Šv. Jonų bažnyčios skliautus užpildys norvegiška muzika

Vienas geriausių chorinės muzikos atlikėjų Europoje – Nidaros katedros berniukų choras – ir norvegų smuiko virtuozas Arve Tellefsenas penktadienį koncertuos Vilniuje.

Visiems atvirą pasaulinio masto žvaigždžių koncertą Šv. Jonų bažnyčioje Lietuvos žmonėms dovanoja renginių ciklo „Norvegijos dienos Lietuvoje 2010“ organizatoriai.

„Mes labai džiaugiamės, kad į Lietuvą atvyksta garsiausi klasikinės norvegiškos muzikos atlikėjai. Kultūros mylėtojams Lietuvoje kalėdinis Nidaros katedros berniukų choro ir A.Tellefseno koncertas turėtų tapti vienu įdomiausiu „Norvegijos dienų Lietuvoje 2010“ renginiu.“, - sako Norvegijos ambasadorius Lietuvoje Steinaras Gilas.     

Iš visų berniukų chorų Nidaros katedros berniukų chorą išskiria jo 900 metų istorija. XI amžiaus pabaigoje norvegų ir anglų mūrininkai Trondheime pastatė Kristaus bažnyčią, kuri ilgainiui tapo Nidaros katedra. Nuo pat pirmųjų bažnyčios gyvavimo dienų čia buvo pradėtas puoselėti chorinis giedojimas. Gilias istorines tradicijas turintis Nidaros katedros berniukų choras reprezentuoja Norvegiją visame pasaulyje. Vienu geriausiu Europoje tituluojamas berniukų choras yra gerai pažįstamas ir chorinės muzikos gerbėjams, gyvenantiems už Atlanto.

„Nidaros katedros berniukų choras yra labai populiarus Norvegijoje. Choro koncertus dažnai transliuoja patys geriausi televizijos kanalai ir radijo stotys. Unikali choro narių giedojimo maniera pakeri tūkstančius žmonių“, – sako Norvegijos ambasadorius Lietuvoje.

Kartu su choro nariais Šv. Jonų bažnyčioje pasirodysiantis 73 metų smuikininkas A.Tellefsenas yra dažnas svečias geriausiose Europos koncertų salėse. 33 albumus įrašęs smuikininkas Norvegijoje yra vertinamas ne vien dėl genialiai atliekamų norvegiškos muzikos klasikos kūrinių, bet ir dėl savo nuoširdumo ir energijos. Jis koncertavo su garsiausiais Europos orkestrais ir dirigentais, įsteigė Oslo kamerinės muzikos festivalį. Iš A.Tellefseno smuiko griežimo paslapčių sėmėsi 2009 metų „Eurovizijos“ nugalėtojas Aleksandras Rybakas.

„Smuiko virtuozas A.Tellefsenas nepriekaištingai atlieka norvegiškos klasikinės muzikos klasiko Edvardo Griego kūrinius. Be to, jis itin vertinamas už tai, kad nuolatos propaguoja klasikinę muziką per radijo ir televizijos laidas“, – teigia S.Gilas.

Penktadienį, 18:00 Šv. Jonų bažnyčioje įvyksiantis kalėdinis Nidaros katedros berniukų choro ir smuikininko A. Tellefseno koncertas yra vienas iš „Norvegijos dienos Lietuvoje 2010“ renginių, kurių tikslas – supažindinti su norvegų kultūra, Norvegijos skiriama finansine parama įvairioms iniciatyvoms Lietuvoje įgyvendinti bei Norvegijos verslininkų indėliu į Lietuvos ekonomikos stiprinimą.


Šiame straipsnyje: šv.jonų bažnyčia

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių