Teatrų durys atsivers vargstantiems

Apsilankyti teatre šiandien gali ne kiekvienas – Lietuvoje vis daugiau žmonių, kuriems net keliolika litų yra neįkandama kaina. Nepamiršti kultūrinio gyvenimo jiems padės akcija "Atverk teatro duris".

Mažins kultūrinę atskirtį

Lietuvos teatrai kitus metus pradės ypatinga akcija – Nacionaliniu teatrų projektu "Atverk teatro duris". Sausio 9-17 dienomis 11 Lietuvos teatrų ir kultūros įstaigos lauks tų meno gerbėjų, kurie, nors ir labai norėtų, teatruose ar koncertuose lankytis neišgali – daugiavaikių šeimų, moksleivių, studentų, neįgaliųjų, našlaičių, senjorų.

Vilniečiams projekte atstovaus Oskaro Koršunovo teatras, parodysiantis garsųjį spektaklį "Vasarvidžio nakties sapnas", "Rusų dramos teatras" su spektakliu mažiesiems "Miegančioji gražuolė" ir Nacionalinė filharmonija, kurioje vyks koncertas "Jaunieji talentai" su Lietuvos kameriniu orkestru, kuriam diriguos Robertas Šervenikas.

"Mūsų teatro pozicija tokia, kad stengiamės išlaikyti tokį patį lygį tiek rodydami spektaklį kuriame nors nedideliame Lietuvos miestelyje, tiek Londone ar Paryžiuje", – žiūrovų nenuvilti žadėjo Oskaro Koršunovo teatro direktorius Martynas Budraitis.

"Šis projektas – tarsi apvainikavimas kultūros įstaigų bendradarbiavimo su visomis socialinėmis grupėmis. Nuolat stengiamės pritraukti žmogų prie aukščiausio meno, nepalikti jo atstumto, net jei jam šiuo metu tenka išgyventi sunkesnį laikotarpį", – kalbėjo Nacionalinės filharmonijos direktorė Rūta Prusevičienė.

Suvienijo Lietuvos teatrus

Projekte taip pat dalyvauja Kauno, Klaipėdos Panevėžio, Šiaulių, Marijampolės, Alytaus teatrai, Kauno valstybinė filharmonija, Jūrų muziejus. "Nesame teatras, bet taip pat ruošiame delfinų spektaklį. Norime, kad jį pamatytų tie, kuriems delfinai vis dar yra didelė egzotika ir kurie labiau nori savo artimiesiems padovanoti džiaugsmo akimirką, kurią jie atsimins visą gyvenimą, negu suvalgyti gabalą pyrago", – kalbėjo Lietuvos jūrų muziejaus direktorė Olga Žalienė.

Kultūros atstovai džiaugėsi nauju projektu ir vieningai sutarė norintys, kad jis taptų tradicija. "Rusų dramos teatre galbūt atsiras kažkoks skaičius nuolatinių nemokamų vietų tokiems žmonėms", – svarstė Rusų dramos teatro vadovas Jonas Vaitkus.

Nenori atsitiktinių žiūrovų

Iš viso bus išdalinta 6  tūkst. bilietų į devynis spektaklius ir du koncertus 7-iuose Lietuvos miestuose. Dalis bilietų bus išdalinta vaikų ir senelių namams ir kitoms socialinėms institucijoms, kitus bilietus žiūrovai galės pasiimti Ūkio banko filialuose, pateikę jų socialinį statusą liudijantį pažymėjimą.

"Aš tik labai noriu paprašyti, kad ateitų tie žmonės, kurie tikrai nori kultūros, kuriems tai svarbu, o ne tik kad imtų todėl, kad gauna nemokamai, o paskui salėje triukšmautų ar komentuotų", – kalbėjo akcijos iniciatorius Vladimiras Romanovas, džiaugdamasis, kad kultūros atstovų bendradarbiauti ilgai įkalbinėti nereikėjo.

"Kai gavome šį pasiūlymą, net nedvejojome. Artėja Kalėdos, dalinimosi metas. Pagalvojome, kad visada daugiausiai dalinasi tie, kurie turi mažiausiai. Šiu atveju mes, kultūros atstovai, norime pasidalinti tuo, ką turime. Tiesiog tikime, kad ši idėja tikrai turi didelę prasmę", – sakė Kauno valstybinės filharmonijos direktoriaus pavaduotojas Vidmantas Bartulis.

Renginiai Vilniuje

2010 sausio 9 d. 12 val. Rusų dramos teatras – spektaklis "Miegančioji gražuolė"
2010 sausio 14 d. 19 val. "Ūkio banko teatro arena", Oskaro Koršunovo teatras – spektaklis "Vasarvidžio nakties sapnas".
2010 sausio 14 d.19 val. Nacionalinė filharmonija – koncertas "Jaunieji talentai". Dalyvauja Lietuvos kamerinis orkestras, diriguos Robertas Šervenikas.

Nemokamus bilietus (pateikus socialinį statusą liudijantį pažymėjimą) galima atsiimti Ūkio banko filiale Vilniaus g. 28/Benediktinių g. 2.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių