Taryba stojo prieš elektrinės statybą Taikos prospekte, gresia teismai

Miesto valdantieji nubalsavo, kad būtų panaikintas liepą patvirtintas detalusis planas Taikos prospekte, kur planuota statyti naują elektrinę. Po tokio sprendimo savivaldybei nepavyks išvengti teismų.

„Nėra čia ką daugiau komentuoti. Dabar laukia teismai ir žalos atlyginimas. Teismas uždės areštą, ir šis sprendimas bus nieko vertas“, – po balsavimo piktinosi Vyriausybės atstovė Kauno apskrityje Rasa Noreikienė.

Už detaliojo plano atšaukimą balsavo 21 tarybos narys, 13 pasisakė prieš, 1 susilaikė.

Šių metų liepą taryba patvirtino Taikos prospekto 147 numeriu pažymėto sklypo detalųjų planą. Šioje vietoje „Kauno termofikacijos elektrinė“ (KTE), „Kauno elektrinė“ ir „Litgrid“ viliasi pradėti naujos koogeneracinės elektrinės statybas, tačiau ne viename Kauno miesto savivaldybės tarybos posėdyje nepavyko patvirtinti detaliojo sklypo plano. Tam labiausiai priešinosi konservatoriai, nors dar praėjusią kadenciją vienu metu aktyviai rėmė šios elektrinės statybą.

Klausimą tarybos nariams pristatinėjęs Urbanistikos skyriaus vedėjas Nerijus Valatkevičius tikino tik vykdęs politikų pavedimą, todėl ir parengęs tokį sprendimo projektą. „Savo nuomonės aš nereiškiu. Detalusis planas buvo patvirtintas teisingai, bet tokia yra 20 tarybos narių valia“, – aiškino N.Valatkevičius.

Jis siūlė pirmiau kreiptis į prokuratūrą, kuri išsiaiškintų, ar rengiant ir tvirtinant detalųjį planą būta pažeidimų. Jeigu pažeidimų buvo, pati prokuratūra kreiptųsi į teismą dėl detaliojo plano panaikinimo.

Kiti ant sprendimo projekto parašus dėję administracijos darbuotojai, išskyrus lietuvių kalbos specialistus, įspėjo apie galimas neigiamas tokio sprendimo pasekmes.

Pagal patvirtintą planą jau buvo išduotas leidimas griovimo darbams, tad savivaldybei greičiausiai teks atlyginti žalą ir visus su detaliojo plano atšaukimu susijusius nuostolius.

Klausimo dėl detaliojo plano Taikos prospekte panaikinimo iš anksto sudarytoje darbotvarkėje nebuvo. Jis buvo pasiūlytas įtraukti kaip papildomas, tačiau pažeidžiant tarybos veiklos reglamentą.

Dar posėdžio išvakarėse buvo pastebėta, kad papildomas klausimas gali būti įtraukiamas į tarybos darbotvarkę paskelbus tarybos sprendimo projektą ne vėliau kaip 24 valandos iki posėdžio. Sprendimo projektą tarybos nariai gavo tik prieš pat posėdį. Klausimo nesvarstė nei vienas komitetas, o po sprendimo projektu pasirašę administracijos vadovai ir darbuotojai įspėjo apie įvairius pažeidimus ir gresiančias pasekmes.

Kai kurie tarybos nariai pasigedo teisinių argumentų, kodėl reikia panaikinti detalųjį planą. Liberalų sąjūdžio frakcijos narys Simonas Kairys pastebėjo, kad sprendimo projektas atitinka tik raštvedybos ir lietuvių kalbos reikalavimus.

„Meras gali teikti papildomą klausimą nebūtinai laikantis 24 valandų iki posėdžio reikalavimo, juo labiau, kad į mane raštu kreipėsi 20 tarybos narių. Šis sprendimas reikalingas siekiant išvengti didesnių finansinių nuostolių“, – aiškino meras Andrius Kupčinskas.

Jis ne kartą yra tikinęs, kad detaliojo plano patvirtinimas suteikia teisę Rusijos bendrovei „Gazprom“ nevykdyti Kauno termofikacijos elektrinės pirkimo sutartyje numatytų įsipareigojimų investuoti 400 mln. litų. Kaip skelbiama, šiuo metu „Gazprom“ ketina elektrinę parduoti.

A.Kupčinsko poziciją palaikė ir liberalcentristas Arvydas Garbaravičius. „Tarybos nariai, kurie balsavo už detalųjį planą, buvo suklaidinti, kad ten bus vykdomos investicijos. Nėra jokio dokumento, patvirtinančio, kad ten bus investuojama. Mes rizikuojame 400 mln.litų“, – aiškino A.Garbaravičius.


Šiame straipsnyje: Kauno termofikacijos elektrinė

NAUJAUSI KOMENTARAI

LDDVP

LDDVP portretas
Lietuvos Demokratinė Darbo ir Vienybės partija skelbia, kad steigs nepriklausoma Kauno miesto žmonių taryba kad savivaldybės administracijos vadovai ir darbuotojai būtų įspėti apie vykdomus įvairius pažeidimus ir miestiečiams gresiančias pasekmes likti be elektros tiekimo

P.M.

P.M. portretas
Kodėl neatsižvelgta į buvusios valdžios teisėtus lūkesčius.......o gal tada jie patvirtino už dyką? Tuomet tvarka.

Vasilijus

Vasilijus portretas
Ir kaip nestos prieš, jei tai trukdo Garbaravičių šeimos verslui. KTE ketino gaminti ne tik šilumą, bet ir elektrą. O šią nišą užėmusi garsi Kauno šeimynėlė. Tarp konservatorių taip pat yra ne vienas veikėjas, susijęs su energetika. Taigi, visi sutartinai choru šaukia: muškim rusus, muškim Gazprom! O realiai, tai patys lenda rusams į sėdmenis, tik ne tiems, kurie valdo KTE, o jų konkurentams. Štai tokios šio sprendimo "paslaptys"
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių