Sutvarkyti Neries regioninio parko piliakalniai

Netoli Vilniaus esantis Neries regioninis parkas šį rudenį turi kuo pradžiuginti gamtos mylėtojus, nes iš naujo atgimę Bradeliškių ir Buivydų piliakalniai jau tapo parko lankytojų traukos objektu. Sutvarkyta piliakalnių aplinka, nuo jų viršaus atsiverianti puiki miškingo kraštovaizdžio panorama, apačioje almantis Dūkštos upelis – visa tai gali užburti kiekvieną čia apsilankiusį, infomuojama pranešime spaudai.

2011 metų rudenį buvo užbaigti daugiau nei metus trukę Bradeliškių ir Buivydų piliakalnių tvarkymo darbai, dalinai finansuoti ES struktūrinių fondų lėšomis. Piliakalnių šlaitai buvo sutvirtinti, juose vykusi erozija - sustabdyta. O siekiant pritraukti lankytojus, įrengti puikūs pėsčiųjų takeliai, terasuoti takai, mediniai laiptai.

Kaip pasakojo Neries regioninio parko direktorė Audronė Žičkutė, ypač ryškūs pokyčiai įvyko Buivydų piliakalnio teritorijoje. Pašalinus vaizdą gožusius medžius, nuo jo atsivėrė puikūs panoraminiai vaizdai tiek į Bradeliškių piliakalnį, tiek į link Neries besidriekiantį Dūkštos slėnį, primenantį kanjoną. Lankytojai jau spėjo pamėgti Buivydų piliakalnio šiaurinėje dalyje virš aukšto šlaito įrengtą apžvalgos aikštelę. Atsisėdus ant patogiai įrengtų suoliukų, norisi pasižvalgyti aplinkui. Iš čia matosi spalvingas Dūkštos slėnio miškų peizažas, apačioje garmantis nuotaikingas upelis, ties buvusia vandens malūno užtvanka atsivėrusi atodanga.

„Ankščiau lankytojams galėdavome parodyti tik mišku apaugusį šlaitą ir bandyti įtikinti, jog ten tarp medžių pasislėpęs piliakalnis, o dabar abu piliakalniai atsivėrė visu savo grožiu ir istorine verte”, - sako Neries regioninio parko vyr. specialistas rekreacijai Saulius Pupininkas.  Gyvenimas Bradeliškių piliakalnyje virė daugiau kaip tūkstantį metų: karta keitė kartą, keitėsi papročiai ir tradicijos, gyvenimo būdas. Vykdydami tyrimus archeologai nustatė, kad piliakalnio aikštelėje susidarė net 1,2 metro storio kultūrinis sluoksnis. Jame rasta piliakalnio aikštelėje stovėjusių pastatų liekanų, lipdytų puodų šukių, geležies lydymo atliekų, geležinių strėlių antgalių, peilių, molinių verpstukų, papuošalų. Gerai gamtinių kliūčių apsaugotas Bradeliškių piliakalnis kartu su Buivydų piliakalniu priklausė bendrai Kernavės ir Vilniaus gynybinei sistemai.

Pasak Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos prie AM direktorės Rūtos Baškytės, lankant naujai atgimusius piliakalnius Neries regioniniame parke, galima pasigrožėti puikiais vaizdais, pasidžiaugti atliktais tvarkymo darbais. Čia galima pajusti kultūros ir gamtos objektų svarbą, tarpusavio ryšį bei akivaizdžiai įsitikinti saugomų teritorijų teikiama nauda.

Norint aplankyti šiuos piliakalnius, iš Vilniaus reikia važiuoti pro Sudervę Kernavės kryptimi. Pavažiavus už Dūkštų miestelio 1 km, Dūkštų ąžuolyne reikia sukti į kairę ir 1 km važiuoti iki automobilių stovėjimo aikštelės. Nuo jos iki Bradeliškių piliakalnio pėsčiomis reikia eiti 300 m, o iki Buivydų piliakalnio – 1,3 km.


Šiame straipsnyje: Regioninis parkaspiliakalnis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių