Teismas: V. Uspaskicho byla išskirta neteisėtai (papildyta)

Lietuvos apeliacinis teismas žengė netikėtą žingsnį – Viktorui Uspaskichui ir jo gynėjui pavyko įtikinti teismą, jog Darbo partijos juodosios buhalterijos bylos išskyrimas buvo neteisėtas.

Aukštesnis teismas nusprendė panaikinti Vilniaus apygardos teismo nutartį atskirti V. Uspaskicho ir jo bendražygių bylas. Teisėjas Linas Šiukšta teigė, kad kolegija padarė išvadą, jog žemesnio teismo sprendimas išskirti bylas yra skubotas, neteisėtas ir nepagrįstas. Jis pripažino, kad baudžiamojo proceso kodeksas numato galimybes vieną bylą išskirti į kelias ar kelias bylas sujungti, bet šiuo atveju bylas atskyriant buvo pažeistas lygiateisiškumo principas.

„Žemesnis teismas paskubėjo ir neįvertino visų motyvų ir patenkino prokurorų prašymą“, - tęsė L. Šiukšta.

Nutartyje teigiama, kad Vilniaus apygardos teismas nesulaukė patikrinimo rezultatų iš Sveikatos apsaugos ministerijos dėl V. Uspaskichui išduotos medikų pažymos pagrįstumo. Taip pat Lietuvos apeliacinis teismas nurodė, kad pagal byloje surinktą medžiagą V. Uspaskichas į teismo posėdžius, vykusius per trumpesnį negu vieno mėnesio terminą, neatvyko dėl pateisinamos ir svarbios priežasties, tad bylų atskyrimas dėl šio motyvo taip pat buvo neteisėtas.

Teisėjas taip pat paaiškino, kad bylos atskyrimas, priešingai nei nurodė žemesnis teismas ir prokurorai, gali pakenkti bylos išaiškinamumui dėl to, jog V. Uspaskichas yra pagrindinis kaltinamasis DP juodosios buhalterijos byloje. Be kita ko, šioje byloje kaip juridinis asmuo kaltinama pati DP, kuriai kai kuriais atvejais inkriminuojami nusikaltimai buvo padaryti per partijos atstovus – o vienas jų, partijos vadovas V. Uspaskichas.

Pasak advokato Algirdo Miškinio, V. Uspaskichas jau pirmadienį pasirodys DP juodosios buhalterijos bylos posėdyje. Anot jo, kyla didelis teisinis kazusas V. Uspaskichui sugrįžus į bylos nagrinėjimą.

„Kadangi bylų išskyrimas buvo neteisėtas, po to vykęs teismo procesas taip pat neturi galios. Byloje jau baigtas įrodymų tyrimas ir liko tik baigiamosios kalbos – kiti kaltinamieji turės duoti parodymus iš naujo“, - teigė teisininkas.

Per įrodymų tyrimą duoti parodymai netenka galios. Vytautas Gapšys parodymus duoti atsisakė, tik skaitė savo pranešimą, parodymų nedavė ir Vitalija Vonžutaitė – ji tik atsakė į teismo ir prokurorų klausimus. Vienintelė DP finansininkė Marina Liutkevičienė davė teismui išsamius parodymus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Liutauras

Liutauras portretas
Kada juos pagaliau pasodins? Kiek galima tyčiotis iš visos Lietuvos.

karolis

karolis portretas
Verslininko J. Garbaravičiaus byla - vėl ant prokurorų stalo

Išvada

Išvada portretas
"teismo sprendimas išskirti bylas yra skubotas, neteisėtas ir nepagrįstas" - tai reiškia kad Lietuvoje teisingumas supuvęs, o tiaismaaij dirba neteisėtai, skubotai, nepagrįstai - nes tokie jų sprendimai. Į kovą tauta, vyručiai,- nes jau kovas !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių