Trakų valdininkų teisme už bylos vilkinimą – suėmimas? (papildyta)

Ketvirtadienį Vilniaus apygardos teisme ketinta baigti nagrinėti Trakų valdininkų kyšininkavimo bylą. Tačiau neatvykus vienam kaltinamųjų Sauliui Raščiauskui, supykusi teisėja įsakė jį suimti.

Kaltinamasis į teismo posėdį vėlavo bemaž valandą. Susirinkusieji kaltinamieji ir jų advokatai (iš viso per 20 žmonių) nustėro, kai teisėja Jūratė Damanskienė, pasiūlius prokurorui, nusprendė kaltinamajam Sauliui Raščiauskiui kardomąją priemonę, rašytinį pasižadėjimą neišvykti, pakeisti suėmimu.

Tik teisėjai paskelbus tokį sprendimą, netrukus kaltinamasis pasirodė teismo salėje. Buvęs Trakų rajono savivaldybės tarybos narys, dabartinis Trakų mero patarėjas prieš teisėją kaip mokyklinukas teisinosi, kad turėjo nuo ryto pasirūpinti neįgalia motina – ją nuvežti pas medikus. „Aš dalyvavau visuose posėdžiuose, ne vieno nepraleidau, galėsiu pateikti visas įrodančias pažymas, dėl ko neapskaičiavęs laiko vėlavau“, - guodėsi S. Raščiauskas.

Visgi teisėja pasigailėjo teisiamojo ir pagal tam tikrus baudžiamojo proceso kodekso straipsnius atšaukė savo sprendimą dėl suėmimo ir vėl pritaikė rašytinį pasižadėjimą neišvykti.

Deja, bet tai nebuvo pabaiga. S. Raščiausiauskas neišvengė nemalonumų – už teismo nepagarbą ir uždelstą valandą kelionėje jis įpareigotas susimokėti 5 MGL dydžio (650 litų) baudą.

Vilniaus apygardos teisme baigiama nagrinėti grupelės Trakų valdininkų, o jų tarpe ir buvusio mero Vytauto Petkevičiaus, administracijos direktoriaus Leonardo Karnilos ir kitų byla dėl didelės vertės korupcijos.

Šios dienos posėdyje tęsiamos kaltinamųjų gynėjų kalbos. Daugumoje inkriminuotų veikų prokuroras pasikliovė slapčia padarytais garso įrašais, kuriuose esą kalbama apie „otkatus“ dėl palankių viešųjų konkursų sprendimų. Vienos ginamosios advokatas Vytautas Sviderskis pareiškė, kad garso įrašuose girdimi reikalavimai pristatyti, pavyzdžiui, „ketvirtą, penktą ar šeštą“ tėra konkursų skirtingų etapų dokumentai, o ne procentiniai kyšiai.

Gynėjų baigiamosioms kalboms ir kaltinamųjų paskutiniam žodžiui teismas numatė dar bent tris posėdžius iki gegužės pabaigos. Tad teismas savo verdiktą turėtų skelbti tik birželį.

Buvusį merą V. Petkevičių prokuroras Linas Kuprusevičius yra pasiūlęs pripažinti kaltu dėl kyšininkavimo, savavaldžiavimo ir skirti realią šešerių metų bei trijų mėnesių laisvės atėmimo bausmę atliekant ją pataisos namuose. Iš V. Petkevičiaus taip pat turi būti konfiskuoti 29,3 tūkst. litų, kurie galėjo būti gauti kaip kyšis. Pats buvęs meras aiškina, kad tai tėra politinis susidorojimas, o prokuroras, kuris kilęs iš Trakų krašto tokiu būdu bando „padaryti karjerą“.

L. Karnilą prokuroras pasiūlė teismui pripažinti kaltu dėl kyšio priėmimo, piktnaudžiavimo tarnyba ir savavaldžiavimo bei turto prievartavimo ir nuteisti jį aštuoniems metams laisvės atėmimo pataisos namuose. Teismui siūloma konfiskuoti daugiau beveik 60 tūkst litų.

Buvusį tarybos narį ir dabartinį mero pavaduotoją, S. Raščiauską taip pat siūloma pripažinti kaltu dėl kyšio priėmimo ir skirti jam šešerių metų ir devynių mėnesių laisvės atėmimo bausmę pataisos namuose, konfiskuoti 38 tūkst. litų, kurie galėjo būti gauti kaip kyšiai.

Tarp kaltinamųjų yra nemažai verslininkų. Teismo taip pat prašoma nuteisti Gaudentą Sakalauskienę, Juozą Baltmiškį, Valdą Dzikevičių, Kęstutį Biekšą, Algimantą Visockį, Julių Urbanavičių, Rolandą Žilinską, Praną Vytautą Pulauską, Danę Gudelienę ir Mindaugą Kirlį.

Vienas kaltinamasis gerai žinomas teisėsaugai, nusikalstamu pasauliu siejamas Stanislovas Narkevičius, pravarde „Narkuša“. Jam siūloma skirti laisvės atėmimo bausmę ją atidedant.

Baudžiamojon atsakomybėn traukiamos ir bendrovės „Elektros pasaulis“, „Altitudė“, „Vilungė“, „Baltic Faber“ bei „Dializės centras“.

Didelį atgarsį sukėlusį bylą dėl Trakų valdininkų kyšinikavimo pradėta dar 2007 metų balandį. Bylos duomenimis, savivaldybės administracijos direktorius esą reikalavo 100 tūkst. litų kyšio, kad bendrovei „Dializės centras“ palankiomis sąlygomis būtų išnuomota sena ligoninės katilinė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Eugenija

Eugenija portretas
Yra netikslumų dėl kaltinamųjų užimamų pareigų.Raščiauskas jau ne mero patarėjas ir ne pavaduotojas ir kt.O Tarybos narys gal dar ir yra.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių