Trakai tapo kurortu

Šiandien Ministrų kabinetas nutarė suteikti Trakų miestui kurortinės teritorijos statusą. Toks sprendimas buvo priimtas atsižvelgus į Ūkio ministerijos ir Valstybinio turizmo departamento siūlymą.

Tikimasi, kad suteikus kurortinės teritorijos statusą Trakų miesto gyvenamajai vietovei padidės konkurencingumas kurortinio turizmo srityje, turistai ir lankytojai turės daugiau galimybių rinktis sveikatingumo ir aktyvaus bei kultūrinio poilsio paslaugas, didės turizmo paslaugų ir pramogų įvairovė, leisianti mažinti sezoniškumo įtaką turizmo plėtrai. Taip pat bus kuriamos naujos darbo vietos, vietos gyventojai bus orientuojami teikti kokybiškas tradicines bei naujas turizmo paslaugas.

Portalo kalbintas Trakų rajono meras Edmundas Zenonas Malūkas džiaugėsi miestui suteiktu kurortiniu statusu. Meras nesutiko, kad vietiniai gyventojai nepritaria kurorto plėtrai mieste. „Manau, nei vienas vietinis gyventojas tam neprieštarauja. Pirmiausia dėl to, kad kurorto statuso suteikimas leis gauti didesnes investicijas. Iš kurortams skirto pinigų „kibirėlio“ galima bus pasiimti daugiau nei milijoną litų per metus“, - džiaugėsi meras.

Jo teigimu, Trakai sieks turėti bent vieną Mėlynosios vėliavos paplūdimį. „Taip pat  bus siekiama, kad atvykę turistai liktų Trakuose ilgiau nei dvi valandas, kaip yra dabar“, - pasakojo E. Malūkas.

Jo teigimu, miestas kuria ambicingus planus kontroliuoti transporto srautus, nukreipiant Vilniaus aplinkelio dalį pro Rūdiškes ir uždraudžiant naktinį sunkiųjų automobilių eismą pro Trakus į Aukštadvario pusę.

Įvairių rūšių turizmui ir rekreacijai tinkančių gamtinių išteklių pagrindą Trakuose sudaro gamtiniai kraštovaizdžio elementai bei jų deriniai: želdiniai, vandens telkiniai, estetiškai vertingi kraštovaizdžio kompleksai, kuriuos formuoja įvairaus raiškumo minėtų kraštovaizdžio komponentų deriniai.

Visų minėtų išteklių grupės gausa sudaro realias galimybes naudoti juos profesiniam, pažintiniam, aktyviam, kultūriniam ar tiesiog rekreaciniam turizmui.

Vienu svarbiausių gydomųjų veiksnių Trakuose laikomi miškai, kurių net 87 proc. sudaro spygliuočiai. Miestas iš visų pusių apsuptas miškais ir ežerais, oras mieste yra itin švarus, nes turi „žaliuosius plaučius“.

Trakų mieste yra įkurtas valstybinės reikšmės Vidaus reikalų ministerijos reabilitacijos centras, suformuota reabilitacijos komanda, galinti teikti kurortinio gydymo paslaugas. Taip pat veikia vandens atrakcionų parkas, kuriame teikiamos sveikatingumo, vandens procedūrų (SPA) paslaugos (gydomųjų žolelių, Negyvosios jūros druskos vonios ir kt.), apgyvendinimo paslaugos.

Šiuo metu kurorto statusą turi Birštonas, Druskininkai, Neringa ir Palanga. Kurortinės teritorijos statusas suteiktas Zarasams, Anykščiams bei Ignalinai, Strigailiškio ir Palūšės kaimų dalių teritorijai.


Šiame straipsnyje: Vilniaus regionas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių