Trakuose iki Trijų karalių ūžaus Kalėdų senelių sostinė

Pirmąkart šalies, o gal ir pasaulio Kalėdų švenčių istorijoje, Kalėdų seneliai turi savo sostinę. Nuo gruodžio 9 dienos iki pat Trijų karalių Kalėdų senelių sostine tampa Trakai.

Mėnesiui priešais pilį specialiai įrengtame miestelyje įsikuria ne tik lietuviškas Kalėda, bet ir Vokietijos, Lenkijos, Rusijos Kalėdų seneliai. Gruodžio 9-ąją  į Trakų rajoną, poilsio ir pramogų centrą TonyResort Anupriškėse, atkeliauja ir pats Laplandijos Kalėdų senelis.

Šią gerąją žinią visam pasauliui jau skelbia ir Lietuvos paštas. Iki gruodžio 11 dienos visa korespondencija Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos centriniuose paštuose pažymima specialiu suvenyriniu spaudu su užrašu „Kviečiame į Trakus – Kalėdų senelių sostinę!“.

Spaude pavaizduota vizitinė Lietuvos kortelė – Trakų pilis. Tie, kas nesuskubs išsiųsti kalėdinių sveikinimų su šiuo spaudu iš didžiųjų šalies miestų, tai galės padaryti Kalėdų senelių sostinėje Trakuose. Nuo gruodžio 10 dienos priešais pilį įkurtame Kalėdų senelių sostinės miestelyje veiks pašto trobelė, kur bus galima įsigyti specialiai šiai progai išleistą atviruką ir pasižymėti suvenyriniu spaudu.  Paštas veiks savaitgaliais ir švenčių dienomis nuo gruodžio 10 dienos  iki sausio 8 dienos. 11-18 val.

Kalėdų švenčių maratonas Trakuose prasidės gruodžio 9 –ąją, 16 val. prie kultūros rūmų, kur bus įžiebta Kalėdų eglė.Iš čia miestelėnai ir svečiai trauks į apžvalgos aikštelę prie pilies, į Kalėdų miestelio atidarymą. Galvės ežero krantinėje jie išvys įsikūrusią Kalėdų senelių rezidenciją, tikrą  paštą  ir totorišką jurtą.

Kiekvieną savaitgalį ir švenčių dienomis miestelyje virs linksmas, spalvingas ir kupinas pramogų gyvenimas. Kiekvienas apsilankęs šiame miestelyje, galės išsiųsti specialų Kalėdų senelių sostinės atviruką,  gaus dovanų miestelio žurnaliuką, galės pasivaržyti dėl sūrio „Džiugas“ rekordo, pasidaryti momentinę fotonuotrauką su Kalėdų seneliu, dalyvauti sporto varžybose, klausytis koncertų. Atvykusieji rytą Kalėdų senelių sostinėje ras ką veikti iki pat vėlaus vakaro.

Gruodžio 10 dieną, 14 val. Kalėdų senelių sostinės renginių ciklą atidarys Trakų rajono savivaldybės meras Vincas Kapočius ir Vokietijos ambasadorius Matthias Mülmenstädt. Jų žodžius palydės Trakų meno mokyklos fanfarinio orkestro griausmas, programą tęs Kalėdų senelis iš Vokietijos, bus rodomas spektaklis, vyks koncertai.

Trakai pelnytai vadinami ir kibinų sostine, nes jų skoniui ir įvairovei čia sunku prilygti. Atvykusieji galės ragauti įvairių skonių kibinų, kurių gaminimo tradicijas daugiau nei prieš 600 metų į Lietuvą atvežė Vytauto Didžiojo iš Krymo atkelti karaimai. Apsilankiusieji totoriškoje jurtoje pamatys edukacines pamokėles “Kibinų kelias“.

Kiekvieną savaitgalio dieną Kalėdų senelių sostinėje bus rodomos skirtingos programos, linksmins vis kitos šalies  Kalėdų senelis, o vakarais lauks muzikiniai susitikimai Užutrakio dvaro rūmuose, Trakų salos pilyje bei Trakų Šv. Mergelės Marijos Apsilankymo bažnyčioje. Apvalaus stalo klube, įsikūrusiame Galvės ežero pakrantėje, liesis džiazo baladžių melodijos.

Išsami, nuolat papildoma informacija apie Kalėdų senelių sostinės renginius – Trakų turizmo informacijos centro tinklalapyje  www.trakai-visit.lt


Šiame straipsnyje: TrakaiKalėdosžiema 2011

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių