Teatro „Lėlė“ vadovas: reikia keisti valstybės požiūrį į teatrus vaikams

54-ąjį sezoną pradedantis Vilniaus teatras "Lėlė" jaučiasi vertinamas mažiau nei kiti šalies teatrai, esą į jį žiūrima nepakankamai rimtai.

"Reikia keisti (valstybės - BNS) santykį į teatrus vaikams", - ketvirtadienį per spaudos konferenciją kalbėjo "Lėlės" teatro direktorius Juozas Marcinkevičius.
Anot jo, lėlių teatrai nėra vertinami taip pat kaip kiti valstybiniai teatrai, todėl esą tenka visą laiką kovoti dėl lėšų ir įrodinėti, kad "Lėlė" jų verta.

"Lėlių teatras nėra "kralikų" inkubatorius. Tai jauni žmonės, kurie nori daryti teatrą. Tai yra teatras (...) Ir "Lėlės" teatras su menu nėra susipykęs", - sakė vienas žymiausių šalies lėlininkų, režisierius Vitalijus Mazūras.

Pasak teatro atstovų, su stereotipais kovojama, todėl repertuare atsiranda ir suaugusiems skirtų spektaklių, eksperimentuojama.

"Mes visko turime, šiandien yra 30 spektaklių, kas dieną galime suvaidinti po spektaklį, bet galime ir eksperimentuoti", - apie bandymus keisti sustabarėjusį požiūrį kalbėjo J.Marcinkevičius.

Iki Naujųjų metų teatras "Lėlė" ketina žiūrovams pristatyti tris premjeras.

Spalio pradžioje V.Mazūras žada pastatyti spektaklį "Jūratė ir Kastautas", kuriame neturėtų būti iš esmės remiamasi Maironio balade. Pasak kūrėjo, šiuo metu spektaklis, kuriamas pagal originalią pjesę, yra dar kūrybos procese, o juo norima analizuoti, kas buvo šie du herojai, iš kur jie atsirado, kas jų tėvai, taip pat spektaklio metu bus prieinama ir prie šiuolaikinių temų.

"Ta pjesė yra kaip laivas ant vandens plaukiojanti. Mes stengsimės ją statyti ne kaip pjesę, o kaip istoriją", - pasakojo režisierius. Jis pripažino, kad spektaklyje lėlių bus naudojama nedaug.

Lapkričio pabaigoje žiūrovams bus pristatytas Julijos Skuratovos ir Anos Ivanovos-Brašinskajos spektaklis "Metų laikai", kuris bus panašesnis į performansą, nei į tradicinį spektaklį, ir kuriame bus stengiamasi pasakoti apie gamtos kaitą, metų laikų cikliškumą.
Spektaklio priemonėmis taps animacija, aktorių plastika, įvairūs netradiciniai objektai - smėlis, vanduo, lapai.

Galiausiai lapkričio pabaigoje-gruodžio pradžioje žiūrovai turėtų pamatyti Kirilo Glušajevo režisuotą spektaklį "Įstabaus žmogaus gimimas" pagal ruso Andrejaus Slapovskio pjesę, kurios pagrindą sudaro negimusio kūdikio ir jo motinos dialogas.

"A.Slapovskis yra įdomus formos prasme. Jis įsileidžia jautrias, sentimentalias temas, bet ir išlaiko žaismą, chuliganiškumą", - kalbėjo K.Glušajevas.
Anot teatro atstovų, tai pirmas aštresnis spektaklis teatro repertuare, tačiau juo džiaugiamasi, nes režisierių susirado patys jaunieji teatro aktoriai.

Teatras "Lėlė" taip pat naujojo sezono metu ketina rengti paskaitas-diskusijas, per kurias bus kalbama apie lėlių teatrų problemas, dramaturgiją, tendencijas.
Rudenį lėlininkai su gastrolėmis ketina vykti į Lenkiją, Daniją ir Azerbaidžaną.


Šiame straipsnyje: lėlės teatras

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių