Šventojoje sulaikytas lašišų brakonierius

Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) pareigūnams įkliuvo brakonierius, tinklais gaudęs lašišas. Šiuo metu šias žuvis žvejoti yra draudžiama.

Ketvirtadienį vėlai vakare Pakrančių apsaugos rinktinės Palangos užkardos pasieniečiai vaizdo stebėjimo sistema Šventosios upėje užfiksavo guminę valtį. Joje buvę du asmenys iš vandens traukę tinklą.

Į įvykio vietą nedelsiant išskubėjęs VSAT pareigūnų ekipažas valtį aptiko prie kranto. Čia pat sulaikytas ir vienas vyras. Kartu su juo buvęs asmuo, manoma, pasinaudojo tamsa ir pasislėpė.

Paaiškėjo, kad upės pakrantėje sučiuptas ir antrankiais surakintas vyras yra 28 metų vilnietis, laikinai gyvenantis Šventojoje.

Čia pat, ant kranto, rasta brakonierių valtis, irklai, tinklas ir laimikis – nelegaliai sužvejota lašiša. Šiuo metu gaudyti šias žuvis uždrausta, nes jos plaukia į nerštavietes.

Palangos užkardos pasieniečiai brakonieriui surašė administracinės teisės pažeidimo protokolą dėl mėgėjiškos žūklės taisyklių pažeidimo. Surinkta bylos medžiaga bus perduota nagrinėti Palangos aplinkos apsaugos agentūros darbuotojams.

Vyrui gresia ne tik bauda už nelegalų žvejybos būdą, bet administracinė atsakomybė už gamtai padarytą žalą. Po apklausos brakonierius paleistas.

Šiuo metu šalyje aplinkosaugininkai ir jiems talkinančios teisėsaugos institucijos vykdo akciją „Lašiša 2010“.

Akcijos, kurioje aktyviai dalyvauja ir pasieniečiai, metu pareigūnai budi prie vandens telkinių, kuriuose vyksta intensyviausia lašišų ir šlakių migracija – Baltijos jūros priekrantėje, Kuršių mariose, Nemune bei jo deltos regione. Taip pat stebimos vietovės, kuriose minėtų rūšių žuvys įsirengia savo nerštavietes. Tai – Neries, Žeimenos, Meros, Vilnelės, Šventosios ir Siesarties upės.

Čia yra sustiprinta verslinės, mėgėjiškos bei specialiosios žvejybos kontrolė, stabdomos ir tikrinamos asmenų transporto priemonės, teikiama prevencinio pobūdžio informacija vietiniams gyventojams ir reidų metu tikrinamiems asmenims.


Šiame straipsnyje: brakonieriai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių