį.

Perpardavinėtojų neįsileidžia

„Mūsų tikslas, kad Klaipėdoje mamos pirmiausiai suneštų tuos pačių įkainotus nebereikalingus savo vaikų daiktus į mugę, o paskui galbūt ras ką nors reikiamo sau įsigyti“, – teigė organizatorė.

Mugėje esą būna parduodama nuo rašomųjų stalų iki mokyklinių uniformų. Teigiama, kad taip šeima padeda šeimai.

Rekomenduojama naujo daikto kaina mugėje – ne daugiau kaip 20–30 proc. pradinės vertės.

Teigiama, kad į mugę neįsileidžiama perpardavinėtojų, nepriimama pernelyg brangių prekių.

„Tai savotiškas verslas, o motyvacija buvo tokia, kad galėčiau pati savo vaikus aprengti pigiau, nes supratau, jog dirbsiu tik jų batams ir drabužiams“, – tvirtino J.Jauniškienė.

Ugdo vartojimo kultūrą

Moteris tvirtino, kad mugės organizatoriai yra lyg tarpininkai, kurie padeda dėvėtiems daiktams surasti naujus šeimininkus, taip pratęsiant jų gyvenimą.

Be to, mugės dalyviai – ir perkantys, ir pristatantys rūbelius į komisą, taip prisideda prie beprasmio vartojimo mažinimo.

Teigiama, kad atsiranda tam tikra vartojimo kultūra. Pirkdami drabužį, jį skalbdami, prižiūrėdami, daugelis galvoja jau ne vien apie save, o ir apie kitas šeimas.

„Žmonės nebeskuba kuo greičiau sudėvėti ir išmesti, bet priešingai – persiuva ištrūkusias sagas, atidžiau išskalbia dėmes, saugo, kad vaikai neišmėtytų žaidimų detalių: juk kai mums daiktas bus nebereikalingas, jis galės pradžiuginti kitus“, – patirtimi dalijosi J.Jauniškienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

laima

laima portretas
o kurgi ta muge vyksta?

Rasa

Rasa portretas
Jau ne pirmą kartą taip - rašo, piešia gražiomis spalvomis, o kur viskas vyksta - ir pššššš...neparašo...tai meluojat....

keista

keista portretas
Kam is viso rasyt, jei svarbiausio neparasot?? As gal noriu nueit ir nusipirkti ka!
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių