Teisiami nežinia už ką areštuoti ūkininkai (papildyta)

Praėjus daugiau kaip mėnesiui nuo įvykio Vilniuje, kai policininkai ne vietoje prekiavusius ūkininkus suėmė kaip tikrus nusikaltėlius, ekologiškos produkcijos gamintojai stojo į teisiamųjų suolą.

Likus kelioms valandoms iki teismo pradžios Vilniaus policija išplatino pranešimą, kad policijos pareigūnų veiksmai, sulaikant ne vietoje prekiavusius ūkininkus ir uždarant juos į areštinę, buvo teisėti.

Vilniaus apskrities policijos Viešųjų ryšių skyriaus specialistas Paulius Radvilavičius portalui sakė, kad policijos pareigūnai, siųsti atvesdinti į komisariatą ūkininko Arūno Giedryčio, neturėjo įgaliojimų surašyti nuobaudos įvykio vietoje.

Už prekybą gatvėje be leidimo įvykio vietoje surašyti protokolą turi teisę tik ekologinės policijos pareigūnai arba policijos tyrėjai. Kodėl šiuo atveju buvo prašyta pagalbos policijos patrulių, neaišku.

„Šioje situacijoje vietoje aiškintis aplinkybes bet kuriuo atveju buvo nepalanku. Aplink šurmuliavo daugybė žmonių, iš kavinės išėjo joje prekiavę ūkininkai ir trukdė pareigūnų darbui“, - sakė P. Radvilavičius. „Argi sunku nuvykti į komisariatą ir ten viską išsiaiškinti?" - nustebo jis, paklaustas, kodėl žmonės prievarta vežami į policijos įstaigas, o ne mėginama visko išsiaiškinti vietoje.

Pasipriešinimu policijai kaltinamas ūkininkų asociacijos „Viva Sol“ pirmininkas Valdas Kavaliauskas portalui prisipažino neturintis net kada kalbėti apie šiuos nemalonius įvykius. „Skubu į teismą išklausyti nuosprendžio, o paskui skubėsiu į Tymo turgelį prekiauti savo sūriais“, - sakė V. Kavaliauskas.

„Mūsų valstybėje veikia teisinė sistema ir geriausiai ja pasinaudoti moka tie, kuria tą sistemą prižiūri. Tačiau be įstatymų yra ir etiniai dalykai, moralė“, - sakė asociacijos „Viva Sol“ pirmininkas.

Bylos nuosprendį dėl galimo ūkininkų pasipriešinimo policijai Vilniaus miesto trečiasis apylinkės teismas skelbs kitos savaitės antradienį.

Primename, kad rugsėjo 8 dieną policijos pareigūnai suėmė šalia kavinės „Cafe de Paris“ ekologiškomis prekėmis prekiavusį ūkininką Arūną Giedrytį. Kai ūkininką stojo ginti „Viva Sol“ pirmininkas V. Kavaliauskas, policijos pareigūnai suėmė ir šį asmenį, apkaltindami jų darbo trukdymu.

Kavinėje „Cafe de Paris“ ūkininkai prekiaudavo kiekvieną sekmadienį ir tam turėjo leidimą. Incidentas kilo dėl to, kad neužtekus vietos, dalis prekybos buvo perkelta į lauką.

Prieš rinkimus netikėtai sulaikytais ūkininkais susidomėjo ir pats Vilniaus meras Juozas Imbrasas. Miesto vadovas žadėjo asmeniškai pasidomėti bylos eiga. „Manau, kad policininkai šiuo atveju tikrai perlenkė lazdą“, - rugsėjo pradžioje portalui pasakojo J. Imbrasas.

Susijusios temos:
Užupio turgus – už legalią prekybą
J. Imbrasas: policininkai perlenkė lazdą
Areštavo ūkininkus



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių