Teisme moksleiviams pasakota apie chuliganiško elgesio pasekmes

Klaipėdos miesto apylinkės teisme apsilankę Klaipėdos S. Dacho progimnazijos penktokai įgijo žinių apie atsakomybę už žmonių užgauliojimus.

Ne vienerius metus minėtoji mokymo įstaiga vykdo patyčių prevencijos programą. Šįkart progimnazijos bendruomenė supažindinti 5u klasės moksleivius su galimomis įžeidžiančio kibimo prie žmonių pasekmėmis bei gresiančia atsakomybe už juos paprašė teismo darbuotojų. Inscenizuotą teismo posėdį pradėjęs teisėjas Raimondas Dilys paaiškino vaikams, kaip vyksta bylos nagrinėjimas, kas jame dalyvauja bei kokios tvarkos reikia laikytis. Vėliau su mažaisiais svečiais buvo kalbėta apie atsakomybę už pasityčiojimus iš kitų vaikų. Paaiškinta, kada už jų elgesį atsako tėvai, o kada – jie patys. Vaikai ypač įdėmiai klausėsi teisėjo pasakojimų apie nedidelio chuliganizmo „sukėlėjams“ skiriamas baudas.

Moksleiviams bei juos atlydėjusiai auklėtojai Linai Šikšniuvienei buvo suteikta proga apžiūrėti teismą. Jaunieji lankytojai neslėpė savo įspūdžio pamatę laikino sulaikymo kameras. Vaikai domėjosi tiek sulaikytiesiems, tiek tuo metu juos prižiūrintiems policijos pareigūnams skirtomis patalpomis.

Vėliau teisėjas R. Dilys pakvietė vaikus į savo kabinetą. Teismo administracijos sekretorė Eglė Baužienė supažindino moksleivius su nepilnamečių apklausos kambariu, teismo posėdžių salėmis. Vienoje iš jų vaikai iš arti pamatė teisėjo mantiją bei ženklą.

Penktokai buvo smalsūs ir klausinėjo teismo darbuotojų apie Lietuvos Konstituciją bei įžymųjį teisėjo plaktuką. Ekskursijos po teismą pabaigoje mažieji lankytojai prisipažino, kad labiausiai jiems patiko būti teismo posėdžių salėje.

Nuo 2008 m. Klaipėdos Simono Dacho progimnazijoje įgyvendinamu projektu „Olweus patyčių prevencijos programa“ siekiama sumažinti patyčias ir agresiją mokykloje, teikti pagalbą mokiniui, mokytojui ir mokyklai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių