Tibeto skvero atidaryme - vos keli parlamentarai

Antradienį Vilniuje atidarant Tibeto skverą, kalbėta apie lietuvių ir tibetiečių dvasinį bendrumą, argumentuota, kodėl lietuvių parama Tibetui naudinga ir Lietuvos valstybei.

Simboliškai, minint Lietuvos okupacijos ir genocido dieną, Užupyje atidarytas Tibeto skveras daugumos šalies parlamentarų tikriausiai nesudomino. Renginyje dalyvavusius Seimo narius buvo galima suskaičiuoti ant vienos rankos pirštų.

Malūnų gatvės skverelyje antradienio vakarą susirinko ne viena dešimtis vilniečių. Iškilmingos ceremonijos metu skambėjo tibetietiška muzika, žymūs Lietuvos visuomenės veikėjai savo kalbose reiškė paramą šiai Kinijos okupuotai valstybei.

„Tas, kuris ištiesia ranką parpuolusiam ir sutryptam žmogui, tas yra tikras draugas. Tibete pas mus įprasta taip sakyti“, - dėkodamas Lietuvai už vienam Vilniaus skverui suteiktą Tibeto vardą ir Lietuvos žmonių rodomą paramą jo tėvynei per atidarymo ceremoniją kalbėjo Dalai Lamos atstovas Šiaurės Europai, Lenkijai ir Baltijos šalims Thubtenas Samdupas.

Dėkodamas jis pabrėžė, kad šis skveras Vilniuje šiuo metu yra vienintelis skveras pasaulyje, pavadintas Tibeto garbei. Svečias tikino Lietuvoje viešintis pirmą kartą, tačiau nurodė jaučiantis ypatingą Lietuvos žmonių šilumą.

T.Samdupas tvirtino, kad ir viešėdamas Vakarų šalyse sulaukdavęs paramos ir supratimo, tačiau tai, pasak jo, iš esmės skyrėsi nuo lietuvių reiškiamo solidarumo. „Nes jūs žinote, ką reiškia būti okupuotiems“, - pagrindinį vakariečių ir lietuvių paramos demonstravimo skirtumą įvardijo tibetietis.

Išreiškęs apgailestavimą, kad paprastai dauguma Vakarų valstybių siekia būti draugais su Kinija ir todėl aukoja Tibetą, svečias renginio dalyviams pranešė ir džiugią naujeną – jis pabrėžė, kad Tibeto dvasinis lyderis Dalai Lama per artimiausius dvejus trejus metus tikrai ras laiko apsilankyti Lietuvoje. Priminsime, kad Lietuvoje Dalai Lama jau lankėsi du kartus – praėjusio dešimtmečio pradžioje ir 2001-aisiais.

Renginyje dalyvavęs Vilniaus vicemeras Gintautas Babravičius tikino, kad šis skveras bus svarbus ir lietuviams. „Ilgiems amžiams ši vieta mums asocijuosis su dvasisiškai gimininga mums tauta. <...> Ir jums, ir mums išlikti padeda dvasios stiprybė“, - kreipdamasis į T.Samdupą kalbėjo sostinės mero pavaduotojas.

Atidarymo ceremonijoje taip pat kalbėjęs orientalistas Vytis Vydūnas sakė, kad reikšdami paramą okupuotiems tibetiečiams lietuviai stiprina savo valstybę. „Pasisakydami už Tibeto laisvę, pasisakome ir už savo Tėvynės laisvę. <...> Remkime Tbetą, tai ir mūsų laisvės kova“, - kalbėjo V.Vydūnas.

Renginyje pasisakiusi Kovo 11-osios akto signatarė, aktyvi Tibeto rėmėja Romualda Hofertienė savo kalboje ragino nepataikauti stipresniems ir nebijoti paremti pavergtųjų. Moteris priminė, kad kažkada dalis visuomenės išsižadėjo ir už Lietuvos laisvę kovojusių partizanų. Pasak jos, tokių žmonių esama ir dabar, nepriklausomoje Lietuvoje. Moteris kvietė paremt Kinijos priespaudą kenčiančius tibetiečius. „Kas bijo kenčiančios valstybės vardo, tas bijo ir savo vardo. <...> Kas rūpinasi kitų laisve, tas pirmiausia stiprina savo laisvę“, - kalbėjo buvusi politikė.

Iš dabartinių Seimo narių į renginį atvyko vos keli – Mantas Adomėnas, Egidijus Vareikis, Rokas Žilinskas, Dalia Kuodytė. Pastaroji pasveikino susirinkusius su Tibeto skvero atidarymu.

Renginio pabaigoje Dalai Lamos atstovas Šiaurės Europai, Lenkijai ir Baltijos šalims Vilniaus vicemerui G.Babravičiui įteikė tradicinį baltą tibetiečių šalikėlį. „Tai padėka visiems Vilniaus tarybos nariams, kurie balsavo „taip“,  - dėkodamas Vilniaus politikams už Tibeto garbei pavadintą skverą kalbėjo T.Samdupas.

Dalai Lamos atstovui buvo užrišta tradicinė lietuviška juosta.

Netrukus buvo nuimtas šalis nuo lentelės. Joje baltame fone juodos raidės skelbė: „Tibeto skveras“.


Šiame straipsnyje: Tibeto skveras

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių