Šv.Kotrynos bažnyčioje – „Serenadų naktis“

Šv.Kotrynos bažnyčioje kitą trečiadienį rengiama „Serenadų naktis“. Renginys prasidės vėlyvą vakarą – 22 val.

„Klausantis muzikos, svarbi aplinka – jei viskas, ką matysi, bus pilka dėmė ant sienos, net ir labai geros dainos gali prarasti savo jėgą, išblukti lyg paveikslas. O gera atmosfera pakeičia muziką, atskleidžia dar nematytas jos gelmes“, - išplatintame pranešime teigia organizatoriai.

„Jau vien pavadinime slypi užuomina, jog muzika skambės tamsiu paros metu, nes serenada ir naktis - lyg brolis ir sesuo: dažnas išgirdęs šį žodį, mintyse įsivaizduoja senovinę pilį, kurioje mergelė laukia savo išrinktojo, o šis po langais traukia savo meilės giesmę, šviečiant mėnuliui bei stebint žvaigždėms. Tačiau, bėgant laikui, šis žanras patyrė daugybę transformacijų ir dabar dažniausiai skamba kaip atskiras instrumentinis kūrinys, išlaikantis romantinę nuotaiką“, - teigia rengėjai.

Maestro Donatas Katkus ir Šv. Kristoforo kamerinis orkestras – ne naujokai muzikos pasaulyje. Ilgametė jų patirtis ir išprusimas garantuoja, kad šiam vakarui parinkta muzika bus ypatinga, o jos atlikimas – nepriekaištingas.

Piotras Čaikovskis daugeliui žinomas kaip "Spragtuko" ir "Gulbių ežero" autorius, tačiau šio genijaus kūrybos rėmai – platūs. Rusijos romantikas kūrė serenadas, kurioms būdingas ne tik universalus jausmingumas, svaja, bet ir rusiškas ilgesys, nostalgija, didingumas. Antonino Leopoldo Dvoržako vardas pasaulyje tikriausiai minimas rečiau, nei P. Čaikovskio, tačiau šio čekų romantiko muzika savo skambesiu nenusileidžia rusų kompozitoriaus kūrybai.

Įkvėptas gimtosios Bohemijos, A. Dvoržakas kūrė muziką, artimą paprastiems žmonėms, o jo serenadas išskirtinėmis paverčia liaudies muzikos motyvai. Rimtoji muzika, supinta su folkloru gali skambėti keistai, tačiau šis derinys pelnė pripažinimą bei vietą muzikos mylėtojų širdyse, o jos savitumas pavertė ją išskirtiniu patiekalu muzikos gurmanams.

„Šių dviejų, labai skirtingų, tačiau kartu nuostabių kompozitorių serenados, atliekamos ne nakties metu, o pačioje naktyje – ar bereikia sakyti, kad kito tokio išskirtinio koncerto gali tekti laukti dar keletą vasarų?“, - sako renginio organizatoriai.


Šiame straipsnyje: serenadų naktis

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių