Teisiami agurkiniai dedasi pavyzdingais piliečiais

Kauno apygardos teisme nagrinėjamoje Agurkinių gaujos byloje apklausti grupuotei priskiriami kaltinamieji neigia visus kaltinimus ir dedasi pavyzdingais piliečiais.

Vienas kaltinamas nušautas

Nuo praėjusių metų rugsėjo nagrinėjamoje byloje visi kaltinamieji pasinaudojo įstatymo numatyta teise neduoti jokių parodymo, kol to nepadarė liudytojai. Parodymus agurkiniai davė šeštadienį.

„Sėdžiu dvejus metus kalėjime, bet nesuprantu dėl ko“, - sakė Antanas Obelienius.

Bet kokius kaltinimus atmeta visi kaltinamieji.

Grupuotės nariai į teisiamųjų suolą sėdo dėl nusikaltimų, kurie buvo padaryti 2002-2004 m. Prokurorai mano galintys įrodyti, kad tuo metu gaujos nariai užsiėmė turto prievartavimu, plėšimu, sukčiavimu, didelė vertės svetimo turto pagrobimu, neteisėtu disponavimu svetimomis bankų mokėjimo kortelėmis. Už grotų teismo sprendimo kartu su Antanu Obelieniumi laukia jo brolis Andrius ir Nidas Korsakas. Laisvėje nuosprendžio laukia Agurku pravardžiuojamas gaujos vadeiva Saulius Velečka ir jo dešiniąją ranka vadinamas Norbertas Tučkus. Kaltinimai šioje byloje buvo pateikti ir N.Korsako broliui Ryčiui, kuris prieš du mėnesius buvo nušautas prie savo namų Šilainiuose. Jo atžvilgiu bylos nagrinėjimas nutraukiamas.    

Šalia kaltinamųjų turėtų sėdėti ir Eglius Šaukščius, bet jaunas vyras pateko į avariją, kurios metu patyrė labai sunkią galvos traumą. Psichiatrai jį yra pripažinę nepakaltinamu.

Amerikietį kankino rūsyje

Bene pagrindinis prokurorų žinių šaltinis - anksčiau ne kartą teistas Andrius Pakštaitis. Informatorius su kai kuriais kaltinamaisiais palaikė labai artimus santykius, tačiau vėliau draugai susipyko dėl pinigų. Prasidėjo grasinimai. A.Pakštaitis buvo mušamas, jam nudeginta koja.

„Buvau sutikęs jį šlubuojantį. Sakė, kad su mergom maudėsi pirtyje ir nusidegino. Galvojo, ką reiks pasakyti žmonai“, - teisėjai pasakojo kaltinamasis N.Korsakas.

Šeštadienį teisme liudijusi buvusi A.Pakštaičio žmona teigė, kad buvo grasinama ne tik vyrui, bet ir jai. Kaltinamieji reikalavo 40 tūkst. litų.

Moteris mano, kad kaip tik jų namo rūsyje galėjo būti žiauriai kankinamas JAV pilietis. Bylos duomenimis, prieš aštuonerius metus užsienietį į Lietuvą priviliojo simpatiška mergina, kuri bendradarbiavo su nusikaltėliais. Kauno rajone, Bernatonyse esančio namo rūsyje kankintas amerikietis išdavė banko mokėjimo kortelių PIN kodus. Iš sąskaitų nusikaltėliai pasisavino 45 tūkst. litų. Spėjama, kad auka vėliau buvo nužudyta, bet 40 metų vyro kūnas nerastas iki šiol.

Buvusi A.Pakštaičio žmona pasakojo namo rūsyje radusi grandines, apdegintas sienas. Pavėsinėje - nematytus kastuvus. Apskritai, moteris mano, kad namuose gana dažnai galėjo būti daromi nešvarūs darbeliai, nes jos būdavo prašoma kartu su mažyle dukrele iš namų išvykti kelioms dienoms ar ilgiau pagyventi pas draugę.

Kaltinamieji teigia, kad visi liudytojai juos šmeižia. Neva, A.Pakštaitis pats daug prisidirbęs ir sausas iš balos gali išlipti tik įduodamas kitus, todėl ir fantazuoja.

„Kažką reikėjo pasodinti. Ką Pakštaičiui pareigūnai liepė, tą jis ir pasakė, o prokurorai palaimino“, - savo versiją dėstė Antanas Obelienius.

Prisipažino brakonieriavimu

Kol kas bene vienintelis nusikaltimas dėl kurio gaujos lyderiui S.Velečkai galima prikirpti uodegą - katerio vagystė. 2004 m. Agurkas liepė savo sėbrams pavogti per 120 tūkst. litų kainuojantį katerį. Bylos duomenimis, vagystę organizavęs teisiamasis nurodė savo patikėtiniui N.Tučkui surasti transportą, kuriuo grobis būtų išgabentas ir saugiai paslėptas. Vėliau šis laivas buvo surastas Šatijų kaime.

Šeštadienį Andrius Obelienius teismui pasakojo, kad katerį pirko Rytis Korsakas, kuris ir vairavo jį tempusį visureigį. Prokurorui ši aplinkybė buvo nežinoma.

 „Kodėl apie tai pasakojate tik dabar, kai Korsakas jau yra miręs“, - pasidomėjo prokuroras.

„Nesakiau, kad nesufabrikuotumėte bylos“, - neužsikirsdamas atkirto kaltinamasis.

Apie naktį vykusį mistinį katerio pirkimą papasakojęs Andrius Obelienius teigė daugiau nepažįstantis nė vieno kito tame reikale dalyvavusio žmogaus.

Prokuroras priminė turintis telefoninio pokalbio įrašą, kuriame girdi, kaip S.Velečka nurodo surasti transporto priemonę. Agurkas šio fakto nesigina. Kaltinamasis prisipažino, kad anuomet su N.Tučkumi Nemune brakonieriaudavo karšių neršimo metu. Neva tinklai būdavo tieki sunkūs, kad patys vyrai jų neištraukdavo. Tinklus ištraukdavo visureigiu, kurį pasiskolindavo.

Nežino, kur dirba

S.Velečka teigė suimtus kaltinamuosius pažįstantis tik iš matymo ir aiškino, jog neužsiima jokia nelegalia veikla. Šiuo metu vyras mokosi Klaipėdos universitete, turi šeimą, du vaikus, dirba Estijos bendrovėje vadybininku. Tiesa, be N.Tučkaus pagalbos Agurkas darbovietės pavadinimo pasakyti nesugebėjo. N.Tučkus įdarbintas ten pat, užima tokias pat pareigas.   

Apskritai, visi kaltinamieji dedasi kone pavyzdingais piliečiais. Neva prieš aštuonerius metus jie buvo taksistais, dažytojais, smulkiais verslininkais. Nedideliais kiekiais pardavinėjo Vokietijoje pirktus automobilius, žemės sklypus.


Šiame straipsnyje: agurkiniaiSaulius Velečka

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių