Šventėje „Tau, Vilniau!“ pasirodys per 30 neįgaliųjų meno kolektyvų

Šį sekmadienį vyksianti tradicinė šventė „Tau, Vilniau!” – respublikinė neįgaliųjų darbų paroda – mugė ir koncertas – suburs apie 2 tūkst. dalyvių.

Iš jų – per 1,5 tūkst. žmonių su negalia iš daugiau kaip šimto neįgaliųjų organizacijų, tarnybų. Koncertuose pasirodys virš 30 neįgaliųjų meno saviveiklos kolektyvų, kurie paruošė muzikos, šokio, pantomimos, teatro, imituojamosios dainos ir kitus pasirodymus.

Šventę atidarys ir uždarys Lietuvos specialiosios kūrybos draugijos „Guboja“ neįgaliųjų nacionalinis „Spalvų muzikos“ orkestras.

 

Menas ir amatai – iš visos Lietuvos

Pagrindinėje šventės scenoje koncertuos 18 geriausių neįgaliųjų meno saviveiklos kolektyvų, o koncerte „Sveiki gyvi, sveteliai“, kviečiančiame į šventę jau nuo 11 val., pasirodys 26 kolektyvai iš Vilniaus, Kauno, Jonavos, Tauragės, Radviliškio, Molėtų, Pakruojo, Vilkaviškio, Utenos, Ukmergės, Ignalinos, Panevėžio ir kitų miestų. Kolektyvai atliks muzikos, šokio, pantomimos, teatro, imituojamosios dainos ir kitus pasirodymus.

Visos socialinės apsaugos ir darbo ministro Donato Jankausko iniciatyva po pertraukos atgimusios šventės metu vyksiančioje parodoje – mugėje iš visos Lietuvos atvykę renginio dalyviai eksponuos bei pardavinės savo gamybos keramikos, medžio, tekstilės, floristikos, tapybos darbus.

„Man labai malonu, kad šventė „Tau, Vilniau!“ vėl vyksta – ji draugėn suburia sveikuosius ir negalią turinčiuosius, leidžia visiems artimiau pabendrauti bei pasidžiaugti pastarųjų meniniais pasiekimais. Kviečiu visus vilniečius ir miesto svečius sekmadienį ateiti į šventę bei puikiai kartu praleisti laiką“, – sako ministras D. Jankauskas.

Per meną – į bendruomenę

Lietuvoje aktyviai veikia įvairiausių žanrų neįgaliųjų meno kolektyvai – muzikos, dramos, šokio, pantomimos, literatūros ir kiti. Kiekviena nevyriausybinė organizacija turi tradicinius savo kultūros renginius.

Pavyzdžiui, Lietuvos specialiosios kūrybos draugija „Guboja“ nuo 2005 metų organizuoja respublikinį jaunų neįgaliųjų muzikos atlikėjų konkursą–festivalį „Perliukai“, kuriame savo talentus pristato neįgalieji iš visos Lietuvos, o Alytuje jau 9 metus vyksta tarptautinis teatro festivalis „Džiaugsmo ašara“. Neseniai susikūrė ir veikia Naujasis teatras, kuriame vaidina negalią turintieji ir sveikieji.

„Menas, kūryba – universali kalba, puiki pažinimo ir bendravimo forma, padedanti neįgaliesiems ir jų šeimos nariams pasijusti lygiaverčiais visuomenės nariais. Per neformalų ugdymą, meninę veiklą, sudaromos visavertės ugdymo galimybės neįgaliesiems, padedama jiems greičiau integruotis į bendruomenę. Mūsų požiūriu, dalyvavimas meninėje, kūrybinėje veikloje – tai ir meno terapija, savarankiško gyvenimo įgūdžių ugdymas, akiračio plėtimas, socialinių–pilietinių įgūdžių ugdymas“ – pasakoja „Gubojos“ pirmininkė Viktorija Vitaitė.

„Spalvų muzikos“ orkestras – unikalus Europoje

Šventėje pasirodysiantis Lietuvos specialiosios kūrybos draugijos „Guboja“ neįgaliųjų nacionalinis „Spalvų muzikos“ orkestras gyvuoja jau 13 metus. Anot jo meno vadovo Romualdo Brūzgos, galima drąsiai sakyti, kad muzikavimas orkestre – gyvenimo būdas, kuris padeda neįgaliesiems iš įvairių miestų bendrauti, keliauti, pažinti pasaulį, tobulėti, ugdyti muzikinius gabumus. Tai – bendras muzikavo džiaugsmas, bendradarbiavimas su muzikos profesionalais, likimo draugais iš užsienio.

„Jungtinių repeticijų kolektyvo nariai tikrai laukia. Jie supranta, kad be jų nebus Jūros šventės, Alytaus miesto dienos, kelionių į Olandiją, Belgiją, kitų renginių. Galime pelnytai didžiuotis, kad tokio kolektyvo bent jau Europoje tikrai nėra“, – pasakoja R. Brūzga.

Pasak kolektyvo meno vadovo, sekmadienio koncertas yra svarbus kolektyvo veiklai. Tai tarsi ataskaita visuomenei – juk šventėje dalyvaus neįgalieji iš įvairių miestų bei miestelių. Orkestras, kuriame groja įvairių negalių žmonės iš įvairių miestų, tampa tarsi simboliu, kad neįgalieji ir sveikieji gali gyventi ir kurti kartu. Šią mintį padeda įgyvendinti „Spalvų muzikos“ orkestras, parengęs specialią programą kartu su profesionaliu diksilendu ,,Sweetband“.

„Mūsų kolektyvui tenka didelė garbė ir atsakomybė atidaryti ir uždaryti renginį. Kiekvienas koncertas yra šventė jos dalyviams. Visi orkestro nariai labai laukia pasirodymo Katedros aikštėje ir jam intensyviai ruošiasi“, – sako R. Brūzga.

Šventę „Tau, Vilniau!“ globoja Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM), o organizuoja Lietuvos specialiosios kūrybos draugija „Guboja“ padedant Neįgaliųjų reikalų departamentui prie SADM. Visi vilniečiai ir miesto svečiai kviečiami rugsėjo 4 d. į Katedros aikštėje nuo 11 iki 16 val.


Šiame straipsnyje: Gubojatau Vilniaušventė

NAUJAUSI KOMENTARAI

karoliniskes

karoliniskes portretas
Sveiki vilnieciai! Radau labai gera puslapiuka – manokaroliniskes.lt – visa reikalinga informacija, naujienos, forumai karoliniskiu mikrorajono gyventojams, uzeikit!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių