„Tebūnie naktis!“ išginė vilniečius ieškoti meno

"Tebūnie naktis!" išjudino miestą. Vilniečiai pasklido po gatves, tačiau nemaža dalis pasigedo mažų, bet gyvų renginių ir prabilo apie projekto išsikvėpimą.

Skėčių ir lietpalčių, galima sakyti, neprireikė. Retkarčiais nukrisdavo keli lašai, tačiau iš esmės nuo 21 val. sostinės danguje stojo ramybė.

Tuo metu miestas buvo gyvas ir šurmuliuojantis. Žmonės būriavosi grupėmis, atidžiai studijavo renginių žemėlapį, jį išsiskleidę čia pat - gatvėje. Net draugų kompanijose užvirdavo diskusijos, kuria kryptimi eiti.

Renginių šiemet kaip niekada daug. Jų kiekis perkopė 80. Todėl rinktis buvo iš ko ir ką nors sau galėjo rasti kiekvienas "Tebūnie nakties!" lankytojas.

Išskirti prioritetus tiesiog būtina. Išlošė tie, kurie norimus pamatyti projektus pasirinko iš anksto. Žemėlapį atsivertusiems paskutinę minutę sumaišties išvengti nepavyko.

Tokiems miestelėnams "Tebūnie naktis!" netgi galėjo pasirodyti beišsikvepianti ir nykoka. Iš ankstesnių metų įpratę į renginius eiti be išankstinio pasirengimo, nes menas laukė visur netikėčiausiose miesto erdvėse, šiemet vilniečiai to pasigedo.

Didžioji dauguma renginių vyko uždarose patalpose, todėl performansų tiesiog gatvėje, kurie ir suteikia projektui "Tebūnie naktis!" daugiausiai žavesio, labai trūko.

Eidamas, kur akys veda, galėjai likti visai nusivylęs smarkiai išreklamuotu renginiu. Projektai tapo masiškesni, bet dėl to neteko dalies romantikos.

Jei prieš kelerius metus daug kam širdį virpino iš Muzikos ir teatro akademijos balkonėlio atskriejančios operos solistų arijos, tai šiemet to nebuvo. O masiniai susibūrimai, pavyzdžiui, "Bugi Vugi" projektas K.Sirvydo skvere, atrodė chaotiškas. Iš šalies matėsi tamsoje judantys kūnai, tačiau pritrūko bent menko apšvietimo, kad projektas atrodytų profesionalesnis nei eilinis kojų pakilnojimas vidury gatvės.

Nors dauguma renginių vyko iki 01-02 val. nakties, laikas ištirpo kone akimirksniu.  Jei užveriant namų duris atrodė, kad jo labai daug ir pamatyti pavyks - ne mažiau, tai netrukus teko įsitikinti, kad, norint aplankyti daugiau vietų, teko nė vienoje per ilgai neužsibūti, o ir iki kitos paėjėti skubiu žingsniu.

Mat renginių dislokacijos vietos buvo išsibarsčiusios ne tik miesto centre, bet šiemet - ir pakraščiuose: Verkių regioniniame parke, Vingio parko prieigose, Pilaitės gyvenamajame rajone. Pėsčiomis tokių atstumų įveikti neįmanoma, todėl dauguma vilniečių gausiau lankėsi senamiestyje išsibarščiusiuose renginiuose.

"Fluxus" ministerija pirmiausia svečius pasitiko džiazo garsais, atmieštais iš didelio ekrano plūstančiomis futbolo emocijomis. Veikti buvo ką pagal kiekvieno interesus: kas ant popierinių dėžių susėdę žiūrėjo nekomercinius filmus, kas aplankė gretimoje salėje iškabintą parodą.

Klasikinės muzikos gerbėjai gausiai būriavosi Lukiškių aikštėje. Ten po atviru dangumi aidėjo fortepiono ir styginių kvarteto "Chordos" garsai.

Pristatydamas trijų dalių Fryderyko Chipino koncertą K.Ulinskas pasidžiaugė klausytojų gausa ir šeštadienio oro sąlygas prilygino su istorija, kai vienas pianistas grojo karo lauke, o jam virš galvos skraidė lėktuvai ir krito bombos.

Daugiausiai klasikinės muzikos mėgėjų susirinko į pianisto Petro Geniušo rengtą koncertą.

Miestelėnų nuotaika buvo pakili ir, panašu, jų noro įsilieti į kultūringiausią naktį nenumalšino net dieną kaip iš kibiro pylęs lietus. "Tebūnie naktis!" įvyko! Įsilinksminusių miestiečių senamiesčio kavinėse buvo galima sutikti iki paryčių, nors renginiai nutilo apie antrą valandą nakties. Apie buvusį Vilniuje šėlsmą priminė tik lėtai ir tingiai į dangų kylantys ir pamažu smilkstantys žibintai.

Tvarką ir rimtį sergėjo gausios policijos pareigūnų pajėgos. Laikui persiritus per vidurnaktį mieste buvo galima dažnai sutikti pėsčiomis patruliuojančių policininkų. Prie Rotušės aikštės vienas po kito zujo policijos ekipažai. Pareigūnai net "Tebūnie nakties!" siautulio metu neleido jaunimui girtauti viešose vietose, todėl apžiūrėdavo ant kiekvieno Sereikiškių parko suolelio sutūpusius jaunuolius. Kultūringiausia nakties ir alkoholis - nedera. Be to, taisyklės yra taisyklės ir jos galioja net per šventes.

Šiemet kultūringiausioje metų naktyje snaudulį sklaidė klasikinės ir šiuolaikinės muzikos koncertai, filmai, šokių po atviru dangumi pamokos, spektakliai, performansai, kūrybinės dirbtuvės, atviros muziejų ir galerijų ekspozicijos.

Jų lankytojai - ne tik jaunimas. "Tebūnie nakties!" renginius aktyviai lankė ir vyresnio amžiaus žmonės, neįgalieji ir net kūdikiai, vežimėliuose stumiami prasiblaškyti panorusių tėvelių.

Nepaisant lankytojų gausos, tenka pripažinti, kad į miestą tik apie vidurnakty po futbolo rungtynių atskubėję vilniečiai "Tebūnie nakties!" atmosferos iš esmės nepajuto - dauguma projektų jau buvo pasibaigę, o jų organizatoriai krovėsi daiktus.

"Pernai tuo pačiu metu čia buvau, tai žmonių buvo pilna aikštė, o dabar - tuščia. Renginio dvasios neliko", - pastebėjo Rotušės aikštės kavinėje bokalui alaus apie pirmą valandą nakties prisėdęs vilnietis.


Šiame straipsnyje: tebūnie naktis 2010

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių