Tamsiais žiemos vakarais Vilniuje švies visi dar veikiantys žibintai

Vilniaus miesto apšvietėjai tamsiuoju metų laiku sostinę žada apšviesti visais esamais žibintais.

Bendrovės „Vilniaus gatvių apšvietimo elektros tinklai“ direktorius Juozas Bautkevičius teigė, kad sostinėje yra 620 automatizuotų elektros maitinimo punktų, kurie įsijungia ir išsijungia pagal apšvietimo lygį. „Kai šviesa gatvėje pasiekia 5 liksus, apšvietimas įjungiamas. O nukritus žemiau – išjungiamas. Todėl galite pastebėti, kad Vilniaus rytinėje dalyje rytais šviesa išjungiama anksčiau, o vakaruose – dar dega“, - aiškino įmonės vadovas.

Dar prieš porą metų dėl sostinės savivaldybės įsiskolinimų vakarais buvo uždegami kas antras, vėliau du iš trijų žibintų. Tačiau J. Bautkevičius pasakojo, kad nuo šių metų pradžios užžiebiamos visos gatvėse esančios lemputės. „Dabar skolų nebėra, todėl miestas apšviečiamas visu pajėgumu“, - tvirtino pašnekovas.

Tačiau gyventojai pastebi, kad ir šiemet Vilniuje ne visos gatvės ir keliai pakankamai apšviesti, o naudojamos lempos – pasenusios ir dvelkia sovietmečiu.

Šią savaitę savivaldybėje lankėsi italų įmonės „Gemmo“ atstovai, turintys patirties apšviečiant Italijos miestus, tačiau svečiai kol kas nieko konkretaus Vilniui nepažadėjo.

„Kol kas nieko konkrečiai Vilniui nepasiūlėme. Reikia apvažiuoti miestą, aplankyti gatves, surinkti informaciją ir tik tada galėsime nustatyti visas sostinės apšvietimo problemas, - kalbėjo įmonės direktoriaus pavaduotojas A.Bevilacqua. – Savivaldybės darbuotojams tik pasiūlėme keletą galimų sprendimų apšvietimo efektyvumui didinti, kurie yra susiję su lempų pakeitimu.“

Italas pasakojo, kad kol kas jiems žinoma problema yra lempų senumas, kurias pakeitus būtų galima pasiekti energijos sutaupymo. Tarp užsienio svečių išsakytų idėjų buvo akcentuojama ir „meniškas“ centre esančių istorinių pastatų bei objektų apšvietimas.

Išklausęs svečių iš Italijos prezentacijos, vicemeras Romas Adomavičius pristatė sostinės planus reorganizuoti miesto gatvių apšvietimo tinką ir pakeisti turimus šviestuvus į LED technologijų šviestuvus. Anot jo, miesto apšvietimą planuojama keisti ne atskirose miesto dalyse, bet visame mieste.

„Žinoma, centre situacija su apšvietimu yra geresnė, bet naujo apšvietimo reikia visam miestui“, - tvirtino R.Adomavičius. Tačiau jis negalėjo pasakyti, kada bus pradėtas gerinti apšvietimas sostinėje.

„Vilniaus gatvių apšvietimo elektros tinklų“ direktorius J. Bautkevičius pritarė teiginiui, kad sostinės apšvietimo įrengimai yra beveik visiškai nusidėvėję, tačiau tuo pat metu teigė, kad miesto apšvietimo problemas reikėtų spręsti ne nuo lempų keitimo, o automatizuojant jų stebėjimą bei pasirūpinant elektros energijos taupymu.

Pašnekovo duomenimis, vienos dienos gatvių ir pastatų apšvietimas sostinėje vidutiniškai kainuoja apie 35 600 litų (13 mln. litų per metus). Liepos mėnesį šviesa mieste dega apie 5 valandas, gruodį – vidutiniškai 17 valandų.

Paklaustas, kuriose Vilniaus vietose sostinės gatvės ir kiemai yra prasčiausiai apšviesti, J.Bautkevičius aiškino: „Kiekviena gatvė pakliūna į tam tikrą kategoriją. Juk maža gatvelė Justiniškėse neturi būti taip pat ryškiai apšviesta, kaip Gedimino prospektas. Stengiamės užtikrinti, kad gatvių apšvietimas atitiktų gatvės kategorijos reikalavimus“.

Gatvių kategorijos, pagal kurias sprendžiamas reikalingas šviesos kiekis, yra nustatomos atsižvelgiant į transporto, pėsčiųjų srautą, gatvėje esančius pastatus ir jų svarbumą.

Europos krepšinio čempionato dekoracijos

Nors Europos krepšinio čempionatas jau seniai apleido sostinę, Gedimino prospekte vakarais vis dar galima matyti sostinės centrinę gatvę apšviečiančias dekoracijas. Vilniaus miesto savivaldybės atstovė spaudai Daiva Savickienė tikino, kad Europos krepšinio čempionatui užkabintos dekoracijos daugiau energijos nenaudos ir gatvės nebeapšvietinės. „Neuždegtos dekoracijos dar kabės iki Kalėdų. Jos bus pakeistos ruošiant žiemos švenčių papuošimus. Taip stengiamasi sutaupyti lėšų“, - kalbėjo sostinės savivaldybės darbuotoja.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gyventojas

Gyventojas portretas
"Tačiau gyventojai pastebi, kad ir šiemet Vilniuje ne visos gatvės ir keliai pakankamai apšviesti, o naudojamos lempos – pasenusios ir dvelkia sovietmečiu." Tai "pastebi" ne gyventojai, o suinteresuoti asmenys siekiantys, kad gyventojai taip pradėtų galvoti ir suprastų kaip reikia LED technologijų:)

gd

gd portretas
Dar viena Zuoko afera stumiama. Šviesos diodai visiškai neduoda energijos taupymo, lyginant su natrio lempomis. Tai naujausi Vilniaus universiteto mokslininkų atlikti tyrimai šią vasarą Saulėtekyje įrengtame poligone. O šviesos diodų šviestuvų kaina didesnė nei įprastų šviestuvų su lempomis. Be to visiškai neaiškus jų ilgaamžiškumas mūsų klimato sąlygomis. Italija ne Lietuva, ten nėra tokio temperatūrų svyravimo ir drėgmės, gatvės nebarstomos druskos tirpalu, kurio purslai intensyvaus eismo gatvėse pakyla ir iki lempų. Nespecialistų dėmesiui - Vilniuje nėra nei vieno tarybinio šviestuvo. Visi apie 2000 buvo pakeisti. Jei kur ir išlikę, tai priklauso įmonėms ar įstaigoms, bet ne miestui.

gd

gd portretas
Šviesos diodai visiškai neduoda energijos taupymo, lyginant su natrio lempomis. Tai naujausi Vilniaus universiteto mokslininkų atlikti tyrimai šią vasarą Saulėtekyje įrengtame poligone. Buvo tirti rimtų gamintojų, o ne kiniečių šviestuva su vienos iš vedančių pasaulio kompanijų šviesos diodais. Tačiau net ir kinietiškų šviestuvų su diodais kaina didesnė už įprastų šviestuvų, o apie kokybę geriau patylėti, nes po 1-2 metų gali visas Vilnius skendėti tamsoje...
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių