Tibeto skvero klausimą spręs Vilniaus taryba

Po daugiau nei pusantrų metų klaidžiojimo po sostinės savivaldybės komisijas ir komitetus, Tibeto skvero klausimas trečiadienį turėtų atsidurti ant Vilniaus tarybos posėdžio stalo.

Balandžio pabaigoje patariamąjį balsą turinti sostinės tarybos kolegija pakeitė savo nuomonę ir išsakė paramą siūlymui pavadinti Vilniaus Užupio rajono Malūnų gatvėje esantį skverą Tibeto vardu.

Kovo mėnesį ši institucija buvo priėmusi priešingą sprendimą.

Vilniaus vicemeras liberalas Vidmantas Martikonis BNS sakė, kad Tibeto pavadinimas "nepuoštų" netoliese esančios Šv. Onos bažnyčios prieigų. Šiuo metu V.Martikonis traukiasi iš vicemero pareigų.

Daug diskusijų tarp politikų sukėlusią Tibeto skverelio iniciatyvą palaiko UNESCO komisija Lietuvoje, tarpparlamentinė grupė ryšiams su Tibetu, Tibeto kultūros fondas, Jurgos Ivanauskaitės kūrybos paveldo centras.

Užsienio reikalų ministerija yra sakiusi, kad jei Vilniuje atsirastų Tibeto vardu pavadintas skveras, tai nepažeistų Kinijos, kuriai priklauso šis regionas, teritorinio vientisumo ir "vienos Kinijos" politikos.

Tuo metu Kinijos ambasadorius Vilniuje Mingtao Tongas kritikavo tokį sumanymą, teigdamas, jog tai "nėra dialogo ir konsultacijų kelias".

Nors Lietuva Himalajų kalnuose esantį regioną laiko Kinijos dalimi, tačiau kartu su kitomis Europos Sąjungos šalimis yra pareiškusi susirūpinimą dėl neramumų Tibete bei pasisakiusi už taikų Kinijos valdžios ir tibetiečių dvasinio lyderio Dalai Lamos santykių sureguliavimą.


Šiame straipsnyje: Tibeto skverasmartikonis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių