„Trakų fanfarinės savaitės“ koncertai - kiekvieną dieną iki šeštadienio

Trakuose ir aplinkiniuose miesteliuose visą šią savaitę aidi muzikos garsai – čia jau septintus metus iš eilės vyksta muzikos festivalis "Trakų fanfarinė savaitė 2010" ir meistriškumo pamokos pučiamiesiems bei mušamiesiems instrumentams.

Trakai šią savaitę akivaizdžiai pagyvėję, mieste kiekvieną vakarą vyksta orkestro koncertai, į kuriuos visi norintys gali pakliūti nemokamai. Renginiai vyksta Lentvario bei Trakų bažnyčiose, Trakų restoranuose bei kavinėse. Per šešias dienas nuskambės aštuoni koncertai, dviejuose jų su profesionalais kartu gros ir mokiniai.

"Šis mūsų renginys yra dvigubas – tai ne tik muzikos festivalis, pagrindas – tai meistriškumo mokykla variniams pučiamiesiems, mušamiesiems instrumentams ir fanfariniam orkestrui, - akcentuoja Trakų meno mokyklos direktorė ir pagrindinė festivalio organizatorė Neringa Mišeikienė.

Į pamokas, kurias veda garsūs Lietuvos ir užsienio muzikantai, susirinko mokiniai ir jų mokytojai iš visos Lietuvos. Meistriškumo pamokose mokiniai kiekvieną dieną repetuoja nuo 9 iki 18 val. Pirmiausia repetuoja visas orkestras, paskui vyksta individualios, ansamblių, džiazo, improvizacijos pamokos. Mokiniai visą savaitę ruošia programą, kurią atlieka baigiamajame koncerte.

"Trakų fanfarinėje savaitėje" šiemet dalyvauja ir vaikus meistriškumo moko muzikantai iš Lietuvos, Nyderlandų ir Didžiosios Britanijos. "Festivalyje ir pamokose dalyvauja ankstesniais metais buvę garsūs muzikantai, taip pat atvyko ir naujų. Šiemet pas mus pirmą kartą lankosi Jamesas Strettonas, kuris yra visų pučiamųjų instrumentų virtuozas", - pasakojo N.Mišeikienė.

Paklausta, kaip jai pavyksta prisikviesti tokių žymių pasaulinio lygio muzikantų, festivalio organizatorė prisimena, kad viskas vyko palaipsniui, pirmaisiais metais atvykdavo vieni muzikantai, paskui apie Trakus sužinodavo ir kiti. Nė vienas kviečiamas dar nėra atsisakęs sudalyvauti.

"Į meistriškumo pamokas atvykę Lietuvos mokiniai ir mokytojai puikiai supranta ilgalaikį tokių renginių poveikį. Tai mokinius ir muzikantus labai motyvuoja, jie susipažįsta su žymiais Lietuvos ir užsienio atlikėjais", - pastebi N.Mišeikienė.

Pirmą kartą pučiamųjų muzikos instrumentų festivalis "Trakų fanfarinė savaitė" buvo surengtas dar 2003 m. Tai buvo trijų dienų festivalis. "Mes pasižiūrėjome ir nusprendėme, kad tokių festivalių vyksta labai daug, norėjome kažko ypatingo ir išskirtinio, su ilgalaikiu poveikiu. Todėl nuo sekančio festivalio pradėjome rengti meistriškumo kursus vaikams", - savo festivalio koncepciją aiškina N.Mišeikienė.

"Trakų fanfarinė savaitė" stengiasi propaguoti lietuvišką muziką, todėl organizatoriai kiekvienais metais specialiai festivaliui pas Lietuvos kompozitorius užsisako po du kūrinius fanfariniam orkestrui. "Taip propaguojame ir lietuvišką muziką, ir kompozitorius skatiname. Kai su Trakų muzikos mokykla važiuojame koncertuoti į užsienį, ten atliekame šiuos jau per šešerius metus sukauptus kūrinius, propaguojame lietuvišką muziką", - pasakoja N.Mišeikienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių