Teismas aštuntą kartą atsisakė paleisti I.Achremovą

Vilniaus miesto 3-iasis apylinkės teismas antradienį atsisakė anksčiau laiko paleisti į laisvę žurnalisto Vito Lingio žudiką Igorį Achremovą.

Teismas nusprendė, kad formalūs pagrindai tam yra, tačiau nuteistojo asmenybę charakterizuoja jo elgesys ne tik pataisos namuose.

Teismas paskelbė, kad I.Achremovas nuteistas už sunkius nusikaltimus, neatlikta didelė bausmės dalis.

"Tikėtina, kad nukentėjusiųjų lūkesčiai būtų nuvilti patenkinus teikimą", - paskelbė teisėja.

Tai jau aštuntas teismo atmestas teikimas dėl šio nuteistojo paleidimo anksčiau laiko.
I.Achremovas teismo posėdyje nedalyvavo, nes nepageidavo būti pristatytas. Jam nepalankų teikimą nuteistasis per penkias dienas gali apskųsti Vilniaus apygardos teismui.

Pataisos namai atsisakė tarpininkauti dėl I.Achremovo išankstinio paleidimo, nors teikimą parašė. Tokią poziciją jie grindė įvertinę nuteistojo padaryto nusikaltimo sunkumą ir tai, kad dar neatlikta didelė bausmės dalis.

I.Achremovui liko kalėti šiek tiek daugiau nei septynerius metus. Už grotų šis vilnietis jau praleido beveik 18 metų.

"Nužudymas ne buitinis, užsakyta, už atlygį", - pataisos namų poziciją teisme išsakė jos atstovas Vasilijus Krivošejevas.

Tuo metu Psichologinė tarnyba nurodė, kad nuteistasis pasirengęs gyventi laisvėje. Tarpininkauti paleidžiant I.Achremovą į laisvę nusprendė Lietuvos kalinių globos draugija ir Pabradės stačiatikių parapija.

Teikime paleisti žurnalisto žudiką rašyta, kad 2004-ųjų pataisos namuose esantis I.Achremovas tik vieną kartą pažeidė režimo reikalavimus, dalyvavo gerbūvio darbuose, ūkio aptarnavimo brigadoje dirba kruopščiai, tobulina darbo kompiuteriu įgūdžius, žaidžia šachmatais, skiria pinigų vaikui išlaikyti. Nuteistasis nurodė, kad išėjęs į laisvę gali apsigyventi Geležinio Vilko gatvėje Vilniuje pas tėvus.

Vilniaus miesto apylinkės prokuratūros prokurorė Eglė Grigaitytė savo ruožtu teigė, kad I.Achremovas formaliai atitinka lygtinio paleidimo reikalavimus - jis atliko du trečdalius bausmės, daug kartą skatintas, dėl to perkeltas į lengvąją grupę.

"Tačiau teisingumo principas siejamas su nukentėjusiuoju ir visuomenės interesais - jam už sunkius nusikaltimus skirta bausmė, dar liko didelė dalis - daugiau nei septyneri metai", - sakė prokurorė, prieštaravusi I.Achremovo paleidimui anksčiau laiko.
Pastarąjį kartą I.Achremovas į laisvę nesėkmingai bandė išeiti šiemet sausį.
2010-ųjų tų gegužę Vilniaus miesto 3-iasis apylinkės teismas buvo nusprendęs žurnalisto žudiką paleisti anksčiau laiko, tačiau Vilniaus apygardos teismas šią nutartį panaikino.

Vilniaus miesto 3-iojo apylinkės teismo teisėja Alberta Baltušytė, kuri nagrinėjo teikimą, antradienį pranešė, kad I.Achremovas yra kreipęsi į Europos Žmogaus Teisių Teismą Strasbūre.
"Jo pareiškimas priimtas, suteiktas numeris. Bus, matyt, nagrinėjimas", - sakė teisėja.
Po teismo posėdžio I.Achremovo advokatas Dalius Barauskas BNS sakė, kad kliento skundas priimtinu paskelbtas birželio 22 dieną.
''Lietuvoje neveikia lygtinio paleidimo institutas'', - BNS sakė advokatas.
Pasak jo, tai akcentuojama skunde Strasbūrui. Nuteistasis skundžiasi dėl teisės į nešališką teismą pažeidimo.

I.Achremovas pareigūnų sietas su nusikalstamu susivienijimu ''Vilniaus brigada" yra vienintelis už grotų likęs žurnalisto nužudymo byloje.

Už dienraščio "Respublika" žurnalisto V.Lingio nužudymą, įvykdytą 1993 metų spalio 12 dieną Vilniuje, 1994-ųjų rudenį buvo nuteisti "Vilniaus brigados" vadeiva Borisas Dekanidzė ir trys jo parankiniai - I.Achremovas, Viačeslavas Slavickis bei Borisas Bobičenka. B.Dekanidzei 1995 metais įvykdyta išimtinė mirties bausmė, o V.Slavickis ir B.Bobičenka pataisos namuose atliko teismo skirtą bausmę ir dabar yra laisvėje.
Už žurnalisto nužudymą I.Achremovui buvo skirta mirties bausmė, tačiau tuo pačiu nuosprendžiu ji pakeista į laisvės atėmimą iki gyvos galvos.
2004 metų sausį Vilniaus apygardos teismo sprendimu, nuteistajam laisvės atėmimo bausmė sumažinta iki 25 metų. Remiantis šia nutartimi, į laisvę jis turėtų išeiti 2018 metų spalio 21 dieną.


Šiame straipsnyje: Igoris Achremovas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Aldona

Aldona portretas
Visų nusikaltimų priežastis - staigus valstybinis perversmas. Rusai buvo diskriminuoti. V.Landsbergis juos spjaudė ir badė špygomis. Konfliktas buvo netyčinis.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių