Teatralai išreiškė nepasitikėjimą A. Večerskiu

Lietuvos teatralai kreipėsi į prezidentę Dalią Grybauskaitę ir kultūros ministrą Arūną Gelūną dėl situacijos Lietuvos nacionaliniame dramos teatre (LNDT).

Laiške, kuriame pasirašė 5 režisieriai ir 8 teatrologai, teigiama, kad nors LNDT yra "įpareigotas siekti savo kūrybine veikla aukščiausiu meniniu lygiu pristatyti nacionalinės kūrybos laimėjimus", pastarieji metai rodo ką kita.

"Reprezentacinėje Lietuvos teatro scenoje diegiamas komercinio pobūdžio privataus teatro modelis, kuris prieštarauja teatro nuostatams. Teatro vadovo programinė veikla ir vieši pasisakymai nepateisina Nacionalinio dramos teatro vardo ir neigiamai veikia visą šalies teatro kultūrą", - teigiama laiške.

Jį pasirašė režisieriai Aidas Giniotis, Oskaras Koršunovas, Gytis Padegimas, Jonas Vaitkus ir Gintaras Varnas bei teatrologai Irena Aleksaitė, Elona Bajorinienė, Audronė Girdzijauskaitė, Vlada Kalpokaitė, Gražina Mareckaitė, Ramunė Marcinkevičiūtė, Rasa Vasinauskaitė bei Irena Veisaitė.

Režisierius Jonas Vaitkus BNS sakė laišką pasirašęs dėl to, kad nerimą kelia galima politikų įtaka konkursui į LNDT vadovo postą bei paties teatro, pasak menininko, komercinis repertuaras.

"Didžiausi nuogąstavimai yra dėl to, kad neskaidriai daromi konkursai, kad politinės partijos daro įtaką. Mano didžiausias noras yra tas, kad ministras atsilaikytų ir (aš noriu - BNS) pritarti jo norui atnaujinti, praskaidrinti tuos konkursus, kad tai būtų vieši dalykai, kad nebūtų iš anksto žinomi rezultatai, o eitų žmonės konkuruoti", - sakė J.Vaitkus.

Kreipimosi autorių teigimu, šiuo metu Kultūros ministerijos paskelbtam LNDT vadovo konkursui įtaką gali daryti politikai, siekdami, jog teatrui vadovauti liktų dabartinis generalinis direktorius Adolfas Večerskis.

"Tačiau mus pasiekia nerimą keliančios žinios apie politikų daromą įtaką kultūros ministrui siekiant padėti dabartiniam teatro vadovui išsaugoti postą ir šitaip paveikti konkurso rezultatus", - teigiama laiške.

Teatralai tvirtina norintys, kad šalies vadovė atkreiptų dėmesį į minėtojo konkurso eigą, o kultūros ministras sudarytų galimybę režisieriams ir kritikų atstovams dalyvauti konkurso procese.

Kultūros ministro atstovė spaudai Vaiva Gogelienė BNS patvirtino, kad laiškas buvo gautas ketvirtadienio rytą. Prezidentūros atstovė Daiva Ulbinaitė taip pat patvirtino, kad toks laiškas gautas ir su juo šiuo metu susipažįsta Švietimo, mokslo, kultūros ir nevyriausybinių organizacijų grupė.


Šiame straipsnyje: Adolfas Večerskis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių