Testas dėl ŽIV – atsakymas per vieną minutę (papildyta)

Vilniaus Rotušės aikštėje išdygo miestiečiams neįprasta palapinė. Joje nemokamai, greitai ir anonimiškai galima pasitikrinti dėl ŽIV (žmogaus imunodeficito viruso) ir atsakymą išgirsti per vieną minutę.

Praeidami pro palapinę, vilniečiai ją nužvelgia įtariais ir ne itin maloniais žvilgsniais, - tokios prevencinės akcijos jiems naujiena. Užsieniečiai stabteli – buvo matyti, kad žmonės supranta, kas čia vyksta, tuo labiau, kad ant palapinės puikuojasi AIDS sergančio krepšininko Earvino  „Magico“ Johnsono portretas su šūkiu „ŽIV – gyvenimui ne kliūtis!“ Šią akciją surengė ŽIV/AIDS paveiktų moterų ir jų artimųjų asociacija „Demetra“.

„Mūsų akcijos tikslas toks: ŽIV nereikia bijoti – su ŽIV galima gyventi“, - sakė „Demetros“ vadovė Svetlana Kulšis.

„Žmonės mėgsta sakyti: „Manęs šita infekcija nepalies“. Bet juk gali paliesti ir  garantuotas niekada negali būti. Kada palietė, irgi gali nežinoti. Mums labai svarbu, kad visuomenėje mažėtų baimė pasitikrinti“, - sakė gydytoja Rūta Jarašūnienė.Kvietimas dalyvauti akcijoje buvo išsiųstas įvairioms organizacijoms ir įvairiems asmenims, taip pat ir prezidentei Daliai Grybauskaitei. Buvo atsakyta, kad prezidentė sveikina ir palaiko tokią akciją.

Viešai dėl ŽIV yra pasitikrinęs Jungtinių Amerikos Valstijų prezidentas Baracas Obama.

„Demetros“ darbuotojai su savimi turi apie 500 greitųjų testų. Palapinė Rotušės aikštėje bus atvira iki 19 val. Gydytoja Rūta Jarašiūnienė akcijos pabaigoje pasakojo, kad net trims žmonėms buvo patvirtinos teigiamos diagnozės. „Šoko nepatyrė. Vienas žmogus po valandos atvedė net savo partnerį pasitikrinti“, - sakė medikė. Vienas žmogus, kuriam buvo patvirtinta diagnozė, yra ne lietuvis.


Šiame straipsnyje: ŽIVAIDS

NAUJAUSI KOMENTARAI

x

x portretas
Roberto Chiraldo, klinikinės imunologijos Londono universiteto magistras perspėja: „Jūs turite būti pasiruošę tam, kad visi bandymai pasakyti žmonėms tiesą apie AIDS mistiką bus tildomi. “ Šį mokslininką jau prieš 20 metų, kai jis paskelbė, kad AIDS neegzistuoja, buvo bandyta uždaryti į psichiatrijos kliniką. Jis pripažintas pasaulio mokslininkas, kurio metodais naudojasi daugybė šalių, tačiau į jo teiginius apie AIDS mistiką yra nutylima. Džoan Šneton – imuniteto fondo resursų vadovė, žurnalistė apie AIDS gydymo preparatą sako: „Aš savo akimis mačiau kaip veikia preparatai AZT, kurie užmuša gyvas ląsteles. Tūkstančiai žmonių pasaulyje miršta nuo šių vaistų. Aš išsiaiškinau, kad preparatų grupė AZT buvo sukurta kompanijos „Glaxo Wellcome“ 1970 metais kovai su onkologija. Tačiau dėl labai stipraus nuodingumo ir žmonių mirštamumo, šis preparatas buvo uždraustas. O po kelių dešimčių metų šį preparatą vėl leido naudoti AIDS gydymui.“

as

as portretas
kodel visada vilniuj nemokamai tikrina

Jurgis

Jurgis portretas
@as. ŽIV testavimas vyksta ne tik Vilniuje, bet ir Klaipėdoje, Palangoje, Visagine ir kt.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių