Teismas neleido R. Adomavičiui sugrįžt į darbą

Vilniaus apygardos teismas atmetė kyšio ėmimu įtariamo Vilniaus vicemero Romo Adomavičiaus advokato skundą dėl laikino nušalinimo nuo pareigų.

Kovo 14 dienos nutartimi Vilniaus miesto apylinkės teismas R. Adomavičiui pratęsė laikiną nušalinimą nuo Vilniaus miesto savivaldybės mero pavaduotojo pareigų, taip pat Vilniaus miesto savivaldybės tarybos nario, bendrovių „Vilniaus autobusai“, „Vilniaus vandenys“, „Kalvarijų turgus“, „Vilniaus vystymo kompanija“ ir kitų bendrovių stebėtojų tarybos nario pareigų.

Įtariamojo advokatas Romualdas Mikliušas parašė skundą ir prašė panaikinti Vilniaus miesto apylinkės teismo nutartį.

Gynėjas teigė, jog vicemero nušalinimas nuo visų pareigų yra neproporcingas, kadangi R. Adomavičiaus einamos pareigos, nuo kurių nušalino teismas, nėra tiesiogiai susijusios su jam pateiktais įtarimais. Be to, jis jau nuo 2012 metų spalio 3 dienos yra sustabdęs visus savo įgaliojimus visose stebėtojų tarybose, kurių nariu buvo paskirtas savivaldybės tarybos sprendimais.

Gynėjo skundą trečiadienį teismas atmetė teigdamas, kad būtina laikino nušalinimo nuo pareigų taikymo ir jos termino pratęsimo sąlyga yra pagrįstas manymas, kad asmuo, kuriam ši priemonė taikoma, galėjo padaryti jam inkriminuotas nusikalstamas veikas.

„Iš aukštesnės instancijos teismui pateiktos ikiteisminio tyrimo medžiagos matyti, jog yra pakankamai duomenų (asmens, darbo vietos, automobilio kratos, tarnybiniai pranešimai ir kiti duomenys), leidžiančių manyti, kad įtariamasis galėjo padaryti jam inkriminuojamą nusikalstamą veiką“, - konstatavo apygardos teismas.

Teismas taip pat atkreipė dėmesį, kad R. Adomavičiui pateikti įtarimai yra tiesiogiai susiję su jo pareigomis - todėl vien jau tai yra pakankamas pagrindas išvadai, kad tolesnis šių pareigų vykdymas, atliekant ikiteisminį tyrimą, sudaro sąlygas panašaus pobūdžio naujoms nusikalstamoms veikoms padaryti.

Vilniaus apygardos prokuratūra jau buvo baigusi tirti baudžiamąją bylą, šalys susipažino su bylos medžiaga, tačiau neseniai nuspręsta papildyti tyrimą. Prokuratūra nedetalizuoja, kokiais veiksmais nuspręsta papildyti tyrimą.

„Iki vasaros byla turėtų būti perduota teismui“, - BNS sakė Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras Linas Kuprusevičius.

R. Adomavičius yra vienintelis įtariamasis byloje.

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) pernai spalį Vilniaus miesto savivaldybės vicemerui pateikė įtarimus dėl 40 tūkst. litų kyšio ėmimo. Politiko veiksmai traktuojami kaip prekyba poveikiu. Už šį nusikaltimą įstatymas numato laisvės atėmimą nuo dvejų iki aštuonerių metų.

Narystę Socialdemokratų partijoje sustabdęs politikas įtariamas tuo, kad „savo naudai tiesiogiai reikalavo, provokavo ir priėmė iš asmens 40 tūkst. litų kyšį“. Tuo metu R. Adomavičius kaltinimus neigia ir tvirtina, jog rasti grynieji - jo nuosavi pinigai rinkimų kampanijai.

40 tūkst. litų rasti politiko automobilyje.

Atlikdami ikiteisminį tyrimą dėl galimo R. Adomavičiaus kyšininkavimo, STT pareigūnai atliko kratas sostinės savivaldybėje, vicemero kabinete, Lietuvos socialdemokratų partijos Vilniaus skyriaus būstinėje ir bendrovėje „Vilniaus vandenys“.

R. Adomavičius visas apylinkės teismo nutartis dėl nušalinimo nuo pareigų skundė Vilniaus apygardos teismui, tačiau šis netenkino nė vieno skundo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių