Teisiamas smurtavęs ekspolicininkas

Buvęs Vilniaus policininkas kaltinamas sumušęs keturis už chuliganiškus veiksmus suimtus jaunuolius.

Policininkams leidžiama šiuškščiai elgtis su nusikaltėliais tik kino filmuose, realiame gyvenime jiems neleistina tramdyti ir „auklėti“ chuliganų kumščiais ir lazdomis.  
Dėl įtarimų, kad policijos pareigūnai  piktnaudžiavo tarnybine padėtimi arba viršijo įgaliojimus, Vilniaus teismuose iki šių metų rudens buvo pradėti 35 ikiteisminiai tyrimai.

Šiandien Vilniaus miesto apylinkės prokuratūra pranešė, kad Vilniaus miesto 1-ajam apylinkės teismui perduota baudžiamoji byla dėl buvusio policijos pareigūno viršytų įgaliojimų.

Ikiteisminio tyrimo metu buvo nustatyta, kad šių metų gegužės viduryje, naktį, policijos pareigūnas A. P., sulaikydamas nepilnametį A.G. panaudojo jėgą. Pareigūnas jaunuoliui spyrė koja į veidą ir sulaužė skruostikaulį. Nukentėjusysis buvo gydomas Vilniaus miesto ligoninėse.

Po kelių mėnesių, rugpjūčio 9 d., tas pats policijos pareigūnas, atvežęs tris sulaikytus įtariamuosius į Vilniaus m. VPK 6-ąjį policijos komisariatą, „auklėjo" juos gumine lazda.

Pareigūno veiksmus slapta skaitmeniniu fotoaparatu nufilmavo mušamo vaikino draugas, jie ne kartą parodyti TV kriminalinėse naujienose.

Prokurorė R. Mačiulaitienė savo pareiškime teismui konstatavo, kad policijos pareigūnas A. P. pažeidė valstybės deklaruojamus įstatymo viršenybes, teisėtumo, teisingumo, skaidrumo ir lojalumo principus, iškraipė valstybės institucijos - Vilniaus miesto VPK VP Patrulių rinktinės funkcijas ir veiklos principus ir taip sumenkino policijos kaip valstybės institucijos įvaizdį ir autoritetą bei diskreditavo policijos pareigūno vardą.

R. Mačiulaitienė prašė teismo buvusį policijos pareigūną A.P. pripažinti kaltu padarius nusikalstamas veikas bei subendrinus bausmes už abi padarytas nusikalstamas veikas paskirti galutinę bausmę - 15 600 litų dydžio baudą.

Šių metų liepos 21 dieną Vilniaus miesto 1-asis apylinkės teismas kitoje byloje priėmė nuosprendį, kuriuo A. P. pripažino kaltu padarius kitą nusikalstamą veiką. ir nušalino jį iš darbo teisėsaugos įstaigoje trejiems metams. A. P. teismo nuosprendį yra apskundęs apeliacine tvarka, todėl jis nėra įsiteisėjęs.

Dėl neteisėtų veiksmų prieš A. S. buvo atliktas tarnybinis patikrinimas, po kurio rugpjūčio 20 d. Vilniaus miesto VPK viršininko įsakymu, pareigūnas buvo atleistas iš teisėsaugos tarnybos.

Kaltinamasis A. P. pripažįsta padaręs abi nusikalstamas veikas ir nuoširdžiai gailisi.

Rugpjūčio 9 d. sulaikytiems jaunuoliams A. S. ir R. R. buvo surašyti administracinių teisės pažeidimų protokolai. A.S. nubaustas dėl pasipriešinimo policijos pareigūnams 600 Lt bauda , R.R - dėl nedidelio chuliganizmo 200 Lt bauda.


Šiame straipsnyje: policininkasteismas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių