Trakuose šurmuliavo totorių sabantujus

Tradicinė totorių šventė mininti pavasario darbų pabaigą – sabantujus, šį šeštadienį atkeliavo į senąją Lietuvos sostinę – Trakus.

Antrus metus iš eilės Trakuose rengiamas sabantujus šiemet svečius ir totorių kultūros gerbėjus pasitiko šūkiu „Totoriai sugrįžta į   Trakus“. Pasak organizatorių, toks pavadinimas turėtų priminti, senąją istorija, kuomet Trakuose gyveno gausi totorių bendruomenė.

„Šiandien Trakuose ir apylinkėje visai nedaug šeimų, vos 30, o kadaise XV a. jų buvo tikrai daug“, - teigė Nemėžio totorių bendruomenės pirmininkas Tairas Kuznecovas.

Vienas iš renginio organizatorių, Lietuvos totorių bendruomenės atstovas Adas Jakubauskas pasakojo, kad sabantujus, geriausias  būdas atgaivinti primirštas tradicijas, pabendrauti, pamatyti kuo šiandien gyvena totorių bendruomenės iš įvairių pasaulio valstybių.

„Pažiūrėkite kiek svečių susirinko. Iš visų valstybių: Baltarusijos, Lenkijos, Krymo, Totorijos. Visų mūsų tradicijos bendros. O iš Lietuvos totoriai atvyko iš visų miestų miestelių: Kauno, Klaipėdos, Visagino, Alytaus“, - teigė A.Jakubauskas.

Šventės metu pasirodė Totorijos scenos žvaigždė Rinatas Valejevas, tradicines kepuraites, rankines Koranui siūlė tautodailininkai iš Krymo. Taip pat galima išbandyti savo jėgas tradicinių totorių imtynių „Kureš“ metu, pasivažinėti ant „karuselės“ – dviejų vyrų ratu sukamo medinio įrenginio, paragauti šimtalapio ir net septynių rūšių plovo. Pastaruoju svečiai buvo vaišinami nemokamai.

„Sabantujus išvertus pažodžiui reiškia - plūgo šventė. Tai diena kuomet žmonės nudirbę visus sėjos darbus, linksminasi. Tradiciniai sabantujaus bruožai: koncertas, varžybos, totorių imtynės „Kureš“ ir renginio „vinis“ – gana žinomas muzikantas. Totorijoje taip pat būna jodinėjimas žirgais, bet mes Lietuvoje, deja, to padaryti negalime.

Baigiasi renginys tradiciniu lyno tempimu, kuomet rungiasi vyrų ir moterų komandos. Beje, per 17 metų moterys buvo pralaimėjusios tik trys kartus. Po to tvarkome aikštelę ir keliaujame namo“, - pasakojo ne kartą Visagino sabantujų organizavęs Faridas Gumanovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių