Šv.Jonų bažnyčioje karaliaus vargonų muzika

Šeštadienį 18 val. atstatymo dešimtmečio (2000–2010) sukaktį minintys VU Šv. Jonų bažnyčios vargonai klausytojus pakvies į kompozitoriaus Roberto Šumano 200-osioms gimimo metinėms skirtą koncertą.

Kompozitoriaus vargoninius ir vokalinius kūrinius atliks sopranas Aušra Liutkutė ir vargonininkas Bernardas Vasiliauskas.

Koncerte skambės R. Šumano vokaliniai kūriniai „Liederkreis“ („Dainų ratelis“), op. 127 ir Widmung („Dedikacija“), op. 25, Nr.1, bei Studien, op. 56 (5 kanonai) ir Skizzen, op. 58 (4 eskizai) vargonams.

Anot B. Vasiliausko, ciklai „Skizzen” ir „Studien” Lietuvoje dar nebuvo atlikti (išskyrus vieną kitą pjesę). „Tai kompozitoriaus duoklė tuo metu madingam pedaliniam fortepijonui (Pedalflügel). Šie kūriniai pasirodė 1845 metais, kurie laikomi brandžiu ir produktyviu laiku kompozitoriaus gyvenime,“ – pasakojo vargonininkas.

Pasak atlikėjo, tuo metu jau buvo nuskambėję R. Šumano nemirtingi fortepijoniniai ciklai „Karnavalas”, „Simfoniniai etiudai”, fortepijoninis koncertas a-moll ir kt. „Beje, tuo laiku pasirodė ir pirmieji lemtingos ligos požymiai, bet kompozitorius stebino naujų kūrinių gausa. To laikotarpio Šumano muzika yra tarsi priešprieša tuščiam ir beprasmiui virtuoziškumui, iškeliamas emocionalusis pradas,“ – dėstė B.Vasiliauskas.

„Nors Šumano vokalinis ciklas „Dainų ratelis” sukurtas balsui ir fortepijonui, bet bandysiu akomponuoti vargonais. Taip rizikuoti mane paskatino neseniai girdėtas ir įtikinamai skambėjęs vokalinis ciklas „Moters meilė ir gyvenimas”, kurį atliko O.Kolobovaitė, o „fortepijono” partiją – Vilniaus kvartetas“, – mintimis dalinosi atlikėjas.

Sopranas Aušra Liutkutė 2002 m. LMTA įgijo menų licenciato laipsnį. Dalyvavo Christine Deutekom, Henk Smith (Olandija), Ralf Dioring (Vokietija) ir Lilian Sukis (Austrija) meistriškumo kursuose. 1991 m. laimėjo antrąją vietą pirmajame respublikiniame B. Grincevičiūtės dainininkių konkurse. 2000 m. tapo V.Jonušaitės-Zaunienės konkurso laureate. 2003 ir 2005 m. tarptautiniame studentų koncertmeisterių konkurse apdovanota diplomu. 2004 m. jai įteikta LNOBT fondo stipendija. Nuo 2002 m. yra LMTA dainavimo katedros dėstytoja.

Vargonininkas Bernardas Vasiliauskas yra vienas garsiausių Lietuvos muzikų, kurio solinė ir ansamblinė veikla jau keturis dešimtmečius yra susijusi su daugeliu šalies orkestrų, chorų ir solistų. Jo koncertinė geografija driekiasi per daugelį Europos šalių. Vargonininkas 1968 metais vykusiame M. K. Čiurlionio pianistų ir vargonininkų konkurse laimėjo pimąją premiją. B. Vasiliauskas yra pirmasis daugelio lietuvių kompozitorių kūrinių atlikėjas. Vargonininkas dalyvavo įrašant 15 plokštelių ir 12 kompaktinių diskų. Nuo 1989 m. vargonuoja Vilniaus arkikatedroje.

Šis renginys priklauso VU Kultūros centro organizuojamiems koncertams „Muzikos valanda Vilniaus universiteto Šv. Jonų bažnyčioje“. Dalis šių koncertų yra skirti VU Šv. Jonų bažnyčios vargonų atstatymo 10-mečio (2000-2010) sukakčiai paminėti. Ciklo organizatoriai siekia supažindinti klausytojus su didžiausiais Lietuvos vargonais, atskleisti šio instrumento grožį ir itin plačias galimybes.

Bilietai parduodami prieš koncertą renginio vietoje. Bilieto kaina – 15 Lt; moksleiviams, studentams, neįgaliesiems ir senjorams su pažymėjimais – 10 Lt.


Šiame straipsnyje: šv.jonų bažnyčiavargonai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių