Teisėjai susirūpinę dėl politikų kišimosi į D.Kedžio dukros istoriją

Lietuvos teisėjų asociacija pareiškė, jog yra susirūpinusi dėl Seimo narių – Gintaro Songailos ir Ryto Kupčinsko – pateikto prašymo prezidentei Daliai Grybauskaitei įvertinti Kėdainių teisėjo Vitalijaus Kondratjevo sprendimą dėl Drąsiaus Kedžio dukters perdavimo motinai.

„Lietuvos Respublikos teisėjų asociacija, vienijanti absoliučią daugumą visų Lietuvos teismų teisėjų, yra susirūpinusi, kad šie įstatymų leidžiamosios valdžios atstovai imasi priemonių įstatymų nenumatyta tvarka tikrinti teismo priimto sprendimo teisėtumą, neleistinai laisvai traktuoja teisėjo nepriklausomumo principą, tuo pačiu sukeldami pavojų teismų nepriklausomumui“, – rašoma antradienį paskelbtame asociacijos pranešime.

Pasak asociacijos, valdžios atstovų ir institucijų kišimąsi į teismų ar teisėjų veiklą draudžia Konstitucija, Teismų įstatymas įtvirtina teisėjų nepriklausomumą. Pranešime remiantis minėtu įstatymu pažymima, kad „niekas neturi teisės reikalauti, kad teisėjas atsiskaitytų dėl konkrečioje byloje priimto sprendimo“.

„Demokratinėse valstybėse įprasta, kad asmenys, nesutikdami su jiems nepalankiais teismų sprendimais, gali juos skųsti aukštesniam teismui. Galutinis teismo sprendimas teisinėje valstybėje ne kvestionuojamas, o vykdomas. (...) Konkrečioje byloje priimto sprendimo teisėtumas ir pagrįstumas turi būti patikrinamas tik griežtai laikantis įstatymų nustatytos tvarkos“, – rašoma asociacijos pareiškime.

Asociacija paragino „visus suinteresuotus asmenis, o ypač valdžios atstovus“ susilaikyti nuo veiksmų, kurie galėtų būti vertinami kaip teisėjams daromas politinis, ekonominis, psichologinis, socialinis spaudimas ar kitoks neteisėtas poveikis.

Taip pat pažymima, kad teismų savivaldos institucijos niekaip negali paveikti teismo, vykdančio teisingumą konkrečioje byloje.

Praėjusią savaitę parlamentarai G.Songaila ir R.Kupčinskas kreipėsi į prezidentę D.Grybauskaitę prašydami įvertinti, ar Kėdainių rajono apylinkės teismo teisėjas V.Kondratjevas nepažeidė esminių vaiko teisių į normalų gyvenimą. Prezidentūra skundą perdavė tirti Teisėjų tarybai.

Kėdainių rajono apylinkės teismas gruodžio viduryje paskelbė, kad D.Kedžio mažametė dukra  turi gyventi su motina Laimute Stankūnaite ir nurodė sprendimą įvykdyti iki gruodžio 30 dienos. Sprendimas iki šiol nėra įvykdytas.


Šiame straipsnyje: KedysStankūnaitėVenckienė

NAUJAUSI KOMENTARAI

sraigė

sraigė portretas
Šalin sutenerius. Kur mergaitę teismas nori atiduot, ar jau teismai nuprotėjo visai?

zinoma

zinoma  portretas
seimo nariai tegul savo darba dirba o ne ziovauja oteismui netrykdykit

o

o  portretas
visuomenė susirūpinusi teisėjų spjūviu vaikui į veidą. Ir nereikia vaizduoti šventų karvių, jei prezidentė skiria teisėjus, tai gali juos ir kritikuoti. Kodėl tie politikai nesikiša į tuos nuosprendžius, kurie yra aiškūs visiems ir nereikia papildomų tyrimų. Ką teisėjai galvoja, kad viena visuomenės dalis, palaikanti pedofilus, yra normali, o kita, žiobienės įvardinta kaip violetinė minia, yra nusikaltėliai, jų nuomonės paisyti nereikia? Tai tuomet ištirkite bylą taip nuo pat pražių, kad nereikėtų žmonėms mūru stovėti už mergytės gyvybę. Ir neaiškinkit, kad kondratjevas paisė vaiko interesų, buvo paisoma tik stankės ir jos bosų -pedofilų interesų.
VISI KOMENTARAI 150

Galerijos

Daugiau straipsnių