Teatro scenoje – Dievo įsakymai

2009 metų rudenį žiūrovai Vilniuje galės palyginti Milano, Frankfurto, Liono, Strasbūro ir Vilniaus teatro mokyklų sukurtus Dekalogo pastatymus.

Režisierius Gintaras Varnas ir naujojo teatro „Utopija" trupė rengiasi premjerai. Vilniaus Menų spaustuvėje lapkričio 14 ir 15 dienomis bus pristatomas spektaklis „Dekalogas", kuriam dramaturgiją kūrė Audronis Liuga ir Gintaras Varnas, kostiumus - Jolanta Rimkutė, scenografiją - Marta Vosyliūtė, muziką parinko Giedrius Puskunigis.

Spektaklyje vaidins Ainis Storpirštis, Dovydas Stončius, Eglė Gudavičiūtė, Emilija Latėnaitė, Eglė Špokaitė, Marius Repšys, Vidas Bareikis, Vainius Sodeika.

„Dekalogo" eskizą režisierius pirmą kartą parodė Vilniuje, Naujosios dramos akcijos metu gegužės mėnesį. Jį pastebėjo ir įvertino peržiūroje dalyvavęs Krzysztofas Piesiewiczius, žymaus lenkų režisieriaus Krzysztofo Kieslowskio filmų serijos „Dekalogas" scenaristas, Lietuvos teatro kritikai.

Spektaklyje svarstoma, ką šiandien žmonėms reiškia Dekalogas, ar tai tik tuščias įsakymų rinkinys, trikdantis moralinių normų rinkinys, ar mūsų gyvenimo dalis.

„Kai Viktorija Kuodytė pernai pasiūlė studentams Dekalogo temą, niekas net negalvojo apie spektaklį. Aktoriai kūrė situacijas, galvojo, kaip scenoje atskleisti tuos Dievo įsakymus „nedaryk, taip ir anaip". Iš pradžių jie sukūrė galybę plakatiškų ir tiesmukų etiudų, tiesiogiai iliustruojančių skirtingas Dekalogo tiesas. Vėliau patys suprato, kad Dekalogas yra visur: kiekviename žingsnyje, kiekvienoje gyvenimo situacijoje ir kartu - kiekvienoje pjesėje",- pasakojo režisierius.

Gintaro Varno spektaklis „Dekalogas" po premjeros dalyvaus Teatro „Utopija" inicijuotame projekte „Dekalogas - Dialogas". Geriausiose Europos teatro aukštosiose mokyklose, pasikvietus patyrusius pedagogus-režisierius, visą pavasarį bus kuriami spektakliai universalia Dešimt Dievo įsakymų tema. Kiekvienas jų remsis savo šalių aktualijomis, režisūrine tradicija, Europos dramos mokyklų pastatymų principais.

„Kas bendra tarp Utopijos ir Dekalogo? Man atrodo, siekiamybė ir neįmanomybė. Kiekvienas Dekalogas scenoje bus netobulas ir utopiškas, tai bus tik jo versija. O šis MŪSŲ DEKALOGAS panašėja į lietuvišką nuodėmių miestą (o gal greičiau į kiemą). Ką gi - tokia versija. O kitas versijas, tikimės, sukurs ir kitąmet parodys ir kelios jaunų aktorių studentų trupės iš įvairių Europos šalių," - pasakojo režisierius.

2009 metų rudenį žiūrovai Vilniuje galės palyginti Milano, Frankfurto, Liono, Strasbūro ir Vilniaus teatro mokyklų sukurtus Dekalogo pastatymus.

G. Varno „Dekalogo" premjera - lapkričio 14 d. ir 15 d. 18 val. 30 Menų spaustuvės Juodojoje salėje (Šiltadaržio g. 6, Vilnius).


Šiame straipsnyje: varnasdekalogas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių