Svarbiausi 2008-ųjų įvykiai Vilniuje

Didelių darbų pradžia. Taip galima pavadinti besibaigiančius 2008 metus, kurie Vilniui buvo svarbūs ne tik besiruošiant  „Vilniaus – Europos kultūros sostinės 2009“ (VEKS) renginiams. Šiais metais sostinėje baigti kelerius metus trukę projektai, atgijo bendruomeninis gyvenimas, pradėta įgyventi šimtmetį brandinta Tautos namų idėja.

2008-ieji vilniečiams įsimins ne tik kultūrinio gyvenimo mieste atgimimu, ekologiškų ir bendruomeninių idėjų įgyvendinimu. Besibaigiantys metai pažymėti ir netektimis, interesų konfliktais ar korupcijos skandalais.

Vilniausdiena.lt skaitytojams primena svarbiausius metų įvykius.

Naujoji šviesoforų sistema


Daug kalbų ir abejonių sukėlęs šviesoforų keitimo projektas, sostinės vairuotojams turėjęs sudaryti sąlygas pagrindinėmis gatvėmis važiuoti „žaliuoju koridoriumi“, vis dar bandymų stadijoje. Nors jau šį rudenį turėjusi pradėti veikti sistema vairuotojus džiugins tik kitais, 2009-aisiais metais, padaryta nemažai.

Diegiant šviesoforinio reguliavimo ir valdymo sistemą Vilniuje rekonstruotos net 208 sankryžos ir naujai įrengtos 46.

Vilniuje diegiama sistema susideda ne tik iš šviesoforų. Įgyvendinus šį projektą bus įrengta 51 vaizdo stebėjimo kamera  22-ose sankryžose, 12 greičio matuoklių ir raudonos šviesos detektavimo radarų. Jau dabar Vilniuje yra įrengta 13 vairuotojų informacinių švieslenčių: devynios mažos ir keturios didelės.

Vilniaus pietinis aplinkkelis

Lapkričio mėnesį Vilniuje buvo baigtas didžiausias Lietuvos transporto investicinis projektas -  Vilniaus pietinis aplinkkelis. Projektas turėtų sumažinti transporto srautus miesto centre ir integruoti sostinės transporto sistemą į transeuropinį kelių tinklą.

Specialistų vadinamas amžiaus projektu Pietinis aplinkkelis baigtas statyti per 30 mėnesių. Bendra projekto vertė – 267,6 mln. litų.

Gedimino prospekto rekonstrukcija

Šešerius metus trukęs Gedimino prospekto remontas baigtas 2008-ųjų lapkritį. Nuo 2002-ųjų trimis etapais trukęs projektas, kurį finansavo Vilniaus miesto savivaldybė ir Vyriausybė, kainavo apie 100 mln. litų.

Pakeistas ne tik grindinys. Senosios pagrindinės miesto gatvės liepos iškirstos, pasodinta jaunų medelių, atnaujinti suoleliai, pastatyti penki laikrodžiai, įrengtos požeminės mašinų stovėjimo aikštelės.

Užupio turgus ir bendruomeninės iniciatyvos

Užupio bendruomenės narių iniciatyva birželio mėnesį Tymo kvartalo paviljonuose atsidarė Užupio ekologiškų kultūrų turgus, kuriame kiekvieną ketvirtadienį netrūksta ne tik ekologiškų produktų, bet ir įvairių pramogų.

Visą miestą sužavėjusi idėja, per pusę metų susilaukė pasekėjų. Užupio bendruomenės iniciatyvos gruodį buvo perkeltos į Pilaitę, o miesto valdžia dar šiais metais pradėjo skatinti mobiliuosius ūkininkų turgelius.

VEKS

Bene svarbiausio Vilniaus miestui projekto „Vilnius - Europos kultūros sostinė“ (VEKS) likimas, besibaigiant 2008 metams taip pat miglotas.

Jau Naujųjų metų naktį startuosiantys VEKS renginiai gali ir neįvykti. Gruodį VEKS direktorė Elona Bajorinienė pareiškė, kad sumažinus finansavimą VEKS programai, projekto gali ir nebūti.

Direktorės teigimu, jei Seimas pritartų Vyriausybės siūlomam projektui kitais metais VEKS skirti 20 mln. vietoj žadėtų 40 mln. litų, kitąmet tarptautinis projektas gali neįvykti.
Ne vieną skandalą šiais metais pergyvenęs projektas 2009-aisiais gali išsirinkti ir naują tarybą, kurios reikalingumu suabejojo miesto valdžia ir naujasis kultūros ministras Remigijus Vilkaitis. Dabartinis tarybos pirmininkas Artūras Zuokas neatmeta galimybės atsistatydinti pačiai tarybai. Anot jo, tuomet būtų konstatuotas Vilniaus nepasirengimas būti Europos kultūros sostine.
Tautos namų idėja

Šimtmetį brandinta Tautos namų idėja šiais metais įgavo realų pavidalą. Paaiškėjus Tautos namų projekto nugalėtojui, buvo apsispręsta buvusių Profsąjungų rūmų statinį nugriauti ir pakeisti visiškai nauju. Tiesa, specialistai vis dar dvejoja dėl nugalėtojų sumanymo apjuosti pastatą „užuolaida“, o  sostinės meras – pačios idėjos tikrumu.

Koncertai

Nors didieji VEKS renginiai prasidės tik 2009-aisiais, jau ir šiais metais sotinėje netrūko gerų koncertų.

Vilniečiai ir miesto svečiai galėjo grožėtis ekstravagantiškąja Bjork, nesenstančiais R.E.M, australe Avril Lavigne, Lenny Kravitzu ar Bob Dealanu. Savo pasirodymus čia surengė Jean Michel Jarre, Katie Melua, lenegndiniai „The Scorpions" ir „Whitesnake".

Savivaldybės korupcijos skandalas

Balandį Vilnių sudrebino korupcijos skandalas miesto savivaldybėje. Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnai atliko kratas trijų Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narių darbo ir gyvenamosiose vietose.

Kyšininkavimu įtariamiesiems valdančiosios frakcijos Tvarka ir teisingumas nariams bei savivaldybės valdininkui Gintarui Kazakui, šių metų pradžioje išstojusiam iš liberaldemokratų frakcijos, gresia baudžiamoji atsakomybė.

Įtariama, kad Vilniaus miesto savivaldybės tarybos nariai padarė nusikalstamas veikas valstybės tarnybai ir viešiesiems interesams, Vilniaus savivaldybės taryboje priimdami sprendimus.

Pradėtą ikiteisminį tyrimą STT pavyko baigti dar šiais metais. E.Lementausko byla teismą pasiekė lapkritį. G.Kazako ir A. Butkevičiaus tyrimai ant teisėjų stalo atsidūrė Kalėdų išvakarėse.

Nebaigti statybų projektai

Beveik prieš dvidešimt metų pradėto ir nebaigto statyti stadiono Šeškinėje prieigose statybų pabaigos šiais metais sulaukti nepavyko.

Dar 2007-aisiais, pasirašant statybų atnaujinimo sutartį, Nacionalinį stadioną tikėtasi baigti iki 2009 metų. Jame turėjo vykti šventiniai „Vilniaus – Europos kultūros sostinės 2009“ ir Lietuvos vardo tūkstantmečio minėjimo renginiai.

Kol kas neaišku ir dėl Valdovų rūmų statybų pabaigos bei Lukiškių aikštės rekonstrukcijos.

Netektys

Šiais metais Lietuva neteko daug iškilių vilniečių.

Vasarį visą Lietuvą sukretė netikėta 59 metų estrados daininkės Janinos Miščiukaitės mirtis, nepraėjus mėnesiui - maestro Vytauto Kernagio netektis.

Birželį užgeso 52 metų dainininko Alvydo Lukoševičiaus-Obuolio gyvybė.

Paskutinį metų mėnesį, eidamas 79-uosius metus, mirė rašytojas Vytautas Petkevičius. Po kelių dienų netekome poeto, eseisto, vertėjo, Nacionalinės kultūros premijos laureato Sigito Gedos.


Šiame straipsnyje: 2008,vilnius

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių